skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Oto prosty zestaw zszywek, które będą potrzebne do przygotowania kotletów z sosem. W przepisie wykorzystano mieszane mięso mielone z wieprzowiny i wołowiny. Możesz także użyć mięsa mielonego tylko z wieprzowiny lub wołowiny. Obierz marchewki, cebulę i czosnek. Usuń łodygę i nasiona z papryki. Opłucz warzywa w czystej wodzie.
Krok 2:
Zetrzyj czosnek na drobnej tarce lub przepuść przez prasę do czosnku. Zetrzyj cebulę na grubej tarce.
Krok 3:
Dodaj cebulę, czosnek, jajko do mięsa mielonego. W razie potrzeby możesz dodać ulubione przyprawy i mieloną paprykę. Sól i wszystko dobrze wymieszaj, aż będzie gładkie.
Krok 4:
Z powstałego gotowego mięsa mielonego zrób kotlety o znanym kształcie.
Krok 5:
Smaż kotlety na rozgrzanym oleju roślinnym, aż z obu stron utworzą złoty kolor. Wcześniej kotlety można obtoczyć w mące lub bułce tartej(w przepisie użyto bułki tartej).
Krok 6:
Marchewki zetrzeć na grubej tarce, paprykę i cebulę pokroić w średnią kostkę.
Krok 7:
Na głębokiej patelni rozgrzej olej roślinny. Wyślij warzywa na patelnię i smaż, mieszając, przez około minutę.
Krok 8:
Do sosu pomidorowego dodaj jedną łyżkę mąki, łyżkę kwaśnej śmietany (w razie potrzeby można wykluczyć śmietanę), szczyptę soli i drobno posiekane warzywa (w przepisie użyto pietruszki). Wszystko dobrze wymieszaj widelcem lub łyżką.
Krok 9:
Umieść kotlety na patelni ze smażonymi warzywami.
Krok 10:
Na wierzch napełnij wszystko polewą pomidorową. Za pomocą łyżki delikatnie podnieś każdy kotlet, aby płyn równomiernie rozprowadził się na całej patelni. Na dużym ogniu zagotuj zawartość patelni, a następnie zmniejsz ogień do minimum i gotuj pod zamkniętą pokrywką przez około 30-35 minut.
Krok 11:
Podczas serwowania kotletów z sosem można posypać świeżymi ziołami i ziele angielskie. Podawaj na gorąco.
tłuczone ziemniaki lub gotowana kasza gryczana lub ryż są idealne do takich kotletów. Kotlety można również podawać z makaronem.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal / 100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal / 100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal / 100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Sos pomidorowy ostry - 99 kcal/100g
- Mielona wieprzowina wołowina - 236 kcal/100g