placki z mąki gryczanej

łatwe do zrobienia placki z mąki gryczanej. Placki z mąki gryczanej są po prostu uniwersalne: można je podawać na śniadanie, wraz z dżemem, dżemem, śmietaną lub miodem; lub możesz podawać na obiad zamiast chleba - mogą go doskonale zastąpić.
AnnaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 16 % 7 g
tłuszcze 7 % 3 g
węglowodany 77 % 33 g
185 kcal
IG: 6 / 0 / 94

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj określone składniki. Oba rodzaje mąki są wstępnie przesiane. Wziąłem kefir 3,2 procent tłuszczu, jajko C0. Dodam też szczyptę soli, to jest opcjonalne. Smażyć naleśniki na oleju roślinnym, jego ilość będzie zależeć od osobistych preferencji - jakie naleśniki lubi Twoja rodzina, tosty lub bez rumianej skórki. Przygotuj patelnię do smażenia naleśników. Przygotowuję takie naleśniki po raz pierwszy, więc zmniejszyłem liczbę składników o połowę.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W głębokiej misce lekko ubij rozbite surowe jajko z cukrem. Dodaj kefir i dokładnie wymieszaj. Ilość cukru można zmniejszyć lub zwiększyć, a także dodać cukier waniliowy.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj mąkę gryczaną i mąkę pszenną, dodaj sodę i sól. Zagnieść ciasto. Okazuje się dość gęsty, podobny do bardzo tłustej śmietany. Pozostaw miskę ciasta na stole na 20-30 minut.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Rozgrzej patelnię na ogniu nieco większym niż średnia. Wlać olej roślinny, równomiernie rozprowadzając go na dnie patelni. Bez mieszania ciasta łyżką lub chochlą wyłożyć ciasto na patelnię. Ciasto jest strome i rozprowadzając je na patelni trochę pomóc rozprowadzić łyżką. Smaż naleśniki z obu stron ,aż będą miękkie (około 5-7 minut).

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Gotowe placki z mąki gryczanej podawaj na ciepło lub na ciepło. Oprócz nich możesz zaoferować śmietanę, dżem, miód. A także filiżankę świeżo parzonej herbaty lub kawy.

po raz pierwszy przygotowałem takie naleśniki z mąki gryczanej. Wcześniej były eksperymenty z mąką gryczaną, ale robiłam naleśniki. Bez ryzyka zmniejszyła ilość składników o połowę. Ale w rezultacie naleśniki okazały się przewiewne i smaczne. Podobnie jak naleśniki, nie mają bardzo wyraźnego smaku gryki, więc dla pojawienia się tego smaku ilość mąki gryczanej można następnym razem zwiększyć.
ale dzieciom nie podobał się mój kolejny eksperyment z nie zwykłą mąką, nadal wolą klasyczne przepisy na naleśniki z mąki pszennej.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Mąka gryczana - 353   kcal/100g

Podobne przepisy