skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić ciasta waflowe z mięsem mielonym? Przygotuj wszystkie składniki z podanej listy. Mięso mielone najlepiej stosować świeże, aby w końcu było gęstsze. Po rozmrożeniu mięso mielone staje się wodniste. Ciasta waflowe nadają się do dowolnego kształtu: okrągłego, kwadratowego, prostokątnego. Supermarkety sprzedają porcjowane ciasta, których nie trzeba kroić. Użyj rafinowanego oleju roślinnego.
Krok 2:
Obierz, opłucz i osusz cebulę serwetką. Pokrój go na małe kawałki. Jeśli mięso mielone jest dość gęste, cebulę można zmielić w maszynce do mięsa lub w blenderze. W takim przypadku sok z cebuli sprawi, że mięso mielone będzie nieco wilgotne.
Krok 3:
Wolę gotować własne mięso mielone. W tym celu kupiłem schłodzony filet z kurczaka i posiekałem go w maszynce do mięsa. Do nadzienia mięsnego odpowiednia jest wieprzowina, wołowina, drób. Możesz ugotować mieszane mięso mielone. Do mięsa mielonego dodaj posiekaną cebulę, sól i zmielony czarny pieprz. Dobrze wymieszaj.
Krok 4:
Na pierwszym cieście Waflowym (średnica 22 cm) połóż porcję nadzienia mięsnego i rozprowadź cienką warstwę na całym cieście. Jedno ciasto Zajęło mi 2,5 łyżki stołowej ze zjeżdżalnią nadzienia.
Krok 5:
Nałóż drugie ciasto na wierzch i lekko dociśnij ręką. Dodaj nadzienie mięsne i rozprowadź cienką warstwą.
Krok 6:
Dołącz trzecie ciasto. Naciśnij trochę rękami, aby ściśle przylegał do warstwy mięsa mielonego. Na tym etapie chciałem dokończyć zbieranie ciasta, ponieważ martwiłem się, że się nie usmaży, ale postanowiłem zaryzykować, ponieważ jego wysokość okazała się bardzo mała, a poza tym pozostało mi nadzienie mięsne i ciasta waflowe.
Krok 7:
Na trzecim cieście ułóż nadzienie mięsne i rozprowadź cienką warstwą łyżką.
Krok 8:
Przymocuj i lekko dociśnij czwarte ciasto waflowe. Rozłóż pozostałe nadzienie, pozostało tylko 2,5 łyżki stołowej. Wygładź cienką warstwą.
Krok 9:
Przymocuj piąte ciasto waflowe, lekko dociśnij dłonią. Z opakowania fabrycznego (7 ciast) Zajęło mi 5 sztuk. Pokrój zebrane ciasto waflowe na porcje. Mam 8 kawałków.
Krok 10:
Teraz nadszedł czas, aby zrobić ciasto. Wbij średniej wielkości jajka do głębokiego talerza. Wlej wodę. Sól do smaku. Wstrząśnij widelcem, aż będzie gładki. Ta liczba jaj wystarczy, aby usmażyć wszystkie puste miejsca.
Krok 11:
Zanurz kawałek wafla w cieście. Pomóż sobie widelcem, ponieważ przedmiot obrabiany pod wpływem wilgoci mięsa mielonego staje się miękki.
Krok 12:
5-7 minut przed rozpoczęciem smażenia wlej olej na patelnię i wyślij na średni ogień. Rozgrzać. Gdy olej dobrze się rozgrzeje, zmniejsz płomień do najmniejszego. Ułóż półfabrykaty waflowe. Przykryj pokrywką. Smażyć 4-5 minut na złoty kolor z jednej strony. Ponieważ naczynia i sprzęt są różne dla każdego, upewnij się, że półfabrykaty się nie palą. Możesz potrzebować trochę więcej lub mniej czasu, aby kawałki się zrumieniły.
Krok 13:
Odwróć kawałki wafla na drugą stronę. Przykryj i kontynuuj pieczenie przez 4-5 minut na najmniejszym ogniu.
Krok 14:
Po usmażeniu połóż na ręcznikach papierowych, aby usunąć resztki oleju.
Krok 15:
Ciasta waflowe z mielonym mięsem na patelni są gotowe. Smacznego!
ciasta waflowe z mięsem mielonym można podawać na stole, zarówno na ciepło, jak i na zimno.
smacznie jeść samodzielnie lub z odpowiednim sosem, na przykład kwaśną śmietaną, keczupem, sosami słodko-kwaśnymi.
kawałki gofrów można wygodnie zabrać ze sobą na piknik, do pracy, w drogę jako obfitą przekąskę.
możesz w prosty sposób sprawdzić, czy olej rozgrzał się wystarczająco dobrze na patelni. Zanurz w nim drewnianą szpatułkę. Jeśli wokół niego zgromadzą się bąbelki, możesz rozpocząć proces smażenia.
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Ciasta waflowe - 341 kcal/100g