wieprzowina z sosem w powolnej kuchence

obfita pyszna wieprzowina z sosem pomidorowym. To proste, codzienne danie, które jest łatwe i proste w przygotowaniu. A dzięki zastosowaniu multicookera gotuje się prawie niezależnie. Rezultatem jest bardzo soczysta wieprzowina w aromatycznym, pysznym sosie pomidorowym. To danie nadaje się na rodzinny obiad, a także na jedzenie dla dzieci. Ponadto jest uniwersalny-doskonale harmonizuje z każdym dodatkiem.
AnnaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 33 % 10 g
tłuszcze 47 % 14 g
węglowodany 20 % 6 g
179 kcal
IG: 83 / 0 / 17

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić wieprzowinę z sosem w powolnej kuchence? Przygotuj wskazane składniki. Lepiej jest wziąć filet wieprzowy bez kości i świeży. Jeśli mięso jest zamrożone, należy je najpierw rozmrozić. Średniej wielkości cebula i marchewka. Sól, pieprz do smaku, olej roślinny do smażenia. Mam koncentrat pomidorowy w postaci mocnego sosu pomidorowego z przyprawami, można go zastąpić pomidorami we własnym soku. Dodaje się mąkę, aby zagęścić sos.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dobrze opłucz wieprzowinę pod bieżącą wodą, uwolnij resztki kości i ścięgien. Osusz ręcznikiem papierowym lub serwetkami. Pokrój wieprzowinę na małe kawałki, kwadraty lub paski.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej trochę oleju roślinnego do miski multicookera. Włącz tryb "smażenia". Gdy dno miski się rozgrzeje, ułóż pokrojone kawałki wieprzowiny i smaż mięso przez kilka minut, aby każdy kawałek lekko się zrumienił.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Umyj marchewki pod bieżącą wodą, obierz, odetnij niepotrzebne części. Zetrzyj marchewki na grubej tarce.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Umyj cebulę pod bieżącą wodą i obierz, odetnij ogon. Pokrój cebulę na średnie kwadraty.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj startą marchewkę, posiekaną cebulę, koncentrat pomidorowy do smażonego mięsa. Wszystko wymieszaj i kontynuuj smażenie w tym samym trybie przez 5-10 minut, ciągle mieszając.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj sól i pieprz do smaku, wymieszaj.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj wymaganą ilość mąki, wszystko wymieszaj. Wlej wodę (około szklanki, ale możesz dodać więcej, jeśli lubisz płynny sos, a mniej-skup się na swoim guście i technice), moja woda o około 1 cm nie pokrywa produktów umieszczonych w multicookerze (patrz zdjęcie) i wszystko ponownie wymieszaj. Posmakuj soli, w razie potrzeby dodaj. Włącz tryb "duszenie" i gotuj wieprzowinę z sosem przez około godzinę lub do momentu ugotowania mięsa.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Podawaj wieprzowinę z sosem pomidorowym na gorąco, układając kawałki mięsa na boku i polewając sosem. Do dekoracji nadają się ziemniaki, makaron, kasza gryczana, ryż. Miałem wieprzowinę z sosem na obiad dla całej rodziny, podawałem ją w staromodny sposób z puree ziemniaczanym.

pamiętaj, że czas i tryb gotowania w przepisie są podane w przybliżeniu. Wszystkie multicookery działają inaczej, a nawet te same modele tego samego producenta mogą mieć swoje własne cechy. Zanim zaczniesz gotować nowe danie dla Ciebie w powolnej kuchence, dokładnie przestudiuj instrukcje, a następnie w praktyce spróbuj najpierw ugotować znane Ci potrawy, a następnie nowe, wybierając tryb i czas indywidualnie dla własnej techniki. 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g

Podobne przepisy