sznycel z indyka
skład / składniki
4
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki. Pokrój filet z indyka na równe talerze o grubości 1 cm i lekko ubij mięso z obu stron.
Krok 2:
Rozbij jajko do miski, wlej 2 łyżki. l Woda, dodaj szczyptę soli.
Krok 3:
Lekko ubij wszystko trzepaczką, aż będzie gładkie.
Krok 4:
Wymieszaj mąkę z papryką, czarnym pieprzem i solą.
Krok 5:
Wymieszaj.
Krok 6:
Zwiń każdy plasterek indyka z obu stron w mące pszennej.
Krok 7:
Następnie zanurz w mieszance jajecznej.
Krok 8:
I zwiń w mąkę kukurydzianą.
Krok 9:
Smaż sznycle na oleju roślinnym, aż będą złotobrązowe, około 5 minut z każdej strony.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Mąka kukurydziana - 368 kcal/100g
- Pełnoziarnista mąka kukurydziana razowa - 355 kcal/100g
- Mąka kukurydziana pełnoziarnista przesiana - 362 kcal/100g
- Mąka kukurydziana z ziaren z usuniętymi zarodkami vitaminisir - 364 kcal/100g
- Mąka kukurydziana z ziaren z usuniętymi zarodkami newitaminiza - 364 kcal/100g
- Filet z indyka - 84 kcal/100g