skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Robienie ciasta na chude tortille. Przesiej mąkę do głębokiej miski i wymieszaj z solą i proszkiem do pieczenia.
Krok 2:
Wlej łyżkę oleju roślinnego i wlej pokrojone w kostkę masło. Delikatnie zmiel wszystko rękami w okruchy.
Krok 3:
Wlej gorącą wodę o temperaturze około 50-60 stopni. Zaczynamy wyrabiać ciasto w misce łyżką, a następnie przenosimy je na posypany mąką stół i mieszamy rękami do pożądanego stanu: ciasto powinno dobrze pozostawać w tyle za rękami i być elastyczne i miękkie. Robimy z niego piłkę, owijamy ją torbą i odstawiamy na 20 minut.
Krok 4:
Podziel ciasto na 4 części:będziemy mieli 4 ciasta. Rozwałkuj każdą część cienko w okrąg. Jeśli uzyskasz nierówne krawędzie, możesz położyć talerz na wierzchu ciasta i przyciąć je. Wychodzi zgrabna okrągła tortilla.
Krok 5:
Pieczemy tortille na suchej patelni na ogniu większym niż średnie, aż pojawią się brązowe plamy - około 30-40 sekund z każdej strony. Nie trzeba dłużej, aby nie wyschły. Gotowe tortille można natychmiast złożyć na pół i włożyć do torby, aby były miękkie.
Krok 6:
Zajmiemy się nadzieniem, które można zrobić w czasie, gdy ciasto odpoczywa, dzięki czemu zaoszczędzimy czas na gotowaniu. Trzy sery na grubej tarce. Umyj pieprz, usuń łodygę z nasionami i pokrój w paski.
Krok 7:
Posiekaj obraną białą cebulę, umyj zieloną cebulę i drobno posiekaj.
Krok 8:
Wlej trochę oleju roślinnego na patelnię, gdy jest wystarczająco gorący, rozłóż cebulę, pieprz i mięso mielone. Dodaj sól i przyprawy do smaku. Wymieszaj i smaż na dużym ogniu, aż mięso mielone będzie gotowe-mielony kurczak gotuje się szybko, około 10 minut. Dodaj koncentrat pomidorowy i zieloną cebulę, wymieszaj i po 1 minucie wyłącz ogień. Nadzienie jest gotowe.
Krok 9:
Weź jedno ciasto na raz i rozłóż pierwszą warstwę sera na połowie, drugą-mięso mielone z pieprzem, a trzecią ser ponownie.
Krok 10:
Złóż ciasto na pół i smaż na suchej patelni (możesz z teksturowanym dnem) na dużym ogniu przez 2 minuty z każdej strony. Najważniejsze jest to, że ser ma czas na stopienie. Roztopiony ser sklei nadzienie i będzie dobrze trzymał się ciasta. Gotowe quesadile dzielimy na 2 części i podajemy do stołu.
Quesadia to fast food dla miłośników szybkiej przekąski.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Kurczak mielony - 143 kcal/100g