skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić mięso z fasolką szparagową? Przygotuj jedzenie. Polędwica najlepiej nadaje się do tego przepisu, jest bardziej miękka i szybciej gotuje. Oprócz wieprzowiny odpowiednia jest również wołowina, indyk, kurczak. Możesz wziąć fasolę zarówno świeżą, jak i mrożoną i nie musisz jej wcześniej rozmrażać.
Krok 2:
Umyj mięso i osusz ręcznikiem papierowym, w przeciwnym razie nadmiar wilgoci nie pozwoli mu się usmażyć — będzie się dusić. Pokrój mięso na małe kawałki.
Krok 3:
Czosnek obrać i drobno posiekać.
Krok 4:
Na patelni na dużym ogniu rozgrzej olej roślinny i usmaż na nim wieprzowinę na złoty kolor.
Krok 5:
Na patelnię dodaj fasolę i smaż razem z wieprzowiną, mieszając przez 7 minut. W tym czasie po prostu się rozmrozi.
Krok 6:
Wlej wodę na patelnię.
Krok 7:
Sól, pieprz i wymieszaj. Dusić naczynie przez około 15 minut na średnim ogniu pod przykryciem. Oprócz czarnego pieprzu możesz dodać dowolne przyprawy do smaku.
Krok 8:
Dodaj czosnek i mąkę do mięsa — dzięki temu danie będzie grubsze. Dobrze wymieszaj, aby nie tworzyć grudek. Dla wierności przed dodaniem można rozcieńczyć mąkę w niewielkiej ilości wody. Dusić wszystko razem przez kolejne 2-3 minuty. podawaj gotowe danie do stołu, możesz posypać je ziołami. Smacznego!
oprócz wieprzowiny w tym daniu można użyć dowolnego innego mięsa. Pamiętaj, że czas gotowania, a także smak i kaloryczność potrawy ulegną zmianie. Na przykład wołowina gotuje się dłużej niż wieprzowina, podczas gdy filet z kurczaka lub indyk jest mniejszy.
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Fasolka szparagowa - 24 kcal/100g