kurczak z brokułami w piekarniku

ten rzadki przypadek, w którym pyszne jest zdrowe. Filet z kurczaka zapiekany z witaminowym zielonym warzywem pod apetyczną czapką serową. Świetna opcja do maskowania przez wielu nie ukochanej, ale tak zdrowej kapusty.
UnicornSteakAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 44 % 15 g
tłuszcze 44 % 15 g
węglowodany 12 % 4 g
207 kcal
IG: 25 / 0 / 75

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Filety z piersi kurczaka umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój kurczaka na porcje. Nie zmniejszaj, ponieważ mięso będzie dalej smażone, odpowiednio kawałki będą się jeszcze zmniejszać.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Na patelni rozgrzej olej słonecznikowy. Smaż kurczaka na wysokim ogniu,aż będzie złoty. Dodać curry i wszelkie przyprawy według własnego uznania i sól do smaku. Wymieszać.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Lekko rozmrozić brokuły. Wytnij zbyt duże kwiatostany nożem, czyniąc je mniej lub bardziej płaskimi. Małe kwiatostany można pozostawić w całości.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Nasmaruj dno naczynia do pieczenia kroplą oleju słonecznikowego. Ułóż smażone kawałki kurczaka i różyczki brokułów. Można układać warstwami lub dowolnie.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Polej kurczaka niskotłuszczową śmietaną. Zetrzyj ser na grubej lub średniej tarce i posyp naczynie na wierzchu. Tilsiter jest tutaj idealny.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    A ostatnim akcentem jest posypanie kurczaka bułką tartą. Dzięki nim skórka na powierzchni będzie jeszcze bardziej apetyczna i smaczna. Wyślij formę do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 30 minut.

w tym daniu przyprawiony kurczak odgrywa smaczną rolę, a brokuły są zdrowe.
wielu nie lubi brokułów. I bardzo na próżno, ponieważ zawiera wiele przydatnych substancji i przeciwutleniaczy.
w połączeniu z pikantnym filetem z piersi kurczaka brokuły przypadną do gustu nawet najbardziej wybrednym zjadaczom.
aby obniżyć kaloryczność potrawy, kurczaka można smażyć na suchej patelni nieprzywierającej lub pozostawić bez wcześniejszej obróbki cieplnej. Oznacza to, że filet z kurczaka można ułożyć na surowo w formie. Nadal będzie pyszny.
w tym samym celu do posypania można użyć sera o niskiej zawartości tłuszczu.
lubię piec naczynia w piekarniku w małych porcjach. Wygląda świetnie, a podawanie na stole to przyjemność.
podawaj takiego kurczaka ze świeżą sałatką warzywną z oliwą z oliwek. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser"Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Brokuły - 33   kcal/100g
  • Curry - 352   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka - 113   kcal/100g
  • Bułka tarta - 347   kcal/100g
  • Mieszanka ziół - 259   kcal/100g

Podobne przepisy