skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby przygotować szaszłyki w soku z granatów, przygotuj wszystkie niezbędne przyprawy. Używaj ich według własnych upodobań, ale stopniowo.
Krok 2:
Aby przygotować marynatę, obierz cebulę, opłucz i pokrój w półpierścienie. Złóż go do przestronnej miski, w której będzie marynowany Kebab. Dodaj wszystkie przyprawy i trochę soli. Dodaj połamany liść laurowy. Wymieszać.
Krok 3:
Pokrój szyję wieprzową na średniej wielkości porcje. Nie ma potrzeby cięcia bardzo drobno, ponieważ będzie to niewygodne do sznurka na szpikulcu. Włóż pokrojone mięso do miski do marynaty.
Krok 4:
Obierz granaty i smugi. Złóż wszystko w małym rondlu. Za pomocą szklanki lub kubka wyciśnij sok z granatu.
Krok 5:
Odcedź sok przez drobne sito. Daje to około 250-300 ml soku z granatów.
Krok 6:
Napełnij mięso świeżym sokiem z granatu.
Krok 7:
Wszystko dobrze wymieszaj. Wygodnie jest to zrobić rękami. Następnie przykryj lub najlepiej owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na 8-10 godzin.
Krok 8:
Dobrze marynowane mięso nawlecz na szaszłyki.
Krok 9:
Gotuj na gorących węglach, obracając równomiernie, aby mięso się nie przypaliło, ale dobrze ugotowało.
Krok 10:
Gotowy Kebab podawaj ze świeżymi warzywami i świeżymi ziołami. Uzupełnij go ulubionym sosem. Smacznego!
jaki będzie gotowy Kebab zależy od marynowania mięsa. Jeśli w ogóle nie zostanie marynowany, będzie suchy i twardy. A dobra, właściwa marynata doskonale zmiękcza włókna mięsne. Do takiej marynaty możesz użyć soku z granatów.
marynata do grilla z dodatkiem soku z granatów nadaje się do różnych mięs. Ale nie polecam używania mięsa z żyłami, ponieważ marynata z granatów działa bardzo delikatnie na mięso. Najlepiej używać mięsa młodego zwierzęcia, które nie zostało zamrożone. Podczas rozmrażania mięso straci część wilgoci, a gotowy Kebab okaże się suchy.
do marynowania nie używaj naczyń aluminiowych, ponieważ po dodaniu soku z granatów utleni się i uwolni szkodliwe substancje.
która część wieprzowiny najlepiej nadaje się do grillowania? Weź kolce wieprzowe z warstwami tłuszczu. Wtedy Kebab okaże się soczysty i miękki.
jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Granat - 52 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Szyjka wieprzowa - 343 kcal/100g