skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki.Do przygotowania bruschetty z pomidorami i awokado potrzebujemy bagietki pszennej, średniej wielkości dojrzałego awokado, pomidora, świeżej bazylii, soku z cytryny, oliwy z oliwek, czarnego pieprzu i soli.
Krok 2:
Pokrój bagietkę na plastry o grubości około 1,5 cm.
Krok 3:
Wysusz chleb na suchej patelni z obu stron, aż pojawi się złoty kolor. Możesz również wysuszyć chleb w tosterze.
Krok 4:
Pomidory umyć, osuszyć i pokroić na małe kawałki. W takim przypadku wskazane jest usunięcie rdzenia z nasion z pomidorów, aby nadzienie nie okazało się zbyt wilgotne i nie namoczyło chleba.
Krok 5:
Umyj bazylię, osusz i drobno posiekaj.
Krok 6:
Pokrój awokado wzdłuż na pół, usuń pestkę,a następnie obierz. Lepiej jest przestrzegać tej konkretnej kolejności: najpierw usuń kość, a następnie wyczyść. Ponieważ jeśli najpierw wyczyścisz owoc, stanie się zbyt śliski, a jeśli spróbujesz usunąć kość, możesz się skaleczyć. Awokado pokroić w drobną kostkę. Natychmiast skrop go sokiem z cytryny, aby się nie ściemniał.
Krok 7:
W salaterce połącz pomidory, awokado, bazylię. Sól, pieprz, skrop oliwą z oliwek i delikatnie wymieszaj. Rozłóż mieszankę warzywną na suszonych kawałkach bagietki i podawaj.
Bruschetta & amp; mdash; klasyczna przekąska pochodząca ze słonecznych Włoch, czyli kromka suszonego chleba, suszona lub opiekana na maśle, aż będzie lekka i chrupiąca. A potem możesz eksperymentować: rozłóż na chlebie, na przykład posiekane dojrzałe świeże lub suszone pomidory ze świeżą bazylią lub rostbef, ser i oliwki... Nadzienie może być bardzo zróżnicowane.
bruschetty są klasyfikowane jako Dania antipasto. To nie jest ruch przeciwko innemu słynnemu włoskiemu daniu-makaronowi, jak wielu myśli. Przetłumaczone z włoskiego antipasto pochodzi od słów od anti & amp; laquo; do & amp; raquo; + pasto«jedzenie & amp; raquo;. To znaczy, co jest podawane przed daniami głównymi, mówiąc po rosyjsku-przekąska.
do bruschette można użyć bagietki pszennej lub żytniej. Jeśli nie ma bagietki, to nie ma znaczenia. Odpowiedni jest zwykły Bochenek pokrojony w cienkie plasterki.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Awokado - 208 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Chleb"darnicki" - 206 kcal/100g
- Chleb z mąki pszennej najwyższej jakości - 254 kcal/100g
- Chleb z mąki pszennej 1 klasy - 226 kcal/100g
- Chleb z mąki pszennej 2 klasy - 220 kcal/100g
- Chleb pszenny z mąki razowej - 250 kcal/100g
- Chleb żytni z obranej mąki - 189 kcal/100g
- Chleb żytni z mąki tapetowej - 181 kcal/100g
- Chleb z otrębów białkowych - 182 kcal/100g
- Chleb pszenny białkowy - 242 kcal/100g
- Chleb zbożowy - 231 kcal/100g
- Chleb "doktorski" - 232 kcal/100g
- Chleb"Orłowski" - 211 kcal/100g
- Chleb "Ukraiński" - 213 kcal/100g
- Baton prosty - 248 kcal/100g
- Bochenek mąki najwyższej jakości - 265 kcal/100g
- Bułki miejskie z mąki klasy i - 254 kcal/100g
- Bułka miejska - 261 kcal/100g
- Bułka maślana - 252 kcal/100g
- Baranki proste - 336 kcal/100g
- Chleb - 254 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g