Indyk w cieście na patelni

Oryginalny, apetyczny, pyszny, na obiad! Indyk w cieście na patelni to przepis na szybkie i łatwe do przygotowania danie. Dodanie przypraw sprawia, że mięso jest aromatyczne, a wstępne panierowanie w mące jest soczyste, ponieważ wszystkie jego soki pozostają w środku.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 57 % 17 g
tłuszcze 30 % 9 g
węglowodany 13 % 4 g
167 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 5 h 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak usmażyć indyka w cieście na patelni? Przygotuj jedzenie. Najbardziej soczyste i pyszne kotlety pochodzą ze świeżego, nie mrożonego mięsa. Najlepiej sprawdza się filet z piersi.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj filety i dobrze osusz ręcznikami papierowymi. Nadmiar wilgoci nie pozwoli, aby mięso dobrze się usmażyło, będzie duszone. Pokrój pierś wzdłuż na 3-4 plastry. Lekko pokonaj każdy kawałek młotkiem po obu stronach. Aby sok z mięsa nie rozlał się we wszystkich kierunkach, przykryj go folią spożywczą lub torbą.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Sól i pieprz mięso.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przygotuj ciasto. Jak zrobić ciasto? Przygotuj jedzenie. Wybierz przyprawy do ciasta według własnego gustu lub dostępności.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Umyj jajko, osusz i wbij do miski. Wybierz rozmiar miski, aby zmieścił się w niej kawałek indyka. Ubij jajko, aż będzie gładkie, widelcem lub trzepaczką.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wymieszaj mąkę z przyprawami i solą i mieszaj, aż będzie gładka.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Obtocz plastry indyka z obu stron w mące zmieszanej z przyprawami.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Następnie zanurz plastry indyka w ubitym jajku.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Na patelni rozgrzej olej roślinny do smażenia. Smaż na nim plastry indyka przez 3-4 minuty z każdej strony na dużym ogniu, aż uzyskasz złoty kolor. Jeśli jest za dużo oleju, połóż indyka na ręcznikach papierowych, aby nadmiar tłuszczu został w nich wchłonięty. Podawaj natychmiast na stole z dowolnym dodatkiem lub warzywami. Smacznego!

indyka można zastąpić kurczakiem lub dowolnym innym rodzajem mięsa. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie.

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Chmiel-suneli - 417   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Rozmaryn suchy - 131   kcal/100g
  • Filet z indyka - 84   kcal/100g

Podobne przepisy