warzywa w sosie słodko-kwaśnym po chińsku

Oryginalny, pikantny, jasny, ze zwykłych produktów! Warzywa w sosie słodko-kwaśnym po chińsku-przepis na duszone warzywa z dodatkiem przypraw i przypraw w stylu kuchni chińskiej. Danie jest szybkie i proste w przygotowaniu, ma niską kaloryczność i nie zawiera produktów pochodzenia zwierzęcego.
AlenushkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 1 g
tłuszcze 20 % 3 g
węglowodany 73 % 11 g
55 kcal
IG: 91 / 0 / 9

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 35 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić warzywa w sosie słodko-kwaśnym po chińsku? Przygotuj jedzenie. Warzywa do tego dania są odpowiednie, wziąłem bakłażana, cukinię, paprykę, marchewkę i cebulę. Możesz wziąć więcej zielonej fasoli, grochu, kalafiora, brokułów. Dokładnie umyj wszystkie warzywa pod bieżącą wodą.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przygotuj również produkty do sosu-skrobię, sos sojowy, ocet jabłkowy, cukier, sól, olej roślinny. Każdy zrobi skrobię, zamiast octu jabłkowego możesz użyć soku z cytryny lub octu winnego, weź również dowolny olej roślinny, ale będzie szczególnie smaczny z aromatycznym — oliwką, sezamem.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój bakłażana na duże kawałki-pierścienie lub półpierścienie. Posolić i odstawić na 10 minut, aż uwolnią sok. Wraz z sokiem z bakłażana gorycz zniknie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W tym czasie zajmij się cukinią. Pokrój go również na duże kawałki, wielkości bakłażana.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnie obierz marchewki, cebula, i pieprz. Pokrój marchewki w średniej wielkości kostkę. Pieprz - na duże kawałki w postaci szerokich krótkich pasków. Pokrój cebulę na pół, a następnie na pół pierścienia.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej olej roślinny na głęboką patelnię, podgrzej. Wytrzyj bakłażany z soku. Umieść bakłażana, marchewkę i cukinię na patelni. Na dużym ogniu podsmaż je trochę, pamiętając o mieszaniu. Następnie, gdy warzywa lekko się zrumienią, dodaj paprykę i cebulę. Piecz warzywa jeszcze przez kilka minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Następnie zmniejsz ogień, dodaj trochę gorącej wody i pozostaw warzywa do duszenia. W międzyczasie zajmij się sosem.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Obierz świeży imbir i zetrzyj go na drobnej tarce.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj imbir, ocet jabłkowy, cukier, skrobię, sól do sosu sojowego i wszystko dokładnie wymieszaj. Wlej powstały sos do warzyw na patelnię.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dobrze wymieszaj warzywa z sosem i gotuj na wolnym ogniu, aż będą ugotowane. Czas gotowania zależy od Twoich preferencji. Jeśli lubisz miękkie warzywa, dusić dłużej, w przypadku lekko chrupiących warzyw stan AL DENTE jest mniejszy. Podawaj gotowe danie do stołu natychmiast gorące lub schłodzone. Smacznego!

w tym przepisie możesz wziąć dowolne świeże warzywa sezonowe. Na przykład kalafior, brokuły, fasola szparagowa, korzeń selera, brukselka. Mrożone warzywa można również stosować pojedynczo lub w mieszankach. W takim przypadku proces gotowania bardzo przyspieszy.
ocet można również wziąć ryż lub zwykły lub ogólnie sok z cytryny, jeśli nie ma octu w domu. Jabłko oczywiście będzie najbardziej przydatne.
zamiast cukru możesz dodać stewię w proszku. Niektóre przepisy zalecają miód, ale po podgrzaniu miód nie przynosi żadnych korzyści, a wręcz przeciwnie. Dlatego nie radziłbym miodu.
jeśli nie masz świeżego imbiru w domu, możesz go zastąpić suchym proszkiem.
zamiast skrobi możesz użyć dowolnej mąki, a nawet bezglutenowej, a także będzie dobrze.

zwróć uwagę, że w niektórych przypadkach nie ma potrzeby usuwania goryczy z bakłażana - Zwykle młode warzywa, a także niektóre ich specjalne odmiany, nie są gorzkie.

dodając sos sojowy do potrawy, warto wziąć pod uwagę, że ma dość słony smak. Zmniejsz całkowitą ilość soli, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie.

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukinia - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Imbir - 80   kcal/100g
  • Imbir suchy - 347   kcal/100g
  • Imbir marynowany - 51   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Skrobia - 320   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g

Podobne przepisy