placki ziemniaczane z cebulą

szybko, niedrogo i smacznie! Pachnące i soczyste! Placki ziemniaczane z ziemniakami i cebulą są bardzo smaczne, obfite i miękkie. Jeśli pozostało na nich dużo oleju roślinnego, można je osuszyć ręcznikiem papierowym. Podawaj dobrze z sosem śmietanowym lub z kwaśną śmietaną.
NinelAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 3 g
tłuszcze 24 % 6 g
węglowodany 64 % 16 g
119 kcal
IG: 75 / 0 / 25

metoda gotowania

czas gotowania: 30 min

zmiel ziemniaki i cebulę na grubej tarce. Dodaj jajko, sól, czarny pieprz i dobrze wymieszaj. Wlej trochę mąki i mieszaj, aż będzie gładka. Na patelni smażyć placki ziemniaczane z obu stron na złoty kolor. Podawaj na stole w ciepłej formie z pikantnym sosem, możesz po prostu ze śmietaną. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy