duszona kapusta po niemiecku

pachnąca duszona kapusta z kminkiem i kiełbaskami! Kapusta po niemiecku-danie bardzo pikantne i aromatyczne! Przygotowywany jest z dwóch rodzajów kapusty z dodatkiem wędzonych wędlin. Okazuje się bardzo smaczny, satysfakcjonujący i niezwykły, poza tym wcale nie jest trudny do przygotowania!
Natalia CybulskaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 18 % 3 g
tłuszcze 47 % 8 g
węglowodany 35 % 6 g
96 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie niezbędne produkty. Biała kapusta, jeśli to możliwe, weź świeże, nowe zbiory. Kapusta kiszona powinna być klasycznym soleniem - bez żurawiny, chrzanu i jabłek. Jeśli chodzi o kiełbaski, mogą to być kiełbaski i niektóre kiełbaski-najważniejsze jest to, że produkt ma wędzony smak. Olej roślinny może być dowolnym olejem roślinnym, ale ponieważ będziemy na nim smażyć, używaj rafinowanych rodzajów olejów.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Szybciej obierasz cebulę i będzie ona mniej paląca, jeśli najpierw namoczysz ją w zimnej wodzie przez 20-30 minut.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Na patelni rozgrzej olej roślinny, dodaj posiekaną cebulę i smaż na średnim ogniu na złoty kolor. Zwykle zajmuje to około 5 minut.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wyciśnij kiszoną kapustę z solanki i dodaj na patelnię. Wszystko wymieszaj i smaż przez około 7 minut. Chcę zauważyć, że kapusta kiszona jest smażona dłużej niż świeża kapusta.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj kminek. Może to być mielony kminek w postaci proszku lub całe nasiona kminku, takie jak moje. Z przypraw i przypraw nie polecałbym niczego więcej dodawać do tego dania. Może być tylko trochę mielonej ostrej papryki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Obierz kiełbaski, kiełbaski lub kiełbaski. Jeśli skorupa jest naturalna, nie trzeba jej czyścić. Pokrój w koła o grubości około 6-8 mm.kawałki powinny być wyraźnie wyczuwalne w kapuście, więc nie powinieneś kroić mniejszych.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj do patelni i smaż wszystko razem przez około 5-7 minut. Kiełbaski powinny się trochę usmażyć.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dobrze umyj białą kapustę, Usuń 2-3 górne liście-gromadzi się tam większość brudu i posiekaj w dowolny dogodny sposób.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj do patelni, wymieszaj, smaż wszystko razem przez kolejne 10 minut.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Jak tylko włożysz posiekaną kapustę na patelnię - natychmiast ją Posol - dzięki czemu kapusta szybciej zmniejszy swoją objętość, a danie będzie łatwiejsze do wymieszania.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    W kuchni niemieckiej takie danie jest uważane za całkowicie samowystarczalne, ale całkiem możliwe jest podanie go jako przystawki do mięsa lub drobiu. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Kapusta kiszona - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Kiełbaski "mleczne" - 266   kcal/100g
  • Kiełbaski"ruskie" - 243   kcal/100g
  • Kiełbaski wieprzowe - 324   kcal/100g
  • Parówki konserwowe - 228   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Kapusta biała - 28   kcal/100g
  • Kapusta biała gotowana - 21   kcal/100g

Podobne przepisy