skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj określone składniki. Oba rodzaje mąki są wstępnie przesiane. Wziąłem kefir 3,2 procent tłuszczu, jajko C0. Dodam też szczyptę soli, to jest opcjonalne. Smażyć naleśniki na oleju roślinnym, jego ilość będzie zależeć od osobistych preferencji - jakie naleśniki lubi Twoja rodzina, tosty lub bez rumianej skórki. Przygotuj patelnię do smażenia naleśników. Przygotowuję takie naleśniki po raz pierwszy, więc zmniejszyłem liczbę składników o połowę.
Krok 2:
W głębokiej misce lekko ubij rozbite surowe jajko z cukrem. Dodaj kefir i dokładnie wymieszaj. Ilość cukru można zmniejszyć lub zwiększyć, a także dodać cukier waniliowy.
Krok 3:
Dodaj mąkę gryczaną i mąkę pszenną, dodaj sodę i sól. Zagnieść ciasto. Okazuje się dość gęsty, podobny do bardzo tłustej śmietany. Pozostaw miskę ciasta na stole na 20-30 minut.
Krok 4:
Rozgrzej patelnię na ogniu nieco większym niż średnia. Wlać olej roślinny, równomiernie rozprowadzając go na dnie patelni. Bez mieszania ciasta łyżką lub chochlą wyłożyć ciasto na patelnię. Ciasto jest strome i rozprowadzając je na patelni trochę pomóc rozprowadzić łyżką. Smaż naleśniki z obu stron ,aż będą miękkie (około 5-7 minut).
Krok 5:
Gotowe placki z mąki gryczanej podawaj na ciepło lub na ciepło. Oprócz nich możesz zaoferować śmietanę, dżem, miód. A także filiżankę świeżo parzonej herbaty lub kawy.
po raz pierwszy przygotowałem takie naleśniki z mąki gryczanej. Wcześniej były eksperymenty z mąką gryczaną, ale robiłam naleśniki. Bez ryzyka zmniejszyła ilość składników o połowę. Ale w rezultacie naleśniki okazały się przewiewne i smaczne. Podobnie jak naleśniki, nie mają bardzo wyraźnego smaku gryki, więc dla pojawienia się tego smaku ilość mąki gryczanej można następnym razem zwiększyć.
ale dzieciom nie podobał się mój kolejny eksperyment z nie zwykłą mąką, nadal wolą klasyczne przepisy na naleśniki z mąki pszennej.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Mąka gryczana - 353 kcal/100g