skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić warzywa w sosie słodko-kwaśnym po chińsku? Przygotuj jedzenie. Warzywa do tego dania są odpowiednie, wziąłem bakłażana, cukinię, paprykę, marchewkę i cebulę. Możesz wziąć więcej zielonej fasoli, grochu, kalafiora, brokułów. Dokładnie umyj wszystkie warzywa pod bieżącą wodą.
Krok 2:
Przygotuj również produkty do sosu-skrobię, sos sojowy, ocet jabłkowy, cukier, sól, olej roślinny. Każdy zrobi skrobię, zamiast octu jabłkowego możesz użyć soku z cytryny lub octu winnego, weź również dowolny olej roślinny, ale będzie szczególnie smaczny z aromatycznym — oliwką, sezamem.
Krok 3:
Pokrój bakłażana na duże kawałki-pierścienie lub półpierścienie. Posolić i odstawić na 10 minut, aż uwolnią sok. Wraz z sokiem z bakłażana gorycz zniknie.
Krok 4:
W tym czasie zajmij się cukinią. Pokrój go również na duże kawałki, wielkości bakłażana.
Krok 5:
Następnie obierz marchewki, cebula, i pieprz. Pokrój marchewki w średniej wielkości kostkę. Pieprz - na duże kawałki w postaci szerokich krótkich pasków. Pokrój cebulę na pół, a następnie na pół pierścienia.
Krok 6:
Wlej olej roślinny na głęboką patelnię, podgrzej. Wytrzyj bakłażany z soku. Umieść bakłażana, marchewkę i cukinię na patelni. Na dużym ogniu podsmaż je trochę, pamiętając o mieszaniu. Następnie, gdy warzywa lekko się zrumienią, dodaj paprykę i cebulę. Piecz warzywa jeszcze przez kilka minut.
Krok 7:
Następnie zmniejsz ogień, dodaj trochę gorącej wody i pozostaw warzywa do duszenia. W międzyczasie zajmij się sosem.
Krok 8:
Obierz świeży imbir i zetrzyj go na drobnej tarce.
Krok 9:
Dodaj imbir, ocet jabłkowy, cukier, skrobię, sól do sosu sojowego i wszystko dokładnie wymieszaj. Wlej powstały sos do warzyw na patelnię.
Krok 10:
Dobrze wymieszaj warzywa z sosem i gotuj na wolnym ogniu, aż będą ugotowane. Czas gotowania zależy od Twoich preferencji. Jeśli lubisz miękkie warzywa, dusić dłużej, w przypadku lekko chrupiących warzyw stan AL DENTE jest mniejszy. Podawaj gotowe danie do stołu natychmiast gorące lub schłodzone. Smacznego!
w tym przepisie możesz wziąć dowolne świeże warzywa sezonowe. Na przykład kalafior, brokuły, fasola szparagowa, korzeń selera, brukselka. Mrożone warzywa można również stosować pojedynczo lub w mieszankach. W takim przypadku proces gotowania bardzo przyspieszy.
ocet można również wziąć ryż lub zwykły lub ogólnie sok z cytryny, jeśli nie ma octu w domu. Jabłko oczywiście będzie najbardziej przydatne.
zamiast cukru możesz dodać stewię w proszku. Niektóre przepisy zalecają miód, ale po podgrzaniu miód nie przynosi żadnych korzyści, a wręcz przeciwnie. Dlatego nie radziłbym miodu.
jeśli nie masz świeżego imbiru w domu, możesz go zastąpić suchym proszkiem.
zamiast skrobi możesz użyć dowolnej mąki, a nawet bezglutenowej, a także będzie dobrze.
zwróć uwagę, że w niektórych przypadkach nie ma potrzeby usuwania goryczy z bakłażana - Zwykle młode warzywa, a także niektóre ich specjalne odmiany, nie są gorzkie.
dodając sos sojowy do potrawy, warto wziąć pod uwagę, że ma dość słony smak. Zmniejsz całkowitą ilość soli, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie.
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukinia - 23 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Bakłażany - 24 kcal/100g
- Imbir - 80 kcal/100g
- Imbir suchy - 347 kcal/100g
- Imbir marynowany - 51 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Skrobia - 320 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g