skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić kotlety po albańsku z kurczaka? Odmierz potrzebne składniki. Możesz wziąć śmietanę o dowolnej zawartości tłuszczu, według własnego gustu. Olej roślinny - dowolny, ale rafinowany. W razie potrzeby rozmrozić filet z kurczaka, oczyścić z nadmiaru, umyć i osuszyć. Umyj surowe jajka i świeży koperek i osusz serwetkami.
Krok 2:
Pokrój filet z kurczaka na małe kawałki.
Krok 3:
Drobno posiekaj umyty i wysuszony koperek.
Krok 4:
Dodaj surowe jajka do rozdrobnionego fileta z kurczaka.
Krok 5:
Dobrze wymieszaj mieszankę kurczaka.
Krok 6:
Dodaj śmietanę, posiekane zioła i przyprawy do mięsa. Mieszaj, aż będzie gładka. Możesz użyć dowolnych przypraw według własnego gustu.
Krok 7:
Włóż mielonego kurczaka na 1 godzinę do lodówki.
Krok 8:
Rozgrzej olej roślinny na patelni. Rozłóż mięso mielone łyżką, tworząc kotlety i smaż je z obu stron, aż pojawi się złoty kolor. Podawaj gotowe kotlety z kurczaka po albańsku z dowolnym dodatkiem.
zamiast kurczaka możesz użyć indyka. Do tych kotletów można również dodać grzyby i ser.
o tym, jak rozmrażać mrożonego kurczaka, przeczytaj ten artykuł dotyczy prawidłowego rozmrażania żywności .
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Kasza manna - 340 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g
- Mieszanka mielonej papryki - 255 kcal/100g