karp w śmietanie pieczony w piecu w kawałkach

pieczone w aromatycznym sosie! Karp w śmietanie pieczony w piekarniku jest nie mniej smaczny niż ulubiony smażony przez wszystkich. Soczysty sos sprawia, że to danie-po prostu polizasz palce! Ale bądź ostrożny: w rybach jest wiele małych kości!
Natalia CybulskaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 40 % 10 g
tłuszcze 40 % 10 g
węglowodany 20 % 5 g
146 kcal
IG: 60 / 0 / 40

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec karpia w kawałkach śmietany? Przygotuj wszystkie niezbędne produkty. Lepiej, jeśli kupisz żywego karpia - w tym przypadku będziesz pewien świeżości ryby. Jeśli kupujesz schłodzoną rybę, zwróć uwagę na skrzela-powinny być różowe lub czerwone, a na oczy ryby - nie powinny być mętne.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wypatrosz rybę, oczyść ją. W razie potrzeby usuń głowę, ogon i płetwy. Mały karp można pozostawić w całości, a duży można pokroić na kawałki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Kawałki karpia zwiń w mąkę ze wszystkich stron.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Na patelni rozgrzać olej roślinny, ułożyć karpia i smażyć na średnim ogniu ze wszystkich stron na złoty kolor.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Podczas smażenia karpia obierz cebulę i pokrój w cienkie półpierścienie.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj sól i pieprz do cebuli, wymieszaj i pozostaw do zaparzenia.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj wszystkie przyprawy i zmiażdżony liść laurowy do śmietany.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Połóż cebulę na dnie żaroodpornego naczynia do pieczenia.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Następnie smażony karp.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Na środku kawałków umieść pozostałą cebulę.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Polej rybę kwaśną śmietaną. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30 minut.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Posyp gotowe danie posiekanym koperkiem i podawaj natychmiast na stole z dowolnym dodatkiem lub warzywami. Smacznego!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).

nigdy nie rozmrażaj ryby do końca, jeśli musisz ją wyciąć! Najlepiej umieścić go na dolnej półce lodówki i doprowadzić do lekko rozmrożonego stanu. Wtedy wszelkie manipulacje, od krojenia na steki lub duże kawałki po filetowanie, zakończą się sukcesem. Całkowicie rozmrożona ryba podczas cięcia grozi przekształceniem się w bezkształtną masę.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Karp pieczony - 196   kcal/100g
  • Karp gotowany - 102   kcal/100g
  • Karp świeży - 112   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Mielona kolendra - 25   kcal/100g

Podobne przepisy