skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić Stroganow wołowy ze śmietaną? Przygotuj jedzenie do gotowania. Weź 10% śmietany do sosu, okaże się z nimi delikatniejszy niż z tłustym, chociaż jest to kwestia gustu. Możesz zastąpić koncentrat pomidorowy pomidorami we własnym soku. Weź rafinowany olej roślinny.
Krok 2:
Dobrze umyj mięso, a następnie osusz ręcznikiem papierowym. Pokrój go w następujący sposób: najpierw na duże kawałki, zawsze w poprzek włókien! Jeśli wołowina jest stara lub kawałek nie jest zbyt udany, pokonaj te kawałki młotkiem do mięsa.
Krok 3:
Następnie pokrój duże kawałki wzdłuż na długie paski-to jest klasyczne cięcie stroganów wołowych.
Krok 4:
Obierz cebulę i pokrój w cienkie półpierścienie.
Krok 5:
Rozgrzej olej roślinny na patelni i podsmaż posiekaną cebulę, aż będzie przezroczysta, mieszając szpatułką.
Krok 6:
Rozwałkuj pokrojone mięso w mące pszennej.
Krok 7:
Połóż mięso panierowane mąką na patelni do cebuli.
Krok 8:
Ciągle mieszając, smaż mięso ze wszystkich stron, aż zmieni kolor. W tym procesie zamykamy sok w środku, mięso pozostaje soczyste i miękkie.
Krok 9:
Wlej śmietanę na patelnię, dodaj koncentrat pomidorowy, sól, pieprz i dobrze wymieszaj. Pozostaw do duszenia na minimalnym ogniu przez 30-60 minut, w zależności od gotowości mięsa. Upewnij się, że sos się nie zagotuje, możesz dodać trochę wrzącej wody, jeśli tak się stanie.
Klasyczny Stroganow wołowy jest zawsze przygotowywany z wołowiny, dlatego jest napisany przedrostkiem BEF, co oznacza wołowinę. Ale możesz bezpiecznie zastosować ten przepis do kurczaka i wieprzowiny, okaże się również pyszny. W przypadku kurczaka konieczne będzie skrócenie czasu duszenia.
początkowo sos w przepisie jest kwaśny, aby nie zsiadł podczas duszenia, rozcieńczyć go przed wlaniem gorącej wody do mięsa, dodać wodę partiami, stale mieszając. Ze śmietaną sos jest delikatniejszy i nie tak kwaśny.
możesz dodać grzyby do mięsa, okaże się bardzo smaczne! Zwłaszcza jeśli są białe, ale odpowiednie są również pieczarki.
z przypraw zaleca się tylko pieprz.
weź pod uwagę, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób, przeczytaj artykuł o rozmrażaniu.
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
sekrety, życiowe hacki i wszystkie najbardziej przydatne wskazówki przeczytaj w artykule: "śmietana i śmietana w sosie śmietanowym: co zrobić, aby się nie zwijać?"
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Wołowina - żeberka - 233 kcal/100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal / 100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal / 100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g