puree ziemniaczane tortille

Prosta i szybka przekąska! Najlepszy sposób na użycie puree! Puree ziemniaczane to świetna opcja na pełne śniadanie lub szybką przekąskę w ciągu dnia. Na ich korzyść działa również fakt, że ciasta są równie dobre zarówno na ciepło, jak i na zimno. Pozostały tłuczone ziemniaki-nie denerwujemy się, ale zaczynamy przygotowywać delikatne i miękkie ciasta.
KatrinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 7 g
tłuszcze 54 % 22 g
węglowodany 29 % 12 g
263 kcal
IG: 75 / 0 / 25

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

gotowe i już schłodzone tłuczone ziemniaki wyjmujemy z lodówki. Jeśli po wczorajszej kolacji nic nie zostało, ugotuj ziemniaki, zamień je w puree i schłodź do co najmniej temperatury pokojowej.

dodaj jajka kurze do tłuczonych ziemniaków, lepiej pojedynczo. Czosnek można drobno posiekać, ale lepiej przepuścić przez prasę - w ten sposób równomiernie rozprowadzi się na masie. Dodaj czosnek do ziemniaków, soli i pieprzu.

zetrzyj ser na drobnej tarce. Możesz wziąć dowolną pożądaną odmianę, jedynym warunkiem jest to, że ser musi być twardy. Dodaj go do ziemniaków i wymieszaj masę, aż będzie gładka. W małych porcjach zaczynamy dodawać mąkę. W przypadku ciast nie możesz się martwić o jego przesiewanie-wsypujemy go tak, jak jest, bezpośrednio z opakowania. Dodając mąkę, stale ugniataj masę widelcem, aż będzie gładka.

zagniatamy dość strome ciasto ziemniaczane i dzielimy je na równe części, z których każdą formujemy w kulkę. To są puste miejsca na przyszłe ciasta.

rozwałkowanie takiego ciasta wałkiem do ciasta jest dość trudne, więc używamy innej metody. Dobrze posyp mały talerz mąką, rozłóż kulkę ciasta na środku i równomiernie rozciągnij w różnych kierunkach. Ciasta są duże i smażone pojedynczo, więc nie można gotować z wyprzedzeniem na kilku talerzach (aby po ugotowaniu nie myć dużej liczby naczyń).

możesz smażyć placki ziemniaczane na oleju lub bez. W każdym razie nie spalą się, metoda jest wybierana w zależności od osobistego pragnienia. Bez oleju będą mniej kaloryczne i nadają się do menu dietetycznego.

podgrzej patelnię, aż będzie bardzo gorąca (w razie potrzeby dodaj olej). Smaż każdą tortillę przez 3 minuty, a następnie odwróć na drugą stronę. Ten czas wystarczy, aby środek był w pełni ugotowany. Rozłóż ciasta stosem i podawaj ze śmietaną lub innym sosem. Posyp świeżymi ziołami na wierzchu.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser "stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser"aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy