duszone warzywa z bakłażanem i cukinią

bakłażan duszony z cukinią na obiad lub jako dodatek! Bakłażan jest pożywnym warzywem i sprawi, że danie będzie satysfakcjonujące nawet bez mięsa, ale jeśli chcesz i dla odmiany, możesz dusić mięso, kurczaka lub mięso mielone z warzywami. Jesienią, kiedy jest mnóstwo warzyw, można przygotować wiele ciekawych i prostych potraw.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 1 g
tłuszcze 30 % 3 g
węglowodany 60 % 6 g
54 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak dusić warzywa z bakłażanem i cukinią? Bakłażana nie trzeba obierać, ponieważ skóra warzyw zawiera większość witamin. Teraz istnieją odmiany bakłażana bez specyficznej goryczy, nie wymagają moczenia ani innych działań mających na celu pozbycie się goryczy. Bakłażany kroimy w duże kostki lub paski.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj paprykę, pokrój na dwie części, usuń łodygę ze strąkiem nasion, pokrój miąższ w paski. Aby danie okazało się nie tylko smaczne, ale także jasne, kolorowe, lepiej jest używać warzyw o różnych kolorach, w tym pieprzu, jeśli to możliwe.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz cebulę i pokrój w kostkę nożem.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Myjemy marchewki, czyścimy, jeśli marchewki pochodzą tylko z ogrodu, są Młode i soczyste, wystarczy je pocierać sztywną szczotką, pokroić marchewki na duże kawałki, kostki lub paski.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Umyj pomidory, Wytnij miejsce mocowania łodygi, pokrój je na duże kawałki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Młoda cukinia lub cukinia również pokrojona w kostkę. Jeśli cukinia jest już dojrzała, usuń z niej skórę i usuń rdzeń z nasionami. Pokrój miąższ w kostkę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej olej roślinny na patelnię z grubym dnem (aby danie było zdrowsze, możesz użyć oliwy z oliwek), podgrzej go. Smażyć cebulę na oleju, aż będzie przezroczysta.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Resztę warzyw wysyłamy do cebuli na patelnię. Smaż je na średnim ogniu przez 5-7 minut, aby warzywa wypuściły sok, od czasu do czasu mieszając łopatką. Dodaj sól i czarny pieprz do smaku.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wlej trochę wody na patelnię, wymieszaj, zmniejsz ogień do minimum i gotuj warzywa na wolnym ogniu przez około 20 minut. Aby nadać potrawie przyjemny aromat i lekkie ostrze, możesz dodać posiekany ząbek czosnku, należy to zrobić na tym etapie, a następnie trzymać warzywa w ogniu przez około 7 minut bez pokrywki, aby nadmiar płynu odparował. Wyłącz ogień. Danie jest gotowe. Podajemy go do stołu. Smacznego!

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Młoda cukinia - 24   kcal/100g

Podobne przepisy