skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić kurczaka po albańsku? Przygotuj niezbędne produkty. Śmietanę można zastąpić majonezem. Weź bezwonny olej roślinny. Skrobia nadaje się zarówno do ziemniaków, jak i kukurydzy.
Krok 2:
Umyj filet z kurczaka, dobrze wysusz. Filety pokroić w drobną kostkę.
Krok 3:
Czosnek obrać, umyć. Posiekaj czosnek w wygodny sposób. Możesz przepuścić goździk przez prasę lub użyć drobnej tarki. Lub drobno posiekaj nożem.
Krok 4:
Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę.
Krok 5:
Połącz przygotowany filet z kurczaka z jajkiem, skrobią, kwaśną śmietaną, posiekaną cebulą. Sól, dodaj zmielony czarny pieprz.
Krok 6:
Wszystko dokładnie wymieszaj.
Krok 7:
Na patelni rozgrzej olej roślinny. Łyżką wyłożyć masę na patelnię w formie kotletów. Smaż kurczaka na średnim ogniu, aż się zarumieni.
Krok 8:
Odwróć kotlety na drugą stronę i kontynuuj pieczenie, aż będą ugotowane, przykrywając patelnię pokrywką.
Krok 9:
Podawaj kurczaka po albańsku z dowolnym dodatkiem i świeżymi warzywami. Smacznego!
kurczaka można zastąpić indykiem lub dowolnym innym rodzajem mięsa. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie.
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Skrobia - 320 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g