skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić kotlety z mielonego łososia? Przygotuj jedzenie. Możesz użyć mięsa mielonego gotowego lub zrobić to sam. Użyłem wstępnie obranego fileta ze skóry i kości. Bułkę tartą można również zrobić samodzielnie z suszonego chleba.
Krok 2:
Namocz biały chleb w mleku, aby dobrze zmiękł. Lepiej weź trochę czerstwego bochenka lub białego chleba - lepiej wchłonie, a następnie zatrzyma płyn, dzięki czemu kotlety będą bardziej soczyste.
Krok 3:
Umyj wstępnie obraną cebulę, pokrój losowo niezbyt grubo.
Krok 4:
Posiekaną cebulę wraz z chlebem wyciśniętym z nadmiaru płynu włożyć do blendera.
Krok 5:
Zmiel wszystko, aż będzie gładkie.
Krok 6:
Filet z łososia pokroić na kawałki, włożyć do blendera.
Krok 7:
Zmiel filety rybne na gładką, gładką masę. Możesz przepuścić filet przez maszynę do mięsa, ale na blenderze mięso mielone okaże się bardziej elastyczne i miękkie.
Krok 8:
Aby przygotować mięso mielone, weź wygodny szeroki pojemnik. Połącz mieloną rybę, posiekaną cebulę i bochenek, ubij jajko, sól. Możesz dodać dowolne przyprawy według uznania i smaku.
Krok 9:
Wszystko dobrze wymieszaj, aż będzie gładkie. Mięso mielone jest dość lepkie, przyklejone do rąk. Dlatego wygodnie będzie uformować kotlety rękami zanurzonymi w wodzie.
Krok 10:
Uformuj mielone mięso w kotlet o pożądanym kształcie i rozmiarze.
Krok 11:
Panieruj kotlet z obu stron w bułce tartej.
Krok 12:
Na patelni rozgrzej trochę oleju roślinnego, ułóż starannie uformowane kotlety. Smaż kotlety na umiarkowanie dużym ogniu, aż z jednej strony będą złotobrązowe.
Krok 13:
Odwróć kotlety i usmaż podobnie po drugiej stronie. Dzięki smażeniu wszystkie soki zostaną zamknięte w pasztecikach, dzięki czemu będą bardziej soczyste i smaczne.
Krok 14:
Przykryj spód formy folią, ułóż smażone kotlety.
Krok 15:
Piecz placki rybne do miękkości w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 20 minut.
Krok 16:
Podawaj kotlety z łososia na gorąco z dodatkiem ziemniaków, zbóż, warzyw gotowanych na parze. Uzupełnij świeżymi ziołami. Smacznego!
możesz doprowadzić placki rybne do pełnej gotowości i na patelni. Aby to zrobić, smaż je na umiarkowanym ogniu, a następnie smaż z zamkniętą pokrywką, aż będą ugotowane, około 5 minut.
każda czerwona ryba (łosoś, pstrąg, łosoś, różowy łosoś) nadaje się do gotowania kotletów.
kotlety można po prostu upiec w piekarniku. Ale wstępne smażenie sprawi, że będą bardziej soczyste i delikatne.
jak prawidłowo pokroić całą rybę na filety? Usuń ogon, głowę i płetwy. Wzdłuż grzbietu przetnij tuszę do kręgosłupa. Odwróć na beczkę. Ostrym nożem odetnij mięso z kości grzbietowej. Odwróć tuszę i odetnij filet z drugiej strony. Oczyść wnętrze, usuwając czarny film, ponieważ jest gorzki i zepsuje smak. Spłucz i dobrze wysusz.
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Łosoś mielony - 130 kcal/100g
- Łosoś wędzony - 162 kcal/100g
- Łosoś z grilla - 283 kcal/100g
- Łosoś świeży - 201 kcal/100g
- Łosoś solony - 269 kcal/100g
- Łosoś saute - 379 kcal/100g
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Biały chleb - 266 kcal/100g
- Bułka tarta - 347 kcal/100g