skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj określone produkty. Sprzedajemy tylko mrożonego mintaja - należy go najpierw rozmrozić. Ilość cebuli i marchwi jest orientacyjna, ktoś lubi dużo marynaty z warzywami, ktoś mniej, dostosuj się do preferencji rodziny. Koncentrat pomidorowy można zastąpić sosem pomidorowym lub pomidorami we własnym soku. Przygotuj patelnię do smażenia i naczynie do pieczenia.
Krok 2:
Obierz i umyj cebulę i marchewkę. Pokrój cebulę losowo, zetrzyj marchewki na grubej tarce. Na patelni rozgrzej olej roślinny i smaż cebulę, aż stanie się przezroczysta. Dodaj posiekaną marchewkę i smaż wszystko razem, aż warzywa będą miękkie na średnim ogniu, ciągle mieszając.
Krok 3:
Rozcieńczyć koncentrat pomidorowy ciepłą wodą do uzyskania gładkości, dodać sól do smaku. Warzywa zalać płynem, dodać czarne ziarna pieprzu, ziele angielskie i liście laurowe. Mieszaj i gotuj wszystko razem przez pięć minut i wyłącz ogrzewanie.
Krok 4:
Rozmrożone ryby opłucz pod bieżącą wodą. Użyj nożyczek, aby odciąć płetwy i ogon. Usuń wszystkie wnętrze i czarny film, ponownie spłucz. Jeśli jest głowa, odetnij ją. Pokrój każdą tuszę na porcje na małe kawałki, osusz ręcznikiem papierowym lub serwetkami.
Krok 5:
Wymieszaj mąkę z odrobiną soli. Rozgrzej patelnię i wlej do niej olej roślinny. Zwiń każdy kawałek ryby ze wszystkich stron w mące i umieść na rozgrzanej patelni. Smaż rybę równomiernie z obu stron, aby uzyskać złotą skórkę, dosłownie przez kilka minut. Włącz piekarnik do 180 stopni.
Krok 6:
W wybranej formie piekarnika ułóż część przygotowanych warzyw z marynatą(gdzieś 1/3). Ułóż smażone kawałki mintaja równomiernie na wierzchu w jednej warstwie.
Krok 7:
Połóż całą pozostałą marynatę z warzywami na wierzchu ryby, przykryj formę folią i włóż do nagrzanego piekarnika na 35-40 minut.
Krok 8:
Ostrożnie wyjmij gotowego mintaja pod marynatą z piekarnika, usuń folię. Rozłóż kawałki ryby na porcjowanych talerzach, wraz z sosem i warzywami. Taka ryba może być podawana jako niezależne danie i jest dobra zarówno na gorąco, jak i na zimno. W razie potrzeby możesz podać tłuczone ziemniaki lub ryż jako dodatek do mintaja w marynacie.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Mintaj gotowany - 79 kcal/100g
- Mintaj świeży - 72 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g