mięso z fasolką szparagową

pyszne, zdrowe, apetyczne, na obiad dla całej rodziny! Mięso z fasolką szparagową-przepis prosty i szybki w przygotowaniu. Można go podawać osobno lub razem z przystawką. Wszystkie składniki dania są bogate w białko, a jego zawartość kalorii jest dość niska.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 37 % 10 g
tłuszcze 52 % 14 g
węglowodany 11 % 3 g
172 kcal
IG: 50 / 0 / 50

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić mięso z fasolką szparagową? Przygotuj jedzenie. Polędwica najlepiej nadaje się do tego przepisu, jest bardziej miękka i szybciej gotuje. Oprócz wieprzowiny odpowiednia jest również wołowina, indyk, kurczak. Możesz wziąć fasolę zarówno świeżą, jak i mrożoną i nie musisz jej wcześniej rozmrażać.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj mięso i osusz ręcznikiem papierowym, w przeciwnym razie nadmiar wilgoci nie pozwoli mu się usmażyć — będzie się dusić. Pokrój mięso na małe kawałki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Czosnek obrać i drobno posiekać.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Na patelni na dużym ogniu rozgrzej olej roślinny i usmaż na nim wieprzowinę na złoty kolor.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Na patelnię dodaj fasolę i smaż razem z wieprzowiną, mieszając przez 7 minut. W tym czasie po prostu się rozmrozi.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej wodę na patelnię.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Sól, pieprz i wymieszaj. Dusić naczynie przez około 15 minut na średnim ogniu pod przykryciem. Oprócz czarnego pieprzu możesz dodać dowolne przyprawy do smaku.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj czosnek i mąkę do mięsa — dzięki temu danie będzie grubsze. Dobrze wymieszaj, aby nie tworzyć grudek. Dla wierności przed dodaniem można rozcieńczyć mąkę w niewielkiej ilości wody. Dusić wszystko razem przez kolejne 2-3 minuty. podawaj gotowe danie do stołu, możesz posypać je ziołami. Smacznego!

oprócz wieprzowiny w tym daniu można użyć dowolnego innego mięsa. Pamiętaj, że czas gotowania, a także smak i kaloryczność potrawy ulegną zmianie. Na przykład wołowina gotuje się dłużej niż wieprzowina, podczas gdy filet z kurczaka lub indyk jest mniejszy.

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Fasolka szparagowa - 24   kcal/100g

Podobne przepisy