skład / składniki
metoda gotowania
przygotuj ciasto:
wlej kefir do głębokiej, przestronnej miski, wlej przesianą mąkę, sodę i sól. Zagnieść ciasto. Powinien być bardzo miękki i giętki. Przykryj ciasto serwetką i pozostaw na pół godziny.
a teraz farsz:
Moja wieprzowina, obierz cebulę. Mięso i cebulę mielimy maszynką do mięsa (używamy małej dyszy). Spłucz pietruszkę, osusz, drobno posiekaj, dodaj do mięsa mielonego. Wlać sól i pieprz (jeśli mięso mielone jest suche, należy wlać trochę zimnej wody), dokładnie wymieszać.
przejdź bezpośrednio do półfabrykatów:
ciasto dzielimy na kulki (o średnicy około 6 cm), każdą z nich rozwałkujemy na cienkie okrągłe ciasto. Rozprowadzamy nadzienie na środku, podnosimy krawędzie do środka i zbieramy ciasto w torbie, którą ostrożnie ściskamy. Najtrudniejszą rzeczą jest rozwałkowanie torby na cienkie ciasto: najpierw uderzamy rękami, a następnie używa się wałka do ciasta.
smażyć chychiny z obu stron na absolutnie suchej patelni, aż będą rumiane. Jeśli nagle ciasto pęcznieje, delikatnie przebij je widelcem, aby wypuścić powietrze. Gotowe chychiny, gdy są jeszcze gorące, posmaruj masłem.
ułóż chychiny w stos i podawaj.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g