skład / składniki
metoda gotowania
gotowe i już schłodzone tłuczone ziemniaki wyjmujemy z lodówki. Jeśli po wczorajszej kolacji nic nie zostało, ugotuj ziemniaki, zamień je w puree i schłodź do co najmniej temperatury pokojowej.
dodaj jajka kurze do tłuczonych ziemniaków, lepiej pojedynczo. Czosnek można drobno posiekać, ale lepiej przepuścić przez prasę - w ten sposób równomiernie rozprowadzi się na masie. Dodaj czosnek do ziemniaków, soli i pieprzu.
zetrzyj ser na drobnej tarce. Możesz wziąć dowolną pożądaną odmianę, jedynym warunkiem jest to, że ser musi być twardy. Dodaj go do ziemniaków i wymieszaj masę, aż będzie gładka. W małych porcjach zaczynamy dodawać mąkę. W przypadku ciast nie możesz się martwić o jego przesiewanie-wsypujemy go tak, jak jest, bezpośrednio z opakowania. Dodając mąkę, stale ugniataj masę widelcem, aż będzie gładka.
zagniatamy dość strome ciasto ziemniaczane i dzielimy je na równe części, z których każdą formujemy w kulkę. To są puste miejsca na przyszłe ciasta.
rozwałkowanie takiego ciasta wałkiem do ciasta jest dość trudne, więc używamy innej metody. Dobrze posyp mały talerz mąką, rozłóż kulkę ciasta na środku i równomiernie rozciągnij w różnych kierunkach. Ciasta są duże i smażone pojedynczo, więc nie można gotować z wyprzedzeniem na kilku talerzach (aby po ugotowaniu nie myć dużej liczby naczyń).
możesz smażyć placki ziemniaczane na oleju lub bez. W każdym razie nie spalą się, metoda jest wybierana w zależności od osobistego pragnienia. Bez oleju będą mniej kaloryczne i nadają się do menu dietetycznego.
podgrzej patelnię, aż będzie bardzo gorąca (w razie potrzeby dodaj olej). Smaż każdą tortillę przez 3 minuty, a następnie odwróć na drugą stronę. Ten czas wystarczy, aby środek był w pełni ugotowany. Rozłóż ciasta stosem i podawaj ze śmietaną lub innym sosem. Posyp świeżymi ziołami na wierzchu.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser "stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser"aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g