Stroganow wołowy ze śmietaną

niesamowicie smaczne, bardzo szybkie i łatwe, na sekundę! Stroganow wołowy ze śmietaną gotuje się dość szybko, zwłaszcza jeśli weźmiesz dla nich delikatną świeżą wołowinę. Mięso dusi się, aż będzie miękkie. Danie łączy się z dowolnym dodatkiem warzywnym, makaronem, zbożami, owsianką. To jest pyszne!
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 48 % 15 g
tłuszcze 39 % 12 g
węglowodany 13 % 4 g
200 kcal
IG: 50 / 0 / 50

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić Stroganow wołowy ze śmietaną? Przygotuj jedzenie do gotowania. Weź 10% śmietany do sosu, okaże się z nimi delikatniejszy niż z tłustym, chociaż jest to kwestia gustu. Możesz zastąpić koncentrat pomidorowy pomidorami we własnym soku. Weź rafinowany olej roślinny.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dobrze umyj mięso, a następnie osusz ręcznikiem papierowym. Pokrój go w następujący sposób: najpierw na duże kawałki, zawsze w poprzek włókien! Jeśli wołowina jest stara lub kawałek nie jest zbyt udany, pokonaj te kawałki młotkiem do mięsa.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Następnie pokrój duże kawałki wzdłuż na długie paski-to jest klasyczne cięcie stroganów wołowych.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obierz cebulę i pokrój w cienkie półpierścienie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Rozgrzej olej roślinny na patelni i podsmaż posiekaną cebulę, aż będzie przezroczysta, mieszając szpatułką.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Rozwałkuj pokrojone mięso w mące pszennej.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Połóż mięso panierowane mąką na patelni do cebuli.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ciągle mieszając, smaż mięso ze wszystkich stron, aż zmieni kolor. W tym procesie zamykamy sok w środku, mięso pozostaje soczyste i miękkie.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wlej śmietanę na patelnię, dodaj koncentrat pomidorowy, sól, pieprz i dobrze wymieszaj. Pozostaw do duszenia na minimalnym ogniu przez 30-60 minut, w zależności od gotowości mięsa. Upewnij się, że sos się nie zagotuje, możesz dodać trochę wrzącej wody, jeśli tak się stanie.

Klasyczny Stroganow wołowy jest zawsze przygotowywany z wołowiny, dlatego jest napisany przedrostkiem BEF, co oznacza wołowinę. Ale możesz bezpiecznie zastosować ten przepis do kurczaka i wieprzowiny, okaże się również pyszny. W przypadku kurczaka konieczne będzie skrócenie czasu duszenia.
początkowo sos w przepisie jest kwaśny, aby nie zsiadł podczas duszenia, rozcieńczyć go przed wlaniem gorącej wody do mięsa, dodać wodę partiami, stale mieszając. Ze śmietaną sos jest delikatniejszy i nie tak kwaśny.
możesz dodać grzyby do mięsa, okaże się bardzo smaczne! Zwłaszcza jeśli są białe, ale odpowiednie są również pieczarki.
z przypraw zaleca się tylko pieprz.

weź pod uwagę, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób, przeczytaj artykuł o rozmrażaniu.

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

sekrety, życiowe hacki i wszystkie najbardziej przydatne wskazówki przeczytaj w artykule: "śmietana i śmietana w sosie śmietanowym: co zrobić, aby się nie zwijać?" 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Wołowina - żeberka - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal / 100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal / 100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy