skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj jedzenie. Weź mięso mielone, mam wołowinę. Wybierz również przyprawy do smaku. Mam czarny pieprz i paprykę.
Krok 2:
Pokrój cebulę w drobną kostkę.
Krok 3:
Rozgrzej patelnię. Wlej na nią kilka łyżek oleju roślinnego. Włóż cebulę, smaż przez kilka minut, aż będzie przezroczysta.
Krok 4:
Dodaj mięso mielone, sól, pieprz i przyprawy.
Krok 5:
Smaż mięso mielone przez 5-7 minut, dobrze ugniatając szpatułką. Następnie trochę ostudź.
Krok 6:
Umyj i obierz ziemniaki. Pokrój go w cienkie kliny. Im cieńsze są kliny, tym smaczniejsze.
Krok 7:
Pomidory również umyć i pokroić w plasterki.
Krok 8:
Zetrzyj ser na grubej tarce.
Krok 9:
Weź żaroodporne naczynie do pieczenia. Ułóż kliny ziemniaczane w pierwszej warstwie. Ułóż go cienką warstwą, w przeciwnym razie może się nie upiec. pamiętaj, aby posolić warstwę. Na wierzch obficie posmaruj kwaśną śmietaną.
Krok 10:
Następna warstwa to pomidory. Ułóż je również w jednym rzędzie.
Krok 11:
Następna jest warstwa mięsa mielonego. Wypróbuj go wcześniej, jeśli jest wystarczająco dużo soli i przypraw.
Krok 12:
Posyp mielone mięso warstwą startego sera. Spodziewaj się, że ser będzie miał tylko trzy warstwy, więc weź jedną trzecią całości.
Krok 13:
Następnie powtórz sekwencję warstw jeszcze raz. Oznacza to, że ponownie wkładamy ziemniaki-śmietanę-pomidor-mięso mielone-ser. Nie zapomnij posolić ziemniaków. Połóż ziemniaki ponownie ostatnią warstwą, Posol je i posmaruj kwaśną śmietaną. Posyp wierzch pozostałym serem.
Krok 14:
Umieść zapiekankę w piekarniku nagrzanym do 200°C. piecz przez 45-60 minut. Gotowość zależy od miękkości ziemniaków.
Zapiekanka była pieczona przez około półtorej godziny. Po godzinie w piekarniku ziemniaki były nadal wilgotne. Przykryłem go folią i zostawiłem na kolejne pół godziny.
W końcu okazało się bardzo smaczne! I wygodne, natychmiast mięso i przystawka.
aby następnym razem ziemniaki gotowały się szybciej, myślę, że gotuję je przez 5 minut po pokrojeniu na plasterki.
w razie potrzeby możesz dodać czosnek do śmietany.
podczas serwowania posyp zapiekankę świeżymi ziołami.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser "stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser"aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g