skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak usmażyć mięso mielone w cieście na patelni? Przygotuj wszystkie produkty według listy. Mięso mielone może być używane przez każdego według własnego gustu. Mielona wieprzowina, wołowina lub mieszane z kilku rodzajów mięsa są idealne. Do przepisu wziąłem gotową zakupioną mieloną wieprzowinę.
Krok 2:
Obierz cebulę i czosnek. Jajka umyć i osuszyć papierowymi serwetkami.
Krok 3:
W farszu ubij jedno jajko, dodaj sól i pieprz do smaku. W tym momencie Dodaj ulubione przyprawy i przyprawy, jeśli chcesz. Pokrój cebulę tak drobno, jak to możliwe lub zetrzyj na tarce z dużymi zębami, zrób to samo z czosnkiem. Jeśli sam robisz mięso mielone, przepuść cebulę i czosnek wraz z mięsem przez maszynę do mięsa.
Krok 4:
Dokładnie zagnieść mięso mielone i uderzyć o dno miski lub o stół. Przykryj mięso mielone folią spożywczą lub torebką celofanową i wstaw do lodówki na 1-2 godziny.
Krok 5:
Przygotuj ciasto. Aby to zrobić, wbij dwa jajka do głębokiej miski, dodaj mąkę i śmietanę. Sól do smaku. Bardzo dobrze wszystko wymieszaj. Należy pamiętać, że ilość mąki może różnić się od ilości podanej w przepisie. Dodaj mąkę partiami, ciasto nie powinno być zbyt płynne ani zbyt gęste.
Krok 6:
Wyjmij mięso mielone z lodówki, ponownie zmiksuj i uformuj małe płaskie placki tej samej wielkości.
Krok 7:
Zanurz placki w cieście ze wszystkich stron.
Krok 8:
W skorodzie z grubym dnem rozgrzej olej roślinny. Smaż kotlety na umiarkowanym ogniu na złoty kolor.
Krok 9:
Następnie odwróć kotlety, zmniejsz ogień i gotuj pod zamkniętą pokrywką przez około 5-7 minut (do całkowitego ugotowania).
Krok 10:
Gotowe, podawaj na gorąco!
smacznego!
śmietanę można zastąpić jogurtem naturalnym bez dodatków.
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal / 100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal / 100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g