kotlety z sosem na patelni

bardzo soczyste, aromatyczne i niesamowicie smaczne! Kotlety z sosem gotowane na patelni zawsze okazują się niesamowicie apetyczne i satysfakcjonujące. Przygotowanie jest bardzo łatwe, a wynik jest zawsze doskonały!
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 27 % 7 g
tłuszcze 50 % 13 g
węglowodany 23 % 6 g
170 kcal
IG: 43 / 43 / 14

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 51 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Oto prosty zestaw zszywek, które będą potrzebne do przygotowania kotletów z sosem. W przepisie wykorzystano mieszane mięso mielone z wieprzowiny i wołowiny. Możesz także użyć mięsa mielonego tylko z wieprzowiny lub wołowiny. Obierz marchewki, cebulę i czosnek. Usuń łodygę i nasiona z papryki. Opłucz warzywa w czystej wodzie.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zetrzyj czosnek na drobnej tarce lub przepuść przez prasę do czosnku. Zetrzyj cebulę na grubej tarce.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj cebulę, czosnek, jajko do mięsa mielonego. W razie potrzeby możesz dodać ulubione przyprawy i mieloną paprykę. Sól i wszystko dobrze wymieszaj, aż będzie gładkie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Z powstałego gotowego mięsa mielonego zrób kotlety o znanym kształcie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Smaż kotlety na rozgrzanym oleju roślinnym, aż z obu stron utworzą złoty kolor. Wcześniej kotlety można obtoczyć w mące lub bułce tartej(w przepisie użyto bułki tartej).

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Marchewki zetrzeć na grubej tarce, paprykę i cebulę pokroić w średnią kostkę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Na głębokiej patelni rozgrzej olej roślinny. Wyślij warzywa na patelnię i smaż, mieszając, przez około minutę.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Do sosu pomidorowego dodaj jedną łyżkę mąki, łyżkę kwaśnej śmietany (w razie potrzeby można wykluczyć śmietanę), szczyptę soli i drobno posiekane warzywa (w przepisie użyto pietruszki). Wszystko dobrze wymieszaj widelcem lub łyżką.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Umieść kotlety na patelni ze smażonymi warzywami.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Na wierzch napełnij wszystko polewą pomidorową. Za pomocą łyżki delikatnie podnieś każdy kotlet, aby płyn równomiernie rozprowadził się na całej patelni. Na dużym ogniu zagotuj zawartość patelni, a następnie zmniejsz ogień do minimum i gotuj pod zamkniętą pokrywką przez około 30-35 minut.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Podczas serwowania kotletów z sosem można posypać świeżymi ziołami i ziele angielskie. Podawaj na gorąco.

tłuczone ziemniaki lub gotowana kasza gryczana lub ryż są idealne do takich kotletów. Kotlety można również podawać z makaronem.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal / 100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal / 100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal / 100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Sos pomidorowy ostry - 99   kcal/100g
  • Mielona wieprzowina wołowina - 236   kcal/100g

Podobne przepisy