Pikantny bakłażan na zimową przekąskę

paląca, pikantna, pod wódką na święta! Pikantny bakłażan na zimę to aromatyczne smażone kubki warzyw w pieprzowej marynacie. Ta przekąska jest idealna do wszystkich rodzajów mocnych alkoholi, a także spodoba się miłośnikom pikantnych potraw!
Natalia CybulskaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 1 g
tłuszcze 47 % 7 g
węglowodany 47 % 7 g
83 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić pikantną przekąskę z bakłażana na zimę? Przygotuj wszystkie niezbędne produkty. Weź mały bakłażan, z gęstą matową skórką - to najsmaczniejsze owoce ziemi. Papryka i pomidory są również najlepiej używane sezonowo.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Bakłażany umyć, odciąć łodygę i & quot; Tyłek", pokroić w kółka o grubości około 5 mm.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Sól i pozostaw na 20 minut. W ten sposób akażany będą solone i oddadzą swoją gorycz.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Podczas gdy bakłażany są solone, przygotuj sos pieprzowy. W ostrej papryce użądl łodygi i zostaw nasiona. Usuń łodygi i nasiona ze słodkiej papryki. Obierz czosnek. Pokrój oba rodzaje papryki losowo.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Złóż czosnek i posiekaną paprykę do miski blendera.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zmiel do uzyskania gładkości. Możesz również przepuścić warzywa przez maszynę do mięsa.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj sól, cukier.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wlej ocet. Ten przepis wykorzystuje 6-9% octu, więc jeśli masz esencję, rozcieńcz ją w stosunku 1: 8.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj trochę przegotowanej zimnej wody, aby konsystencja sosu była bardziej płynna.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Na patelni rozgrzej olej roślinny, smaż bakłażany na złoty kolor. Zwykle jest to 5 minut z każdej strony na średnim ogniu.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Sterylizuj słoiki w dowolny dogodny sposób. Do każdego słoika wlewam trochę wody i wkładam do kuchenki mikrofalowej na 5-7 minut. Ale możesz wysterylizować słoiki w piekarniku w temperaturze 100 stopni przez około 30 minut lub po prostu je poparzyć lub trzymać nad parą. Wystarczy gotować pokrywki przez 5 minut.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Zanurz każdy okrąg bakłażana w sosie pieprzowym.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    I szczelnie włóż do słoika.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Na wierzch polej pozostałym sosem pieprzowym. Szczelnie zamknij słoiki pokrywkami. Sterylizacja nie jest wymagana. Możesz przechowywać taki przedmiot bez lodówki.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Smacznego!

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

jak obliczyć liczbę puszek, dlaczego puszki eksplodują i jak tego uniknąć, a także sekrety i hacki życia, przeczytaj artykuł o przygotowaniach na zimę.

zwróć uwagę, że w niektórych przypadkach nie ma potrzeby usuwania goryczy z bakłażana - Zwykle młode warzywa, a także niektóre ich specjalne odmiany, nie są gorzkie.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Chili - 40   kcal/100g

Podobne przepisy