kotlety wieprzowe w cieście na patelni

soczyste, delikatne i smaczne mięso ze złotą skórką! Kotlety wieprzowe są jednym z najprostszych, ale jednocześnie smacznych i sycących dań, które można podawać nie tylko na lunch lub kolację w przyziemne dni, ale także na świąteczny stół lub romantyczną kolację. To danie jest klasykiem win-win.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 32 % 13 g
tłuszcze 56 % 23 g
węglowodany 12 % 5 g
269 kcal
IG: 20 / 0 / 80

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak usmażyć kotlety wieprzowe w cieście na patelni? Lepiej używaj polędwicy wieprzowej i zawsze świeżego mięsa. Dokładnie opłucz wieprzowinę i osusz ręcznikami papierowymi. Pokrój mięso na cienkie talerze. Aby kotlety były bardziej delikatne i soczyste, mięso należy pokonać młotkiem kuchennym. Lepiej to zrobić, owijając każdy kawałek wieprzowiny folią spożywczą lub wkładając do plastikowej torby, aby rozpryski z mięsa nie latały.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zrób ciasto na kotlety. Każda gospodyni ma swój ulubiony, inny od innych, przepis na ciasto, z innym zestawem składników i przypraw. Najprostsze ciasto przygotowuje się na bazie mleka i jajek, ktoś używa śmietany, majonezu lub wody mineralnej zamiast mleka. W misce ubij jajko kurze. Dodaj sól i czarny pieprz do smaku.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ubij składniki widelcem lub ręczną trzepaczką, aby białko jaja kurzego całkowicie się rozdzieliło.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej mleko, wymieszaj. Dodaj przesianą mąkę pszenną. Dokładnie wymieszaj mieszaninę, aby mąka nie zebrała się w grudki. Aby uzyskać smak, do ciasta można dodać ząbek czosnku przepuszczony przez prasę, ale to kwestia gustu. Wymieszaj masę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej olej roślinny na patelnię. Włącz ogień. Olej musi być dobrze rozgrzany. Zanurz każdy kawałek wieprzowiny w misce z ciastem, aby mięso było pokryte nim ze wszystkich stron.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Połóż kawałki wieprzowiny w cieście na rozgrzanym oleju na patelni. Na dużym ogniu podsmaż mięso z obu stron, aż będzie złotobrązowe. Następnie przykryj patelnię, zmniejsz ogień do średniego i trzymaj kotlety na patelni przez około 10 minut, aby mięso w środku było dobrze ugotowane.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Następnie wyjmij kotlety z patelni, połóż je najpierw na talerzu wyłożonym papierowymi serwetkami, aby ułożyć nadmiar tłuszczu i oleju. Następnie przenieś kotlety na talerze i podawaj. W razie potrzeby do mięsa można podać przystawkę lub świeże warzywa. Smacznego!

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g

Podobne przepisy