wieprzowina z miodem w piekarniku

zamiast szynki możesz wziąć łopatkę lub część szyjną. Szynka okazuje się bardzo smaczna, soczysta i pachnąca. Marynata okazała się bardzo udana - z lekką kwaskowatością i goryczką cytryny, o jasnym miodowym smaku. Taka marynata jest również bardzo dobra do grillowania, tylko lepiej nie mielić liści mięty, ale bić młotkiem, aby sok się wyróżniał.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 33 % 14 g
tłuszcze 47 % 20 g
węglowodany 21 % 9 g
274 kcal
IG: 11 / 0 / 89

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki. Umyj i osusz wieprzowinę.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zmiel miętę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj pozostałe składniki marynaty do mięty i wymieszaj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Posmaruj wieprzowinę marynatą.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Na całym obwodzie kawałka nożem wykonaj głębokie nakłucia.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Włóż wieprzowinę w marynacie do lodówki na 3-4 godziny. Jeśli to możliwe, lepiej na noc.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Pozostałe 2 gałązki mięty zalać wrzącą wodą i pozostawić do zaparzenia przez 30 minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ułóż szynkę w naczyniu do pieczenia, wlej resztki marynaty i napar miętowy do formy.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Przykryj formę folią i piecz przez około 40 minut w temperaturze 180°C. Następnie zdejmij folię i piecz przez kolejne 35-40 minut, okresowo polewając mięso sokiem z dna formy.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Miód - 400   kcal/100g
  • Mięta świeża - 49   kcal/100g
  • Mięta suszona - 285   kcal/100g
  • Mięta - 49   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Gałka muszkatołowa - 556   kcal/100g
  • Szynka wieprzowa - 261   kcal/100g

Podobne przepisy