szaszłyki w soku z granatów

pyszny, aromatyczny Kebab dla wszystkich przyjaciół! Szaszłyki w soku z granatów są bardzo smaczne, soczyste i pachnące. Gotowanie go w domu nie będzie trudne. Dzielę się z Tobą przepisem.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 28 % 10 g
tłuszcze 61 % 22 g
węglowodany 11 % 4 g
254 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 14 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby przygotować szaszłyki w soku z granatów, przygotuj wszystkie niezbędne przyprawy. Używaj ich według własnych upodobań, ale stopniowo.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Aby przygotować marynatę, obierz cebulę, opłucz i pokrój w półpierścienie. Złóż go do przestronnej miski, w której będzie marynowany Kebab. Dodaj wszystkie przyprawy i trochę soli. Dodaj połamany liść laurowy. Wymieszać.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój szyję wieprzową na średniej wielkości porcje. Nie ma potrzeby cięcia bardzo drobno, ponieważ będzie to niewygodne do sznurka na szpikulcu. Włóż pokrojone mięso do miski do marynaty.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obierz granaty i smugi. Złóż wszystko w małym rondlu. Za pomocą szklanki lub kubka wyciśnij sok z granatu.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Odcedź sok przez drobne sito. Daje to około 250-300 ml soku z granatów.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Napełnij mięso świeżym sokiem z granatu.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wszystko dobrze wymieszaj. Wygodnie jest to zrobić rękami. Następnie przykryj lub najlepiej owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na 8-10 godzin.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dobrze marynowane mięso nawlecz na szaszłyki.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Gotuj na gorących węglach, obracając równomiernie, aby mięso się nie przypaliło, ale dobrze ugotowało.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Gotowy Kebab podawaj ze świeżymi warzywami i świeżymi ziołami. Uzupełnij go ulubionym sosem. Smacznego!

jaki będzie gotowy Kebab zależy od marynowania mięsa. Jeśli w ogóle nie zostanie marynowany, będzie suchy i twardy. A dobra, właściwa marynata doskonale zmiękcza włókna mięsne. Do takiej marynaty możesz użyć soku z granatów.
marynata do grilla z dodatkiem soku z granatów nadaje się do różnych mięs. Ale nie polecam używania mięsa z żyłami, ponieważ marynata z granatów działa bardzo delikatnie na mięso. Najlepiej używać mięsa młodego zwierzęcia, które nie zostało zamrożone. Podczas rozmrażania mięso straci część wilgoci, a gotowy Kebab okaże się suchy.
do marynowania nie używaj naczyń aluminiowych, ponieważ po dodaniu soku z granatów utleni się i uwolni szkodliwe substancje.

która część wieprzowiny najlepiej nadaje się do grillowania? Weź kolce wieprzowe z warstwami tłuszczu. Wtedy Kebab okaże się soczysty i miękki.

jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Granat - 52   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Szyjka wieprzowa - 343   kcal/100g

Podobne przepisy