mintaj w marynacie w piekarniku

zwykłe danie na każdy dzień-proste i smaczne! To danie znane wszystkim z dzieciństwa, które jest przygotowywane w prawie każdej rodzinie. Zwykle gotuje się go na patelni, ale aby zachować wszystkie korzyści z niego, możesz gotować ryby w piekarniku.
AnnaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 53 % 9 g
tłuszcze 24 % 4 g
węglowodany 24 % 4 g
79 kcal
IG: 75 / 0 / 25

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj określone produkty. Sprzedajemy tylko mrożonego mintaja - należy go najpierw rozmrozić. Ilość cebuli i marchwi jest orientacyjna, ktoś lubi dużo marynaty z warzywami, ktoś mniej, dostosuj się do preferencji rodziny. Koncentrat pomidorowy można zastąpić sosem pomidorowym lub pomidorami we własnym soku. Przygotuj patelnię do smażenia i naczynie do pieczenia.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz i umyj cebulę i marchewkę. Pokrój cebulę losowo, zetrzyj marchewki na grubej tarce. Na patelni rozgrzej olej roślinny i smaż cebulę, aż stanie się przezroczysta. Dodaj posiekaną marchewkę i smaż wszystko razem, aż warzywa będą miękkie na średnim ogniu, ciągle mieszając.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Rozcieńczyć koncentrat pomidorowy ciepłą wodą do uzyskania gładkości, dodać sól do smaku. Warzywa zalać płynem, dodać czarne ziarna pieprzu, ziele angielskie i liście laurowe. Mieszaj i gotuj wszystko razem przez pięć minut i wyłącz ogrzewanie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Rozmrożone ryby opłucz pod bieżącą wodą. Użyj nożyczek, aby odciąć płetwy i ogon. Usuń wszystkie wnętrze i czarny film, ponownie spłucz. Jeśli jest głowa, odetnij ją. Pokrój każdą tuszę na porcje na małe kawałki, osusz ręcznikiem papierowym lub serwetkami.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wymieszaj mąkę z odrobiną soli. Rozgrzej patelnię i wlej do niej olej roślinny. Zwiń każdy kawałek ryby ze wszystkich stron w mące i umieść na rozgrzanej patelni. Smaż rybę równomiernie z obu stron, aby uzyskać złotą skórkę, dosłownie przez kilka minut. Włącz piekarnik do 180 stopni.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    W wybranej formie piekarnika ułóż część przygotowanych warzyw z marynatą(gdzieś 1/3). Ułóż smażone kawałki mintaja równomiernie na wierzchu w jednej warstwie.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Połóż całą pozostałą marynatę z warzywami na wierzchu ryby, przykryj formę folią i włóż do nagrzanego piekarnika na 35-40 minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ostrożnie wyjmij gotowego mintaja pod marynatą z piekarnika, usuń folię. Rozłóż kawałki ryby na porcjowanych talerzach, wraz z sosem i warzywami. Taka ryba może być podawana jako niezależne danie i jest dobra zarówno na gorąco, jak i na zimno. W razie potrzeby możesz podać tłuczone ziemniaki lub ryż jako dodatek do mintaja w marynacie.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Mintaj gotowany - 79   kcal/100g
  • Mintaj świeży - 72   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g

Podobne przepisy