kotlety z mielonego łososia

delikatne, pachnące, zdrowe, dla całej rodziny! Kotlety z mielonego łososia są przygotowywane dość prosto i nie wymagają specjalnych umiejętności kulinarnych. Wstępne smażenie sprawia, że są soczyste i miękkie, a pieczenie mniej kaloryczne. Takie kotlety będą jeść nawet małe wybredne.
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 44 % 12 g
tłuszcze 26 % 7 g
węglowodany 30 % 8 g
172 kcal
IG: 38 / 38 / 25

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 1 h 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić kotlety z mielonego łososia? Przygotuj jedzenie. Możesz użyć mięsa mielonego gotowego lub zrobić to sam. Użyłem wstępnie obranego fileta ze skóry i kości. Bułkę tartą można również zrobić samodzielnie z suszonego chleba.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Namocz biały chleb w mleku, aby dobrze zmiękł. Lepiej weź trochę czerstwego bochenka lub białego chleba - lepiej wchłonie, a następnie zatrzyma płyn, dzięki czemu kotlety będą bardziej soczyste.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umyj wstępnie obraną cebulę, pokrój losowo niezbyt grubo.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Posiekaną cebulę wraz z chlebem wyciśniętym z nadmiaru płynu włożyć do blendera.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zmiel wszystko, aż będzie gładkie.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Filet z łososia pokroić na kawałki, włożyć do blendera.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zmiel filety rybne na gładką, gładką masę. Możesz przepuścić filet przez maszynę do mięsa, ale na blenderze mięso mielone okaże się bardziej elastyczne i miękkie.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Aby przygotować mięso mielone, weź wygodny szeroki pojemnik. Połącz mieloną rybę, posiekaną cebulę i bochenek, ubij jajko, sól. Możesz dodać dowolne przyprawy według uznania i smaku.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wszystko dobrze wymieszaj, aż będzie gładkie. Mięso mielone jest dość lepkie, przyklejone do rąk. Dlatego wygodnie będzie uformować kotlety rękami zanurzonymi w wodzie.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Uformuj mielone mięso w kotlet o pożądanym kształcie i rozmiarze.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Panieruj kotlet z obu stron w bułce tartej.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Na patelni rozgrzej trochę oleju roślinnego, ułóż starannie uformowane kotlety. Smaż kotlety na umiarkowanie dużym ogniu, aż z jednej strony będą złotobrązowe.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Odwróć kotlety i usmaż podobnie po drugiej stronie. Dzięki smażeniu wszystkie soki zostaną zamknięte w pasztecikach, dzięki czemu będą bardziej soczyste i smaczne.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Przykryj spód formy folią, ułóż smażone kotlety.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Piecz placki rybne do miękkości w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 20 minut.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Podawaj kotlety z łososia na gorąco z dodatkiem ziemniaków, zbóż, warzyw gotowanych na parze. Uzupełnij świeżymi ziołami. Smacznego!

możesz doprowadzić placki rybne do pełnej gotowości i na patelni. Aby to zrobić, smaż je na umiarkowanym ogniu, a następnie smaż z zamkniętą pokrywką, aż będą ugotowane, około 5 minut.

każda czerwona ryba (łosoś, pstrąg, łosoś, różowy łosoś) nadaje się do gotowania kotletów.

kotlety można po prostu upiec w piekarniku. Ale wstępne smażenie sprawi, że będą bardziej soczyste i delikatne.

jak prawidłowo pokroić całą rybę na filety? Usuń ogon, głowę i płetwy. Wzdłuż grzbietu przetnij tuszę do kręgosłupa. Odwróć na beczkę. Ostrym nożem odetnij mięso z kości grzbietowej. Odwróć tuszę i odetnij filet z drugiej strony. Oczyść wnętrze, usuwając czarny film, ponieważ jest gorzki i zepsuje smak. Spłucz i dobrze wysusz.

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Łosoś mielony - 130   kcal/100g
  • Łosoś wędzony - 162   kcal/100g
  • Łosoś z grilla - 283   kcal/100g
  • Łosoś świeży - 201   kcal/100g
  • Łosoś solony - 269   kcal/100g
  • Łosoś saute - 379   kcal/100g
  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Biały chleb - 266   kcal/100g
  • Bułka tarta - 347   kcal/100g

Podobne przepisy