cienkie placki ziemniaczane na patelni

na miękkim cieście, z niezwykłym nadzieniem-nowy smak! Przygotowuję takie cienkie placki z ziemniakami na pierwsze dania zamiast chleba. Mają bardzo ciekawe połączenie: warzywa z twarogiem. Delikatne ciasto na kefirze i bardziej soczyste, w porównaniu do innych placków ziemniaczanych, nadzienie!
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 19 % 8 g
tłuszcze 23 % 10 g
węglowodany 58 % 25 g
216 kcal
IG: 19 / 0 / 81

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić cienkie placki z ziemniakami na patelni? przygotuj do tego niezbędne składniki. Ziemniaki do nadzienia obrać z wyprzedzeniem i spłukać pod bieżącą wodą z zanieczyszczeń, zalać wodą i gotować.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Aby zrobić ciasto, wymieszaj kefir z sodą. Wymieszać.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej kefir do miski, w której przygotujesz ciasto. Dodaj sól i cukier. Wlej olej roślinny i dodaj jajko. Wymieszać.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Stopniowo dodawaj przesianą mąkę i zagniataj ciasto. Mąka może potrzebować trochę więcej, więc skup się na konsystencji ciasta.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ciasto jest miękkie i nie przykleja się do dłoni. Posmaruj ciasto olejem roślinnym, przykryj ciasto ręcznikiem i pozostaw do odpoczynku.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ziemniaki do nadzienia ugotowały się i stały się miękkie. Spuść z niego gorącą wodę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj masło i zmiażdż za pomocą tłuczka. Następnie dodaj twaróg i posiekane warzywa. Posolić. Wszystko wymieszaj. Lekko ostudź nadzienie.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Podziel przygotowane ciasto na kawałki. Z każdego kawałka uformuj ciasto, ułóż nadzienie.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Uformuj paszteciki.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Każdy placek rozwałkuj trochę za pomocą wałka do ciasta.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wlej olej roślinny na patelnię i podgrzej, aż będzie gorący. Ułóż cienkie placki i smaż na małym ogniu, z obu stron przez 1-2 minuty.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Paszteciki zrumienią się i zmienią kolor na złoty.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Wyjmij paszteciki z patelni na ręcznik papierowy, aby usunąć nadmiar oleju. Pyszne placki z ziemniakami są gotowe! Smacznego!

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

możesz w prosty sposób sprawdzić, czy olej rozgrzał się wystarczająco dobrze na patelni. Zanurz w nim drewnianą szpatułkę. Jeśli wokół niego zgromadzą się bąbelki, możesz rozpocząć proces smażenia. 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g

Podobne przepisy