skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić pikantną przekąskę z bakłażana na zimę? Przygotuj wszystkie niezbędne produkty. Weź mały bakłażan, z gęstą matową skórką - to najsmaczniejsze owoce ziemi. Papryka i pomidory są również najlepiej używane sezonowo.
Krok 2:
Bakłażany umyć, odciąć łodygę i & quot; Tyłek", pokroić w kółka o grubości około 5 mm.
Krok 3:
Sól i pozostaw na 20 minut. W ten sposób akażany będą solone i oddadzą swoją gorycz.
Krok 4:
Podczas gdy bakłażany są solone, przygotuj sos pieprzowy. W ostrej papryce użądl łodygi i zostaw nasiona. Usuń łodygi i nasiona ze słodkiej papryki. Obierz czosnek. Pokrój oba rodzaje papryki losowo.
Krok 5:
Złóż czosnek i posiekaną paprykę do miski blendera.
Krok 6:
Zmiel do uzyskania gładkości. Możesz również przepuścić warzywa przez maszynę do mięsa.
Krok 7:
Dodaj sól, cukier.
Krok 8:
Wlej ocet. Ten przepis wykorzystuje 6-9% octu, więc jeśli masz esencję, rozcieńcz ją w stosunku 1: 8.
Krok 9:
Dodaj trochę przegotowanej zimnej wody, aby konsystencja sosu była bardziej płynna.
Krok 10:
Na patelni rozgrzej olej roślinny, smaż bakłażany na złoty kolor. Zwykle jest to 5 minut z każdej strony na średnim ogniu.
Krok 11:
Sterylizuj słoiki w dowolny dogodny sposób. Do każdego słoika wlewam trochę wody i wkładam do kuchenki mikrofalowej na 5-7 minut. Ale możesz wysterylizować słoiki w piekarniku w temperaturze 100 stopni przez około 30 minut lub po prostu je poparzyć lub trzymać nad parą. Wystarczy gotować pokrywki przez 5 minut.
Krok 12:
Zanurz każdy okrąg bakłażana w sosie pieprzowym.
Krok 13:
I szczelnie włóż do słoika.
Krok 14:
Na wierzch polej pozostałym sosem pieprzowym. Szczelnie zamknij słoiki pokrywkami. Sterylizacja nie jest wymagana. Możesz przechowywać taki przedmiot bez lodówki.
Krok 15:
Smacznego!
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
jak obliczyć liczbę puszek, dlaczego puszki eksplodują i jak tego uniknąć, a także sekrety i hacki życia, przeczytaj artykuł o przygotowaniach na zimę.
zwróć uwagę, że w niektórych przypadkach nie ma potrzeby usuwania goryczy z bakłażana - Zwykle młode warzywa, a także niektóre ich specjalne odmiany, nie są gorzkie.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Bakłażany - 24 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Chili - 40 kcal/100g