wieprzowina z miodem w piekarniku
skład / składniki
4
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki. Umyj i osusz wieprzowinę.
Krok 2:
Zmiel miętę.
Krok 3:
Dodaj pozostałe składniki marynaty do mięty i wymieszaj.
Krok 4:
Posmaruj wieprzowinę marynatą.
Krok 5:
Na całym obwodzie kawałka nożem wykonaj głębokie nakłucia.
Krok 6:
Włóż wieprzowinę w marynacie do lodówki na 3-4 godziny. Jeśli to możliwe, lepiej na noc.
Krok 7:
Pozostałe 2 gałązki mięty zalać wrzącą wodą i pozostawić do zaparzenia przez 30 minut.
Krok 8:
Ułóż szynkę w naczyniu do pieczenia, wlej resztki marynaty i napar miętowy do formy.
Krok 9:
Przykryj formę folią i piecz przez około 40 minut w temperaturze 180°C. Następnie zdejmij folię i piecz przez kolejne 35-40 minut, okresowo polewając mięso sokiem z dna formy.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Miód - 400 kcal/100g
- Mięta świeża - 49 kcal/100g
- Mięta suszona - 285 kcal/100g
- Mięta - 49 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Gałka muszkatołowa - 556 kcal/100g
- Szynka wieprzowa - 261 kcal/100g