ziemniaki z mięsem mielonym i pomidorami w piekarniku zapiekanka

pyszne i satysfakcjonujące danie obiadowe dla całej rodziny! Przygotowanie takiej zapiekanki wcale nie jest trudne. Produkty dla niej znajdą się w każdej lodówce. Pachnąca, z apetyczną skórką, zapiekanka ziemniaczana spodoba się nawet małym wybrednym.
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 23 % 7 g
tłuszcze 53 % 16 g
węglowodany 23 % 7 g
205 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj jedzenie. Weź mięso mielone, mam wołowinę. Wybierz również przyprawy do smaku. Mam czarny pieprz i paprykę.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój cebulę w drobną kostkę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Rozgrzej patelnię. Wlej na nią kilka łyżek oleju roślinnego. Włóż cebulę, smaż przez kilka minut, aż będzie przezroczysta.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj mięso mielone, sól, pieprz i przyprawy.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Smaż mięso mielone przez 5-7 minut, dobrze ugniatając szpatułką. Następnie trochę ostudź.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Umyj i obierz ziemniaki. Pokrój go w cienkie kliny. Im cieńsze są kliny, tym smaczniejsze.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Pomidory również umyć i pokroić w plasterki.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Zetrzyj ser na grubej tarce.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Weź żaroodporne naczynie do pieczenia. Ułóż kliny ziemniaczane w pierwszej warstwie. Ułóż go cienką warstwą, w przeciwnym razie może się nie upiec. pamiętaj, aby posolić warstwę. Na wierzch obficie posmaruj kwaśną śmietaną.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Następna warstwa to pomidory. Ułóż je również w jednym rzędzie.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Następna jest warstwa mięsa mielonego. Wypróbuj go wcześniej, jeśli jest wystarczająco dużo soli i przypraw.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Posyp mielone mięso warstwą startego sera. Spodziewaj się, że ser będzie miał tylko trzy warstwy, więc weź jedną trzecią całości.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Następnie powtórz sekwencję warstw jeszcze raz. Oznacza to, że ponownie wkładamy ziemniaki-śmietanę-pomidor-mięso mielone-ser. Nie zapomnij posolić ziemniaków. Połóż ziemniaki ponownie ostatnią warstwą, Posol je i posmaruj kwaśną śmietaną. Posyp wierzch pozostałym serem.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Umieść zapiekankę w piekarniku nagrzanym do 200°C. piecz przez 45-60 minut. Gotowość zależy od miękkości ziemniaków.

Zapiekanka była pieczona przez około półtorej godziny. Po godzinie w piekarniku ziemniaki były nadal wilgotne. Przykryłem go folią i zostawiłem na kolejne pół godziny.
W końcu okazało się bardzo smaczne! I wygodne, natychmiast mięso i przystawka.
aby następnym razem ziemniaki gotowały się szybciej, myślę, że gotuję je przez 5 minut po pokrojeniu na plasterki.
w razie potrzeby możesz dodać czosnek do śmietany.
podczas serwowania posyp zapiekankę świeżymi ziołami.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser "stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser"aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g

Podobne przepisy