kotlety z kurczaka po albańsku

bardzo smaczne, bardzo proste i łatwe, z dostępnych produktów! Kotlety z kurczaka po albańsku można przygotować z dowolnej części kurczaka. Mięso mielone nie jest dla nich przekręcane przez maszynę do mięsa, ale krojone w małe kostki, a następnie mieszane z kaszą manną i kwaśną śmietaną. Jeśli jeszcze nie zrobiłeś takich kotletów, spróbuj teraz!
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 56 % 18 g
tłuszcze 28 % 9 g
węglowodany 16 % 5 g
174 kcal
IG: 20 / 80 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić kotlety po albańsku z kurczaka? Odmierz potrzebne składniki. Możesz wziąć śmietanę o dowolnej zawartości tłuszczu, według własnego gustu. Olej roślinny - dowolny, ale rafinowany. W razie potrzeby rozmrozić filet z kurczaka, oczyścić z nadmiaru, umyć i osuszyć. Umyj surowe jajka i świeży koperek i osusz serwetkami.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój filet z kurczaka na małe kawałki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Drobno posiekaj umyty i wysuszony koperek.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj surowe jajka do rozdrobnionego fileta z kurczaka.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dobrze wymieszaj mieszankę kurczaka.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj śmietanę, posiekane zioła i przyprawy do mięsa. Mieszaj, aż będzie gładka. Możesz użyć dowolnych przypraw według własnego gustu.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Włóż mielonego kurczaka na 1 godzinę do lodówki.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Rozgrzej olej roślinny na patelni. Rozłóż mięso mielone łyżką, tworząc kotlety i smaż je z obu stron, aż pojawi się złoty kolor. Podawaj gotowe kotlety z kurczaka po albańsku z dowolnym dodatkiem.

zamiast kurczaka możesz użyć indyka. Do tych kotletów można również dodać grzyby i ser.

o tym, jak rozmrażać mrożonego kurczaka, przeczytaj ten artykuł dotyczy prawidłowego rozmrażania żywności .

do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Kasza manna - 340   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g
  • Mieszanka mielonej papryki - 255   kcal/100g

Podobne przepisy