skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak usmażyć kotlety wieprzowe w cieście na patelni? Lepiej używaj polędwicy wieprzowej i zawsze świeżego mięsa. Dokładnie opłucz wieprzowinę i osusz ręcznikami papierowymi. Pokrój mięso na cienkie talerze. Aby kotlety były bardziej delikatne i soczyste, mięso należy pokonać młotkiem kuchennym. Lepiej to zrobić, owijając każdy kawałek wieprzowiny folią spożywczą lub wkładając do plastikowej torby, aby rozpryski z mięsa nie latały.
Krok 2:
Zrób ciasto na kotlety. Każda gospodyni ma swój ulubiony, inny od innych, przepis na ciasto, z innym zestawem składników i przypraw. Najprostsze ciasto przygotowuje się na bazie mleka i jajek, ktoś używa śmietany, majonezu lub wody mineralnej zamiast mleka. W misce ubij jajko kurze. Dodaj sól i czarny pieprz do smaku.
Krok 3:
Ubij składniki widelcem lub ręczną trzepaczką, aby białko jaja kurzego całkowicie się rozdzieliło.
Krok 4:
Wlej mleko, wymieszaj. Dodaj przesianą mąkę pszenną. Dokładnie wymieszaj mieszaninę, aby mąka nie zebrała się w grudki. Aby uzyskać smak, do ciasta można dodać ząbek czosnku przepuszczony przez prasę, ale to kwestia gustu. Wymieszaj masę.
Krok 5:
Wlej olej roślinny na patelnię. Włącz ogień. Olej musi być dobrze rozgrzany. Zanurz każdy kawałek wieprzowiny w misce z ciastem, aby mięso było pokryte nim ze wszystkich stron.
Krok 6:
Połóż kawałki wieprzowiny w cieście na rozgrzanym oleju na patelni. Na dużym ogniu podsmaż mięso z obu stron, aż będzie złotobrązowe. Następnie przykryj patelnię, zmniejsz ogień do średniego i trzymaj kotlety na patelni przez około 10 minut, aby mięso w środku było dobrze ugotowane.
Krok 7:
Następnie wyjmij kotlety z patelni, połóż je najpierw na talerzu wyłożonym papierowymi serwetkami, aby ułożyć nadmiar tłuszczu i oleju. Następnie przenieś kotlety na talerze i podawaj. W razie potrzeby do mięsa można podać przystawkę lub świeże warzywa. Smacznego!
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g