szaszłyki z udka z kurczaka

pyszne, soczyste uda gotowane na grillu! Ciepły czas, czas na kocioł, grill i grill. Na pikniku lub w ogrodzie w domu przygotuj udka z kurczaka marynowane w ziołach, przyprawach i kefirze. Mięso z kurczaka jest delikatne, bardzo apetyczne i lekkie.
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 65 % 20 g
tłuszcze 32 % 10 g
węglowodany 3 % 1 g
171 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić szaszłyki z udka z kurczaka? Przygotuj uda i wszystko, czego potrzebujesz do marynaty. Przypal mięso drobiowe z nadmiaru małych piór i puchu, a następnie dobrze spłucz w czystej wodzie. Osusz uda papierowymi serwetkami.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Do marynaty możesz wziąć świeżą pietruszkę, bazylię, oregano lub kolendrę (w przepisie użyto pęczka pietruszki). Więc umyj warzywa i obrany czosnek. Posiekaj natkę pietruszki niezbyt drobno i przełóż czosnek przez prasę lub prasę do czosnku.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W osobnym małym pojemniku wymieszaj ulubione przyprawy. Wziąłem pół łyżeczki ziela angielskiego czarnego pieprzu, soli i przyprawy do kurczaka.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj czosnek do przypraw i wymieszaj wszystko widelcem lub łyżką, aż będzie gładkie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W udach za pomocą małego noża wykonaj głębokie nacięcia w kilku miejscach. Jest to konieczne, aby kurczak był marynowany szybciej i bardziej równomiernie, a następnie lepiej pieczony na węglu drzewnym.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Czystymi rękami dokładnie natrzyj każdy kawałek osobno przyprawami z czosnkiem, nie zapomnij też natrzeć wewnątrz nacięć.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zrób to ze wszystkimi udami.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Umieść kurczaka w głębokiej filiżance lub garnku, posyp ziołami.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Rozłóż kefir równomiernie na wierzchu. Nie trzeba wlewać kawałków, aby unosiły się w marynacie, wystarczy na 5 UD pół szklanki kefiru.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Rozłóż kefir rękami, aby równomiernie znalazł się pod każdym kawałkiem. W razie potrzeby posyp czerwoną mieloną papryką lub chili. Przykryj filiżankę folią spożywczą lub pokrywką i wyślij do lodówki do marynowania. Wystarczy kilka godzin lub możesz zostawić kurczaka na całą noc w chłodnym miejscu.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Marynowane uda nawlecz na szpikulec.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Rozpal drewno lub węgle w grillu, poczekaj, aż ogień się spali.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Wyślij kurczaka do smażenia. Od czasu do czasu obracaj szaszłyki i gotuj, aż mięso będzie całkowicie ugotowane. Zajęło nam to około 20-25 minut.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Zdejmij gotowe uda z ognia i podawaj!

możesz sprawdzić gotowość bioder za pomocą noża, wykonać nacięcie do kości i sprawdzić, czy uwolniony jest przezroczysty płyn, oznacza to, że kebab jest gotowy. 

mięso bez kości gotuje się szybciej, więc przed marynowaniem możesz usunąć kość z ud, a następnie usmażyć samo mięso na ruszcie.

pamiętaj, że ciepło w grillu nie powinno być silne, w przeciwnym razie kurczak spali się na zewnątrz i pozostanie surowy w środku. 

podawaj szaszłyki z kurczaka ze świeżymi warzywami i sałatkami.

smacznego!

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

kurczaka można zastąpić indykiem lub dowolnym innym rodzajem mięsa. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g
  • Udka z kurczaka - 185   kcal/100g

Podobne przepisy