skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Filety z piersi kurczaka umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym.
Krok 2:
Pokrój kurczaka na porcje. Nie zmniejszaj, ponieważ mięso będzie dalej smażone, odpowiednio kawałki będą się jeszcze zmniejszać.
Krok 3:
Na patelni rozgrzej olej słonecznikowy. Smaż kurczaka na wysokim ogniu,aż będzie złoty. Dodać curry i wszelkie przyprawy według własnego uznania i sól do smaku. Wymieszać.
Krok 4:
Lekko rozmrozić brokuły. Wytnij zbyt duże kwiatostany nożem, czyniąc je mniej lub bardziej płaskimi. Małe kwiatostany można pozostawić w całości.
Krok 5:
Nasmaruj dno naczynia do pieczenia kroplą oleju słonecznikowego. Ułóż smażone kawałki kurczaka i różyczki brokułów. Można układać warstwami lub dowolnie.
Krok 6:
Polej kurczaka niskotłuszczową śmietaną. Zetrzyj ser na grubej lub średniej tarce i posyp naczynie na wierzchu. Tilsiter jest tutaj idealny.
Krok 7:
A ostatnim akcentem jest posypanie kurczaka bułką tartą. Dzięki nim skórka na powierzchni będzie jeszcze bardziej apetyczna i smaczna. Wyślij formę do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 30 minut.
w tym daniu przyprawiony kurczak odgrywa smaczną rolę, a brokuły są zdrowe.
wielu nie lubi brokułów. I bardzo na próżno, ponieważ zawiera wiele przydatnych substancji i przeciwutleniaczy.
w połączeniu z pikantnym filetem z piersi kurczaka brokuły przypadną do gustu nawet najbardziej wybrednym zjadaczom.
aby obniżyć kaloryczność potrawy, kurczaka można smażyć na suchej patelni nieprzywierającej lub pozostawić bez wcześniejszej obróbki cieplnej. Oznacza to, że filet z kurczaka można ułożyć na surowo w formie. Nadal będzie pyszny.
w tym samym celu do posypania można użyć sera o niskiej zawartości tłuszczu.
lubię piec naczynia w piekarniku w małych porcjach. Wygląda świetnie, a podawanie na stole to przyjemność.
podawaj takiego kurczaka ze świeżą sałatką warzywną z oliwą z oliwek. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser"Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Brokuły - 33 kcal/100g
- Curry - 352 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pierś z kurczaka - 113 kcal/100g
- Bułka tarta - 347 kcal/100g
- Mieszanka ziół - 259 kcal/100g