skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić wieprzowinę z sosem w powolnej kuchence? Przygotuj wskazane składniki. Lepiej jest wziąć filet wieprzowy bez kości i świeży. Jeśli mięso jest zamrożone, należy je najpierw rozmrozić. Średniej wielkości cebula i marchewka. Sól, pieprz do smaku, olej roślinny do smażenia. Mam koncentrat pomidorowy w postaci mocnego sosu pomidorowego z przyprawami, można go zastąpić pomidorami we własnym soku. Dodaje się mąkę, aby zagęścić sos.
Krok 2:
Dobrze opłucz wieprzowinę pod bieżącą wodą, uwolnij resztki kości i ścięgien. Osusz ręcznikiem papierowym lub serwetkami. Pokrój wieprzowinę na małe kawałki, kwadraty lub paski.
Krok 3:
Wlej trochę oleju roślinnego do miski multicookera. Włącz tryb "smażenia". Gdy dno miski się rozgrzeje, ułóż pokrojone kawałki wieprzowiny i smaż mięso przez kilka minut, aby każdy kawałek lekko się zrumienił.
Krok 4:
Umyj marchewki pod bieżącą wodą, obierz, odetnij niepotrzebne części. Zetrzyj marchewki na grubej tarce.
Krok 5:
Umyj cebulę pod bieżącą wodą i obierz, odetnij ogon. Pokrój cebulę na średnie kwadraty.
Krok 6:
Dodaj startą marchewkę, posiekaną cebulę, koncentrat pomidorowy do smażonego mięsa. Wszystko wymieszaj i kontynuuj smażenie w tym samym trybie przez 5-10 minut, ciągle mieszając.
Krok 7:
Dodaj sól i pieprz do smaku, wymieszaj.
Krok 8:
Dodaj wymaganą ilość mąki, wszystko wymieszaj. Wlej wodę (około szklanki, ale możesz dodać więcej, jeśli lubisz płynny sos, a mniej-skup się na swoim guście i technice), moja woda o około 1 cm nie pokrywa produktów umieszczonych w multicookerze (patrz zdjęcie) i wszystko ponownie wymieszaj. Posmakuj soli, w razie potrzeby dodaj. Włącz tryb "duszenie" i gotuj wieprzowinę z sosem przez około godzinę lub do momentu ugotowania mięsa.
Krok 9:
Podawaj wieprzowinę z sosem pomidorowym na gorąco, układając kawałki mięsa na boku i polewając sosem. Do dekoracji nadają się ziemniaki, makaron, kasza gryczana, ryż. Miałem wieprzowinę z sosem na obiad dla całej rodziny, podawałem ją w staromodny sposób z puree ziemniaczanym.
pamiętaj, że czas i tryb gotowania w przepisie są podane w przybliżeniu. Wszystkie multicookery działają inaczej, a nawet te same modele tego samego producenta mogą mieć swoje własne cechy. Zanim zaczniesz gotować nowe danie dla Ciebie w powolnej kuchence, dokładnie przestudiuj instrukcje, a następnie w praktyce spróbuj najpierw ugotować znane Ci potrawy, a następnie nowe, wybierając tryb i czas indywidualnie dla własnej techniki.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g