skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec karpia w kawałkach śmietany? Przygotuj wszystkie niezbędne produkty. Lepiej, jeśli kupisz żywego karpia - w tym przypadku będziesz pewien świeżości ryby. Jeśli kupujesz schłodzoną rybę, zwróć uwagę na skrzela-powinny być różowe lub czerwone, a na oczy ryby - nie powinny być mętne.
Krok 2:
Wypatrosz rybę, oczyść ją. W razie potrzeby usuń głowę, ogon i płetwy. Mały karp można pozostawić w całości, a duży można pokroić na kawałki.
Krok 3:
Kawałki karpia zwiń w mąkę ze wszystkich stron.
Krok 4:
Na patelni rozgrzać olej roślinny, ułożyć karpia i smażyć na średnim ogniu ze wszystkich stron na złoty kolor.
Krok 5:
Podczas smażenia karpia obierz cebulę i pokrój w cienkie półpierścienie.
Krok 6:
Dodaj sól i pieprz do cebuli, wymieszaj i pozostaw do zaparzenia.
Krok 7:
Dodaj wszystkie przyprawy i zmiażdżony liść laurowy do śmietany.
Krok 8:
Połóż cebulę na dnie żaroodpornego naczynia do pieczenia.
Krok 9:
Następnie smażony karp.
Krok 10:
Na środku kawałków umieść pozostałą cebulę.
Krok 11:
Polej rybę kwaśną śmietaną. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30 minut.
Krok 12:
Posyp gotowe danie posiekanym koperkiem i podawaj natychmiast na stole z dowolnym dodatkiem lub warzywami. Smacznego!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).
nigdy nie rozmrażaj ryby do końca, jeśli musisz ją wyciąć! Najlepiej umieścić go na dolnej półce lodówki i doprowadzić do lekko rozmrożonego stanu. Wtedy wszelkie manipulacje, od krojenia na steki lub duże kawałki po filetowanie, zakończą się sukcesem. Całkowicie rozmrożona ryba podczas cięcia grozi przekształceniem się w bezkształtną masę.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Karp pieczony - 196 kcal/100g
- Karp gotowany - 102 kcal/100g
- Karp świeży - 112 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Mielona kolendra - 25 kcal/100g