skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić gulasz z sosem bez koncentratu pomidorowego? Bardzo proste i szybkie! Na początek przygotuj niezbędne składniki na liście? Jakie mięso można wziąć oprócz wieprzowiny? Dowolny. Wystarczy wołowina, jagnięcina, kurczak lub indyk. Pamiętaj jednak, że zmieni się zawartość kalorii i czas gotowania.
Krok 2:
Umyj wieprzowinę, osusz i pokrój w kostkę. Wieprzowina jest potrzebna bez kości, tylko miąższ. Wybierz część tuszu do rzęs według własnych upodobań. Może to być szynka, łopatka, karbonada, polędwica itp.
Krok 3:
Na patelni rozpuść połowę masła. W razie potrzeby do smażenia mięsa można zastąpić masło 2 łyżkami.l warzyw. Ale do sosu lepiej dodać masło zgodnie z przepisem.
Krok 4:
Połóż wieprzowinę i smaż na ogniu nieco powyżej średniej, aż uzyskasz złoty kolor. Na koniec posyp mięso przyprawami i wymieszaj.
Krok 5:
Przenieś mięso na patelnię.
Krok 6:
Na patelnię, na której smażono mięso, wlej 150 ml wody, dodaj śmietanę i mieszaj, aż będzie gładka.
Krok 7:
Połącz mąkę i pozostałą wodę. Wymieszaj, rozbijając wszystkie grudki. Śmietana nadaje się do dowolnej zawartości tłuszczu. Mam 15%. Dodanie mąki i wody zagęści sos i zapobiegnie zsiadaniu śmietany.
Krok 8:
Przenieś mieszaninę mąki na patelnię do sosu i wymieszaj. Doprowadzić mieszaninę do wrzenia. Sól, pieprz.
Krok 9:
Dodaj pozostałe masło i liście laurowe. Doprowadź sos do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu, mieszając, przez 2-3 minuty.
Krok 10:
Wlej gorący sos do garnka z mięsem. Dusić przez 10-15 minut lub dłużej, aż wieprzowina będzie miękka i miękka. Wszystko zależy od tego, jak cienko pokroiłeś mięso i jaką część tuszy wybrałeś.
Krok 11:
Ułóż mięso na talerzach i podawaj. W razie potrzeby możesz posypać gulasz posiekanymi ziołami. Smacznego!
sekrety, życiowe hacki i wszystkie najbardziej przydatne wskazówki przeczytaj w artykule: "śmietana i śmietana w sosie śmietanowym: co zrobić, aby się nie zsiadło?"
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g