skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak usmażyć kotlet z piersi kurczaka w cieście na patelni? To bardzo proste! Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Rozmiar piersi z kurczaka nie ma większego znaczenia. Może to być 3-4 małe filety lub dwa duże. W przypadku kotletów wystarczy minimalny zestaw przypraw, takich jak sól i pieprz. Ale możesz również dodać przyprawy według własnych upodobań, takie jak suchy czosnek, papryka, curry itp.
Krok 2:
Filet z kurczaka umyć, osuszyć. Jeśli filety są duże, ważą około 300 g, pokrój każdy w poprzek na plastry o grubości 2 cm, jeśli filety są małe, wystarczy pokroić je na 2-3 części wzdłuż lub w poprzek.
Krok 3:
Każdy kawałek soli, pieprzu i posyp innymi przyprawami według uznania.
Krok 4:
Lekko ubij mięso młotkiem z jednej strony, wbijając przyprawy w mięso i spłaszczając kawałki. Jednocześnie staraj się nie uszkodzić integralności mięsa. Możesz najpierw pokonać, a następnie posypać mięso przyprawami.
Krok 5:
Teraz przygotuj wszystko do ciasta i panierowania. Jeśli jajka są duże, wystarczą trzy sztuki, jeśli są małe, druga kategoria, lepiej wziąć 4 sztuki, aby ciasto wystarczyło na wszystkie kotlety. Możesz wziąć śmietanę o dowolnej zawartości tłuszczu, mam 15%, ale nie wodnistą, aby ciasto było wystarczająco lepkie.
Krok 6:
Połącz jajka ze śmietaną, solą i pieprzem. Dobrze wymieszaj.
Krok 7:
Stopniowo dodawaj mąkę, za każdym razem ubijając ciasto widelcem, rozbijając grudki. Aby nie tworzyć grudek, radzę przesiać mąkę w cieście przez sito. Mąka może zająć ci trochę więcej lub mniej.
Krok 8:
Gotowe ciasto powinno być dość lepkie, ale płynne. Nie powinien spływać z kurczaka jak woda.
Krok 9:
Wlej mąkę do panierki do miski. W razie potrzeby możesz również dodać trochę soli do mąki. Lekko zwiń plastry kurczaka w mące, aby ciasto lepiej otoczyło mięso.
Krok 10:
Następnie zanurz kotlety ze wszystkich stron w cieście.
Krok 11:
Natychmiast umieść kotlety w cieście na rozgrzanej patelni i smaż na oleju roślinnym przez około 3-5 minut z każdej strony. Skoncentruj się na swoim piecu. Na koniec możesz przykryć patelnię pokrywką i smażyć na małym ogniu przez kolejne 3-4 minuty, doprowadzając kotlety do miękkości. Nie musiałem dodatkowo smażyć mięsa na wierzchu, ponieważ kotlety były wystarczająco cienkie, a kurczak dobrze się ugotował.
Krok 12:
Przenieś gotowe kotlety nie do naczynia i natychmiast podawaj z dowolnym dodatkiem. Smacznego!
kurczaka można zastąpić indykiem lub dowolnym innym rodzajem mięsa. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie.
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g