Quesadia domowej roboty z mielonym kurczakiem

Quesadia to popularne danie kuchni meksykańskiej. Takie ciasto można zjeść w dowolnym momencie, zwłaszcza jeśli masz gotowe tortille. Tradycyjnie są przygotowywane z mąki kukurydzianej, ale mąka sprzedawana w naszych sklepach nie zawiera wystarczającej ilości glutenu, dlatego lepiej jest wziąć zwykłą pszenicę najwyższej lub pierwszej klasy. Możesz dodać czerwone chili do nadzienia, aby uzyskać pikantność, jeśli lubisz bardziej pikantne potrawy. Okazuje się, że quesadia jest bardzo smaczna i satysfakcjonująca. Podawaj z dowolnym napojem, najlepiej gorącym.
sharlisAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 29 % 10 g
tłuszcze 37 % 13 g
węglowodany 34 % 12 g
191 kcal
IG: 36 / 0 / 64

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Robienie ciasta na chude tortille. Przesiej mąkę do głębokiej miski i wymieszaj z solą i proszkiem do pieczenia.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej łyżkę oleju roślinnego i wlej pokrojone w kostkę masło. Delikatnie zmiel wszystko rękami w okruchy.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej gorącą wodę o temperaturze około 50-60 stopni. Zaczynamy wyrabiać ciasto w misce łyżką, a następnie przenosimy je na posypany mąką stół i mieszamy rękami do pożądanego stanu: ciasto powinno dobrze pozostawać w tyle za rękami i być elastyczne i miękkie. Robimy z niego piłkę, owijamy ją torbą i odstawiamy na 20 minut.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Podziel ciasto na 4 części:będziemy mieli 4 ciasta. Rozwałkuj każdą część cienko w okrąg. Jeśli uzyskasz nierówne krawędzie, możesz położyć talerz na wierzchu ciasta i przyciąć je. Wychodzi zgrabna okrągła tortilla.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pieczemy tortille na suchej patelni na ogniu większym niż średnie, aż pojawią się brązowe plamy - około 30-40 sekund z każdej strony. Nie trzeba dłużej, aby nie wyschły. Gotowe tortille można natychmiast złożyć na pół i włożyć do torby, aby były miękkie.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zajmiemy się nadzieniem, które można zrobić w czasie, gdy ciasto odpoczywa, dzięki czemu zaoszczędzimy czas na gotowaniu. Trzy sery na grubej tarce. Umyj pieprz, usuń łodygę z nasionami i pokrój w paski.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Posiekaj obraną białą cebulę, umyj zieloną cebulę i drobno posiekaj.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wlej trochę oleju roślinnego na patelnię, gdy jest wystarczająco gorący, rozłóż cebulę, pieprz i mięso mielone. Dodaj sól i przyprawy do smaku. Wymieszaj i smaż na dużym ogniu, aż mięso mielone będzie gotowe-mielony kurczak gotuje się szybko, około 10 minut. Dodaj koncentrat pomidorowy i zieloną cebulę, wymieszaj i po 1 minucie wyłącz ogień. Nadzienie jest gotowe.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Weź jedno ciasto na raz i rozłóż pierwszą warstwę sera na połowie, drugą-mięso mielone z pieprzem, a trzecią ser ponownie.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Złóż ciasto na pół i smaż na suchej patelni (możesz z teksturowanym dnem) na dużym ogniu przez 2 minuty z każdej strony. Najważniejsze jest to, że ser ma czas na stopienie. Roztopiony ser sklei nadzienie i będzie dobrze trzymał się ciasta. Gotowe quesadile dzielimy na 2 części i podajemy do stołu.

Quesadia to fast food dla miłośników szybkiej przekąski.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Kurczak mielony - 143   kcal/100g

Podobne przepisy