grillowane kiełbaski

Prosty przepis na kiełbaski z grilla na węgiel drzewny! Grillowane kiełbaski gotują się prosto i szybko! Niemniej jednak na każdym pikniku najpierw znikają ze stołu, ponieważ są kochane zarówno przez dorosłych, jak i dzieci! Kiełbaski według tego przepisu są różowe, pachnące i bardzo piękne!
Natalia CybulskaAuthor avatar
autor przepisu
zwycięzca Konkursu najlepszy przepis tygodnia 23-29 marca

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 30 % 11 g
tłuszcze 65 % 24 g
węglowodany 5 % 2 g
266 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj niezbędne produkty. Właściwie potrzebujemy tylko kiełbasek, więc należy zwrócić szczególną uwagę na ich jakość. Pamiętaj, aby zobaczyć skład kiełbas na opakowaniu: nie powinno być dodatków kategorii E, glutaminianu sodu, a także składników, których nie znasz. Idealnie powinno być tylko mięso, być może mięso drobiowe, Produkty jajeczne, skrobia i sól azotynowa. Poszukaj takiego produktu na półkach sklepowych: takie kiełbaski istnieją.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Jeśli masz kiełbaski w celofanowym opakowaniu, po prostu je zdejmij, uważając, aby nie uszkodzić samego produktu. Jeśli kiełbaski są w naturalnej skorupce, nie można ich czyścić, ale należy je umyć i wysuszyć.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wykonaj kilka ukośnych cięć po obu stronach każdej kiełbasy. Nacięcia nie powinny być głębokie-dosłownie 1-2 mm. Ta procedura pomoże zapobiec deformacji kiełbas podczas gotowania. Pozostaną równe i piękne.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W grillu rozpal drewno opałowe, poczekaj, aż całkowicie się wypali i zamieni się w rozgrzane do czerwoności węgle. Zwróć szczególną uwagę na drewno opałowe. Jeśli zamierzasz gotować coś na węglu drzewnym, drewno opałowe powinno być wykonane z czystych, pachnących drzew (preferowane jest oczywiście drewno brzozowe). Deski ze starego ogrodzenia nie nadają się do tego celu. Możliwe jest również użycie gotowych węgli produkcji fabrycznej. Tylko trzeba je dobrze rozgrzać!

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Poczekaj, aż najsilniejsze ciepło z węgli zniknie, w przeciwnym razie kiełbaski bardzo szybko się spalą. Połóż grill na grillu, rozłóż na nim kiełbaski. Smażyć nie dłużej niż 1 minutę z każdej strony, bardzo często obracając. Ale nadal kiełbaski powinny być smażone w środku, a nie tylko uzyskać złotą skórkę, więc kontroluj ten proces. Może pomoże Ci termometr elektroniczny.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Podawaj grillowane kiełbaski z musztardą, keczupem, majonezem i innymi sosami. Świetnie nadają się do nich świeże warzywa i sałatki warzywne. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kiełbaski"mleczne" - 266   kcal/100g
  • Kiełbaski"ruskie" - 243   kcal/100g
  • Kiełbaski wieprzowe - 324   kcal/100g
  • Parówki konserwowe - 228   kcal/100g

Podobne przepisy