skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić cienkie placki z ziemniakami na patelni? przygotuj do tego niezbędne składniki. Ziemniaki do nadzienia obrać z wyprzedzeniem i spłukać pod bieżącą wodą z zanieczyszczeń, zalać wodą i gotować.
Krok 2:
Aby zrobić ciasto, wymieszaj kefir z sodą. Wymieszać.
Krok 3:
Wlej kefir do miski, w której przygotujesz ciasto. Dodaj sól i cukier. Wlej olej roślinny i dodaj jajko. Wymieszać.
Krok 4:
Stopniowo dodawaj przesianą mąkę i zagniataj ciasto. Mąka może potrzebować trochę więcej, więc skup się na konsystencji ciasta.
Krok 5:
Ciasto jest miękkie i nie przykleja się do dłoni. Posmaruj ciasto olejem roślinnym, przykryj ciasto ręcznikiem i pozostaw do odpoczynku.
Krok 6:
Ziemniaki do nadzienia ugotowały się i stały się miękkie. Spuść z niego gorącą wodę.
Krok 7:
Dodaj masło i zmiażdż za pomocą tłuczka. Następnie dodaj twaróg i posiekane warzywa. Posolić. Wszystko wymieszaj. Lekko ostudź nadzienie.
Krok 8:
Podziel przygotowane ciasto na kawałki. Z każdego kawałka uformuj ciasto, ułóż nadzienie.
Krok 9:
Uformuj paszteciki.
Krok 10:
Każdy placek rozwałkuj trochę za pomocą wałka do ciasta.
Krok 11:
Wlej olej roślinny na patelnię i podgrzej, aż będzie gorący. Ułóż cienkie placki i smaż na małym ogniu, z obu stron przez 1-2 minuty.
Krok 12:
Paszteciki zrumienią się i zmienią kolor na złoty.
Krok 13:
Wyjmij paszteciki z patelni na ręcznik papierowy, aby usunąć nadmiar oleju. Pyszne placki z ziemniakami są gotowe! Smacznego!
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
możesz w prosty sposób sprawdzić, czy olej rozgrzał się wystarczająco dobrze na patelni. Zanurz w nim drewnianą szpatułkę. Jeśli wokół niego zgromadzą się bąbelki, możesz rozpocząć proces smażenia.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g