Domowa pita na patelni

okrągła tortilla z otworem w środku do nadzienia. Pita smakuje jak pita, kształt jak okrągła torebka. Proces gotowania na patelni jest jak magia - z płaskiego ciasta nagle nadmuchuje się piłka. Wewnątrz pity umieszcza się różnorodne nadzienie lub podaje je zamiast chleba.
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 7 g
tłuszcze 11 % 6 g
węglowodany 75 % 40 g
242 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić pita na patelni? Weź produkty według listy. Mąka będzie potrzebować ilości wskazanej w przepisie plus trochę więcej, aby posypać powierzchnię roboczą. Lepiej jest wziąć bezwonny, zwykły olej roślinny.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Weź dużą miskę i przesiej do niej mąkę. W ten sposób nasycisz go powietrzem i pozbędziesz się zbędnych grudek. Ciasto z przesianej mąki jest znacznie bardziej elastyczne, a jego produkty są bardziej puszyste i przewiewne.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zagotuj wodę i ostudź trochę, do temperatury około 80°C. Włóż sól do wody, wymieszaj. Wlej wodę do mąki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Natychmiast dodaj tam również olej roślinny. Szybko wymieszaj ciasto łyżką, ponieważ jest wystarczająco gorące. Dlaczego używamy wrzącej wody? Pod jego wpływem gluten zawarty w mące zagęszcza się i podczas pieczenia zapobiega wydostawaniu się pary wodnej, dzięki czemu wewnątrz ciasta tworzą się puste przestrzenie. Dlatego dostaniemy & quot; kieszeń & quot; wewnątrz pity.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Gdy ciasto trochę ostygnie, zacznij ugniatać je rękami. Szybko zbierze się w grudkę i przestanie przyklejać się do rąk. Ogólnie ciasto kremowe jest bardzo przyjemne w pracy.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Połóż ciasto na powierzchni roboczej, nie ma potrzeby posypywania go mąką. Zagnieść ciasto na gładką, gładką masę i złożyć w kulkę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zawiń kulkę w torebkę i pozostaw na 20 minut "odpocznij".

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Po odpowiednim czasie połóż ciasto już na posypanej powierzchni i zwiń je w opaskę uciskową. Podziel na 8 równych części. Waga jednego kawałka wynosi 70-80 gramów.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Zwiń każdy kawałek w kulkę.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Przykryj kulki torebką, aby ciasto nie wyschło. Weź jeden z nich i delikatnie zwiń go w okrągłą, cienką tortillę o równych krawędziach. Upewnij się, że ciasto nie pęka i nie przykleja się - uszkodzona tortilla nie napompuje się podczas pieczenia. Rozmiar gotowego ciasta wynosi 15-17 cm.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Dobrze rozgrzej patelnię, lepiej, jeśli ma grube dno. Połóż na nim tortillę. Nie ma potrzeby smarowania patelni olejem, pity gotuje się na suchej patelni. Kiedy pierwsze bąbelki zaczną pojawiać się na powierzchni, Odwróć ciasto. Stanie się to dość szybko.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Przytrzymaj tortillę po drugiej stronie przez około minutę.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    I odwróć ją ponownie. Na twoich oczach tortilla zacznie się nadymać. Poczekaj, aż jej wzrost ustanie i ponownie Odwróć na drugą stronę. Po pół minucie pita jest gotowa, możesz ją wyjąć z patelni.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Oto taki & quot; kieszeń & quot; uzyskuje się w wyniku w PIT. W ten sam sposób usmaż resztę tortilli. Gotowe pity opróżniają się dość szybko, to nie jest straszne, Wnęka w nich nadal pozostanie.

bardzo ciekawy przepis! Obserwowanie, jak nadymają się tortille , to fascynujący widok! Kilka Pete ' ów nie było jednak całkowicie napompowanych. Dopiero potem przeczytałem, że w tym przypadku należy ostrożnie nacisnąć duży pęcherz, a następnie powietrze zostanie równomiernie rozłożone.

jeśli nagle nie masz napompowanej pity, zjedz ją jak chleb. Przyczyn może być kilka: ciasto nie jest prawidłowo rozwałkowane, patelnia nie jest dobrze rozgrzana, zbyt wcześnie odwrócona. Radzę również dodać trochę mniej mąki podczas ugniatania, że ciasto było bardziej wilgotne, ponieważ to dzięki oparom wody ciasto rośnie.

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy