kotlet z piersi kurczaka w cieście

soczyste, chrupiące, na dni powszednie i święta! Kotlety z piersi kurczaka w cieście to jeden z łatwych i szybkich sposobów przygotowania filetów. Dzieci po prostu je uwielbiają i na pewno poproszą o drugą porcję! Danie, choć proste, nadaje się również do świątecznego stołu.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 66 % 19 g
tłuszcze 17 % 5 g
węglowodany 17 % 5 g
144 kcal
IG: 17 / 0 / 83

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak usmażyć kotlet z piersi kurczaka w cieście na patelni? To bardzo proste! Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Rozmiar piersi z kurczaka nie ma większego znaczenia. Może to być 3-4 małe filety lub dwa duże. W przypadku kotletów wystarczy minimalny zestaw przypraw, takich jak sól i pieprz. Ale możesz również dodać przyprawy według własnych upodobań, takie jak suchy czosnek, papryka, curry itp.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Filet z kurczaka umyć, osuszyć. Jeśli filety są duże, ważą około 300 g, pokrój każdy w poprzek na plastry o grubości 2 cm, jeśli filety są małe, wystarczy pokroić je na 2-3 części wzdłuż lub w poprzek.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Każdy kawałek soli, pieprzu i posyp innymi przyprawami według uznania.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Lekko ubij mięso młotkiem z jednej strony, wbijając przyprawy w mięso i spłaszczając kawałki. Jednocześnie staraj się nie uszkodzić integralności mięsa. Możesz najpierw pokonać, a następnie posypać mięso przyprawami.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Teraz przygotuj wszystko do ciasta i panierowania. Jeśli jajka są duże, wystarczą trzy sztuki, jeśli są małe, druga kategoria, lepiej wziąć 4 sztuki, aby ciasto wystarczyło na wszystkie kotlety. Możesz wziąć śmietanę o dowolnej zawartości tłuszczu, mam 15%, ale nie wodnistą, aby ciasto było wystarczająco lepkie.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Połącz jajka ze śmietaną, solą i pieprzem. Dobrze wymieszaj.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Stopniowo dodawaj mąkę, za każdym razem ubijając ciasto widelcem, rozbijając grudki. Aby nie tworzyć grudek, radzę przesiać mąkę w cieście przez sito. Mąka może zająć ci trochę więcej lub mniej.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Gotowe ciasto powinno być dość lepkie, ale płynne. Nie powinien spływać z kurczaka jak woda.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wlej mąkę do panierki do miski. W razie potrzeby możesz również dodać trochę soli do mąki. Lekko zwiń plastry kurczaka w mące, aby ciasto lepiej otoczyło mięso.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Następnie zanurz kotlety ze wszystkich stron w cieście.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Natychmiast umieść kotlety w cieście na rozgrzanej patelni i smaż na oleju roślinnym przez około 3-5 minut z każdej strony. Skoncentruj się na swoim piecu. Na koniec możesz przykryć patelnię pokrywką i smażyć na małym ogniu przez kolejne 3-4 minuty, doprowadzając kotlety do miękkości. Nie musiałem dodatkowo smażyć mięsa na wierzchu, ponieważ kotlety były wystarczająco cienkie, a kurczak dobrze się ugotował.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Przenieś gotowe kotlety nie do naczynia i natychmiast podawaj z dowolnym dodatkiem. Smacznego!

kurczaka można zastąpić indykiem lub dowolnym innym rodzajem mięsa. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie.

do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g

Podobne przepisy