mięso mielone w cieście na patelni

niesamowicie pyszne danie na rodzinny lunch lub kolację! Mięso mielone w cieście na patelni to obfite, delikatne, soczyste kotlety, które szczególnie spodobają się dzieciom. Zaproponuj je do tłuczonych ziemniaków, gotowanych płatków zbożowych lub makaronu. Są pyszne same w sobie, z sosami, sałatkami i tak dalej.
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 23 % 10 g
tłuszcze 67 % 29 g
węglowodany 9 % 4 g
321 kcal
IG: 25 / 0 / 75

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak usmażyć mięso mielone w cieście na patelni? Przygotuj wszystkie produkty według listy. Mięso mielone może być używane przez każdego według własnego gustu. Mielona wieprzowina, wołowina lub mieszane z kilku rodzajów mięsa są idealne. Do przepisu wziąłem gotową zakupioną mieloną wieprzowinę.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz cebulę i czosnek. Jajka umyć i osuszyć papierowymi serwetkami.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W farszu ubij jedno jajko, dodaj sól i pieprz do smaku. W tym momencie Dodaj ulubione przyprawy i przyprawy, jeśli chcesz. Pokrój cebulę tak drobno, jak to możliwe lub zetrzyj na tarce z dużymi zębami, zrób to samo z czosnkiem. Jeśli sam robisz mięso mielone, przepuść cebulę i czosnek wraz z mięsem przez maszynę do mięsa.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dokładnie zagnieść mięso mielone i uderzyć o dno miski lub o stół. Przykryj mięso mielone folią spożywczą lub torebką celofanową i wstaw do lodówki na 1-2 godziny.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przygotuj ciasto. Aby to zrobić, wbij dwa jajka do głębokiej miski, dodaj mąkę i śmietanę. Sól do smaku. Bardzo dobrze wszystko wymieszaj. Należy pamiętać, że ilość mąki może różnić się od ilości podanej w przepisie. Dodaj mąkę partiami, ciasto nie powinno być zbyt płynne ani zbyt gęste.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wyjmij mięso mielone z lodówki, ponownie zmiksuj i uformuj małe płaskie placki tej samej wielkości.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zanurz placki w cieście ze wszystkich stron.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    W skorodzie z grubym dnem rozgrzej olej roślinny. Smaż kotlety na umiarkowanym ogniu na złoty kolor.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Następnie odwróć kotlety, zmniejsz ogień i gotuj pod zamkniętą pokrywką przez około 5-7 minut (do całkowitego ugotowania).

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Gotowe, podawaj na gorąco!

smacznego!

śmietanę można zastąpić jogurtem naturalnym bez dodatków. 

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal / 100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal / 100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy