kurczak po albańsku

proste, pyszne! Na wakacje i na każdy dzień! Kurczak po albańsku to rodzaj kotletów z drobno posiekanego fileta. Gotowanie ich na patelni jest łatwiejsze niż robienie takich z mielonego kurczaka. Delikatne, soczyste mięso z pikantną nutą uzupełni każdą przystawkę. Proste, szybkie i bardzo smaczne!
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 63 % 17 g
tłuszcze 22 % 6 g
węglowodany 15 % 4 g
139 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić kurczaka po albańsku? Przygotuj niezbędne produkty. Śmietanę można zastąpić majonezem. Weź bezwonny olej roślinny. Skrobia nadaje się zarówno do ziemniaków, jak i kukurydzy.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj filet z kurczaka, dobrze wysusz. Filety pokroić w drobną kostkę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Czosnek obrać, umyć. Posiekaj czosnek w wygodny sposób. Możesz przepuścić goździk przez prasę lub użyć drobnej tarki. Lub drobno posiekaj nożem.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Połącz przygotowany filet z kurczaka z jajkiem, skrobią, kwaśną śmietaną, posiekaną cebulą. Sól, dodaj zmielony czarny pieprz.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wszystko dokładnie wymieszaj.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Na patelni rozgrzej olej roślinny. Łyżką wyłożyć masę na patelnię w formie kotletów. Smaż kurczaka na średnim ogniu, aż się zarumieni.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Odwróć kotlety na drugą stronę i kontynuuj pieczenie, aż będą ugotowane, przykrywając patelnię pokrywką.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Podawaj kurczaka po albańsku z dowolnym dodatkiem i świeżymi warzywami. Smacznego!

kurczaka można zastąpić indykiem lub dowolnym innym rodzajem mięsa. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie.

do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Skrobia - 320   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g

Podobne przepisy