skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić szaszłyki z udka z kurczaka? Przygotuj uda i wszystko, czego potrzebujesz do marynaty. Przypal mięso drobiowe z nadmiaru małych piór i puchu, a następnie dobrze spłucz w czystej wodzie. Osusz uda papierowymi serwetkami.
Krok 2:
Do marynaty możesz wziąć świeżą pietruszkę, bazylię, oregano lub kolendrę (w przepisie użyto pęczka pietruszki). Więc umyj warzywa i obrany czosnek. Posiekaj natkę pietruszki niezbyt drobno i przełóż czosnek przez prasę lub prasę do czosnku.
Krok 3:
W osobnym małym pojemniku wymieszaj ulubione przyprawy. Wziąłem pół łyżeczki ziela angielskiego czarnego pieprzu, soli i przyprawy do kurczaka.
Krok 4:
Dodaj czosnek do przypraw i wymieszaj wszystko widelcem lub łyżką, aż będzie gładkie.
Krok 5:
W udach za pomocą małego noża wykonaj głębokie nacięcia w kilku miejscach. Jest to konieczne, aby kurczak był marynowany szybciej i bardziej równomiernie, a następnie lepiej pieczony na węglu drzewnym.
Krok 6:
Czystymi rękami dokładnie natrzyj każdy kawałek osobno przyprawami z czosnkiem, nie zapomnij też natrzeć wewnątrz nacięć.
Krok 7:
Zrób to ze wszystkimi udami.
Krok 8:
Umieść kurczaka w głębokiej filiżance lub garnku, posyp ziołami.
Krok 9:
Rozłóż kefir równomiernie na wierzchu. Nie trzeba wlewać kawałków, aby unosiły się w marynacie, wystarczy na 5 UD pół szklanki kefiru.
Krok 10:
Rozłóż kefir rękami, aby równomiernie znalazł się pod każdym kawałkiem. W razie potrzeby posyp czerwoną mieloną papryką lub chili. Przykryj filiżankę folią spożywczą lub pokrywką i wyślij do lodówki do marynowania. Wystarczy kilka godzin lub możesz zostawić kurczaka na całą noc w chłodnym miejscu.
Krok 11:
Marynowane uda nawlecz na szpikulec.
Krok 12:
Rozpal drewno lub węgle w grillu, poczekaj, aż ogień się spali.
Krok 13:
Wyślij kurczaka do smażenia. Od czasu do czasu obracaj szaszłyki i gotuj, aż mięso będzie całkowicie ugotowane. Zajęło nam to około 20-25 minut.
Krok 14:
Zdejmij gotowe uda z ognia i podawaj!
możesz sprawdzić gotowość bioder za pomocą noża, wykonać nacięcie do kości i sprawdzić, czy uwolniony jest przezroczysty płyn, oznacza to, że kebab jest gotowy.
mięso bez kości gotuje się szybciej, więc przed marynowaniem możesz usunąć kość z ud, a następnie usmażyć samo mięso na ruszcie.
pamiętaj, że ciepło w grillu nie powinno być silne, w przeciwnym razie kurczak spali się na zewnątrz i pozostanie surowy w środku.
podawaj szaszłyki z kurczaka ze świeżymi warzywami i sałatkami.
smacznego!
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
kurczaka można zastąpić indykiem lub dowolnym innym rodzajem mięsa. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g
- Udka z kurczaka - 185 kcal/100g