Bruschetta z pomidorami i awokado

jasna i interesująca przekąska. Zachwyci smakiem i wyglądem. Takie jasne bruschety można podawać na świątecznym stole. Połączenie pomidorów z awokado i bazylią to klasyk, który lubi większość ludzi. Jest nie tylko zdrowy, ale także bardzo smaczny. Dlatego jeśli przygotowujesz świąteczny stół, te bruschetty z pewnością polecą jako pierwsze.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 2 g
tłuszcze 70 % 16 g
węglowodany 22 % 5 g
169 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki.Do przygotowania bruschetty z pomidorami i awokado potrzebujemy bagietki pszennej, średniej wielkości dojrzałego awokado, pomidora, świeżej bazylii, soku z cytryny, oliwy z oliwek, czarnego pieprzu i soli.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój bagietkę na plastry o grubości około 1,5 cm.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wysusz chleb na suchej patelni z obu stron, aż pojawi się złoty kolor. Możesz również wysuszyć chleb w tosterze.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pomidory umyć, osuszyć i pokroić na małe kawałki. W takim przypadku wskazane jest usunięcie rdzenia z nasion z pomidorów, aby nadzienie nie okazało się zbyt wilgotne i nie namoczyło chleba.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Umyj bazylię, osusz i drobno posiekaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Pokrój awokado wzdłuż na pół, usuń pestkę,a następnie obierz. Lepiej jest przestrzegać tej konkretnej kolejności: najpierw usuń kość, a następnie wyczyść. Ponieważ jeśli najpierw wyczyścisz owoc, stanie się zbyt śliski, a jeśli spróbujesz usunąć kość, możesz się skaleczyć. Awokado pokroić w drobną kostkę. Natychmiast skrop go sokiem z cytryny, aby się nie ściemniał.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    W salaterce połącz pomidory, awokado, bazylię. Sól, pieprz, skrop oliwą z oliwek i delikatnie wymieszaj. Rozłóż mieszankę warzywną na suszonych kawałkach bagietki i podawaj.

Bruschetta & amp; mdash; klasyczna przekąska pochodząca ze słonecznych Włoch, czyli kromka suszonego chleba, suszona lub opiekana na maśle, aż będzie lekka i chrupiąca. A potem możesz eksperymentować: rozłóż na chlebie, na przykład posiekane dojrzałe świeże lub suszone pomidory ze świeżą bazylią lub rostbef, ser i oliwki... Nadzienie może być bardzo zróżnicowane.

bruschetty są klasyfikowane jako Dania antipasto. To nie jest ruch przeciwko innemu słynnemu włoskiemu daniu-makaronowi, jak wielu myśli. Przetłumaczone z włoskiego antipasto pochodzi od słów od anti & amp; laquo; do & amp; raquo; + pasto«jedzenie & amp; raquo;. To znaczy, co jest podawane przed daniami głównymi, mówiąc po rosyjsku-przekąska.

do bruschette można użyć bagietki pszennej lub żytniej. Jeśli nie ma bagietki, to nie ma znaczenia. Odpowiedni jest zwykły Bochenek pokrojony w cienkie plasterki.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Awokado - 208   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Chleb"darnicki" - 206   kcal/100g
  • Chleb z mąki pszennej najwyższej jakości - 254   kcal/100g
  • Chleb z mąki pszennej 1 klasy - 226   kcal/100g
  • Chleb z mąki pszennej 2 klasy - 220   kcal/100g
  • Chleb pszenny z mąki razowej - 250   kcal/100g
  • Chleb żytni z obranej mąki - 189   kcal/100g
  • Chleb żytni z mąki tapetowej - 181   kcal/100g
  • Chleb z otrębów białkowych - 182   kcal/100g
  • Chleb pszenny białkowy - 242   kcal/100g
  • Chleb zbożowy - 231   kcal/100g
  • Chleb "doktorski" - 232   kcal/100g
  • Chleb"Orłowski" - 211   kcal/100g
  • Chleb "Ukraiński" - 213   kcal/100g
  • Baton prosty - 248   kcal/100g
  • Bochenek mąki najwyższej jakości - 265   kcal/100g
  • Bułki miejskie z mąki klasy i - 254   kcal/100g
  • Bułka miejska - 261   kcal/100g
  • Bułka maślana - 252   kcal/100g
  • Baranki proste - 336   kcal/100g
  • Chleb - 254   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g

Podobne przepisy