gulasz z sosem bez koncentratu pomidorowego

obfite, aromatyczne, ze śmietaną i przyprawami! Gulasz z sosem bez koncentratu pomidorowego to danie na lunch lub kolację z rodziną i jako główne gorące danie na świątecznym stole. Każdy będzie pasował do miękkiego, pysznego aromatycznego mięsa.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 27 % 8 g
tłuszcze 67 % 20 g
węglowodany 7 % 2 g
225 kcal
IG: 50 / 0 / 50

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić gulasz z sosem bez koncentratu pomidorowego? Bardzo proste i szybkie! Na początek przygotuj niezbędne składniki na liście? Jakie mięso można wziąć oprócz wieprzowiny? Dowolny. Wystarczy wołowina, jagnięcina, kurczak lub indyk. Pamiętaj jednak, że zmieni się zawartość kalorii i czas gotowania.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj wieprzowinę, osusz i pokrój w kostkę. Wieprzowina jest potrzebna bez kości, tylko miąższ. Wybierz część tuszu do rzęs według własnych upodobań. Może to być szynka, łopatka, karbonada, polędwica itp.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Na patelni rozpuść połowę masła. W razie potrzeby do smażenia mięsa można zastąpić masło 2 łyżkami.l warzyw. Ale do sosu lepiej dodać masło zgodnie z przepisem.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Połóż wieprzowinę i smaż na ogniu nieco powyżej średniej, aż uzyskasz złoty kolor. Na koniec posyp mięso przyprawami i wymieszaj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przenieś mięso na patelnię.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Na patelnię, na której smażono mięso, wlej 150 ml wody, dodaj śmietanę i mieszaj, aż będzie gładka.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Połącz mąkę i pozostałą wodę. Wymieszaj, rozbijając wszystkie grudki. Śmietana nadaje się do dowolnej zawartości tłuszczu. Mam 15%. Dodanie mąki i wody zagęści sos i zapobiegnie zsiadaniu śmietany.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Przenieś mieszaninę mąki na patelnię do sosu i wymieszaj. Doprowadzić mieszaninę do wrzenia. Sól, pieprz.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj pozostałe masło i liście laurowe. Doprowadź sos do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu, mieszając, przez 2-3 minuty.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wlej gorący sos do garnka z mięsem. Dusić przez 10-15 minut lub dłużej, aż wieprzowina będzie miękka i miękka. Wszystko zależy od tego, jak cienko pokroiłeś mięso i jaką część tuszy wybrałeś.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Ułóż mięso na talerzach i podawaj. W razie potrzeby możesz posypać gulasz posiekanymi ziołami. Smacznego!

sekrety, życiowe hacki i wszystkie najbardziej przydatne wskazówki przeczytaj w artykule: "śmietana i śmietana w sosie śmietanowym: co zrobić, aby się nie zsiadło?" 

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g

Podobne przepisy