placki drożdżowe na mleku z rodzynkami

naleśniki to pyszne śniadanie, które każdy pokocha. Te same naleśniki można wykonać w wersji bez drożdży-na kefirze z sodą lub proszkiem do pieczenia. Okażą się również bujne. Nadmiar tłuszczu można usunąć, układając naleśniki na ręczniku papierowym.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 6 g
tłuszcze 11 % 6 g
węglowodany 79 % 44 g
260 kcal
IG: 5 / 14 / 82

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki. Aby przygotować bujne placki drożdżowe w mleku z rodzynkami, potrzebujemy: mąki; mleko; rodzynki; suche drożdże; cukier; wanilina; sól; olej roślinny do smażenia naleśników.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W głębokiej misce połącz mąkę, cukier, sól, wanilinę i suche drożdże. Wszystko wymieszać. Przed użyciem drożdży musisz przeczytać instrukcje. Ponieważ istnieją drożdże, które należy natychmiast wymieszać z mąką, a są takie, które należy aktywować, mieszając z ciepłym płynem (wodą lub mlekiem). Potrzebujemy drożdży, które natychmiast mieszają się z mąką.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej mleko do rondla, dodaj 1 łyżkę. l olej roślinny i umieść na małym ogniu. Podgrzej do temperatury 37-40°C, mleko powinno być ciepłe. Jak ustalić, czy mleko osiągnęło pożądaną temperaturę, czy nie bez specjalnego termometru? Konieczne jest upuszczenie mleka na wewnętrzną stronę nadgarstka. Jeśli czujesz ciepło, oznacza to, że osiągnął potrzebną temperaturę. Nie musi być gorąco.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej ciepłe mleko do mieszanki mąki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zagnieść grube ciasto.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przykryj ciasto ręcznikiem i umieść w ciepłym miejscu na 30 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    W tym czasie ciasto powinno wzrosnąć 2-3 razy. Ciasto jest wystarczająco gęste, więc na powierzchni może nie być widocznych bąbelków. Miałem tylko dziury.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Rodzynki zalać wrzącą wodą i pozostawić do spęcznienia na 5-7 minut. Następnie spuść wodę, wysusz rodzynki na serwetce. Rodzynki można przyjmować jasne lub ciemne.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Włóż rodzynki do dopasowanego ciasta.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wszystko dokładnie wymieszaj, aby rodzynki równomiernie rozeszły się po całym cieście.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Na patelni rozgrzej trochę oleju roślinnego. Łyżką wyłożyć ciasto i uformować małe naleśniki. Smażyć z obu stron na złoty kolor.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Podawaj od razu puszyste naleśniki z rodzynkami.YU są gorące. Możesz z kwaśną śmietaną, syropem, polewą lub po prostu dżemem. Smacznego!

dla odmiany oprócz rodzynek możesz dodać do ciasta drobno posiekane słodko-kwaśne jabłko. Dobrze komponuje się z rodzynkami. Odpowiednia jest również gruszka.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g

Podobne przepisy