Chyczyna z mięsem

pyszne danie nie pozostawi nikogo obojętnym! Chychiny-najcieńsze ciasta z nadzieniem. Gotowałem je wiele razy, zgodnie z klasycznymi przepisami. Nadzienie jest zwykle ziemniaczane lub serowe, jest też mieszanka tych dwóch składników. Ale po przeszkoleniu w klasyce eksperymentuję dziś z nadzieniem: mam go z wieprzowiny)) gotuj ze mną!
OksanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 22 % 9 g
tłuszcze 22 % 9 g
węglowodany 56 % 23 g
209 kcal
IG: 9 / 0 / 91

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 45 min

przygotuj ciasto:

wlej kefir do głębokiej, przestronnej miski, wlej przesianą mąkę, sodę i sól. Zagnieść ciasto. Powinien być bardzo miękki i giętki. Przykryj ciasto serwetką i pozostaw na pół godziny.

a teraz farsz:

Moja wieprzowina, obierz cebulę. Mięso i cebulę mielimy maszynką do mięsa (używamy małej dyszy). Spłucz pietruszkę, osusz, drobno posiekaj, dodaj do mięsa mielonego. Wlać sól i pieprz (jeśli mięso mielone jest suche, należy wlać trochę zimnej wody), dokładnie wymieszać.

przejdź bezpośrednio do półfabrykatów:

ciasto dzielimy na kulki (o średnicy około 6 cm), każdą z nich rozwałkujemy na cienkie okrągłe ciasto. Rozprowadzamy nadzienie na środku, podnosimy krawędzie do środka i zbieramy ciasto w torbie, którą ostrożnie ściskamy. Najtrudniejszą rzeczą jest rozwałkowanie torby na cienkie ciasto: najpierw uderzamy rękami, a następnie używa się wałka do ciasta.

smażyć chychiny z obu stron na absolutnie suchej patelni, aż będą rumiane. Jeśli nagle ciasto pęcznieje, delikatnie przebij je widelcem, aby wypuścić powietrze. Gotowe chychiny, gdy są jeszcze gorące, posmaruj masłem.

ułóż chychiny w stos i podawaj.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g

Podobne przepisy