szybkie leniwe bielaki na kefirze z mięsem mielonym
skład / składniki
8
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Na początek podgrzej kefir, aby był trochę ciepły. Dodaj sodę do kefiru i dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj sól i cukier. Dajemy chwilę. Zaczynamy trochę wprowadzać mąkę do naszego ciasta. Nie zapomnij ciągle mieszać. Musimy osiągnąć konsystencję ciasta naleśnikowego.
Krok 2:
Wlej słonecznik lub oliwę z oliwek na patelnię (do 1 cm od dna patelni). Dobrze podgrzej patelnię. Następnie bardzo szybko włóż łyżkę ciasta na patelnię, mięso mielone na wierzchu, a następnie ponownie ciasto. Pomiędzy dwiema warstwami ciasta powinien pozostać mały otwór.
Krok 3:
Teraz smaż do miękkości (złoty kolor) na średnim ogniu.
Krok 4:
Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Papryka ostra mielona - 21 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g