skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki według listy. Do tego dania można użyć dowolnych krewetek, ale wygodniej jest oczywiście dużych, na przykład krewetek królewskich lub tygrysich. Mięczaki są dokładnie myte i suszone.
Krok 2:
Jeśli krewetki są nieobrane, należy usunąć głowę, ogon i zdjąć skorupę. Wygodniej jest to zrobić, jeśli zamrożone krewetki trzymasz trochę w ciepłej wodzie.
Krok 3:
Przygotowujemy ciasto, którego głównym składnikiem jest specjalna mąka tempura. Teraz łatwo go znaleźć w wyspecjalizowanych działach centrów handlowych. Ale jeśli taki produkt jest trudny do zdobycia, możesz go przygotować samodzielnie z mieszanki pszenicy, ryżu, mąki kukurydzianej, skrobi i soli morskiej. Wbij jajko kurze do miski, dodaj wodę, sól, czarny pieprz do smaku.
Krok 4:
Można wlać kilka kropli sosu sojowego, aby uzyskać wyjątkowy smak. Ubij składniki trzepaczką, aż uzyskasz jednorodną mieszaninę. Wlej mąkę tempurową do miski z płynem w małych porcjach, jednocześnie mieszając mieszaninę drugą ręką trzepaczką, aby nie powstały skrzepy. Gdy mieszanina stanie się gęsta jak płynna śmietana, przestań dodawać mąkę.
Krok 5:
Wlej olej roślinny na patelnię z grubym dnem i wysokimi ścianami, dobrze go rozgrzej. Zanurz krewetki w cieście. Jeśli krewetki są duże, można je nakładać na drewniane szaszłyki i zanurzać pojedynczo w cieście. Mam małe krewetki, więc zanurzyłem je partiami w cieście i rozłożyłem widelcem we wrzącym oleju.
Krok 6:
Krewetki zostawiamy na oleju na patelni dosłownie na kilka minut, aż skorupa na dole nabierze złotego koloru, najważniejsze jest, aby nie prześwietlać ich ogniem. Łyżką cedzakową usuwamy krewetki z patelni, układamy je najpierw na ręczniku papierowym, aby nadmiar oleju wchłonął się w papier. Przenieś krewetki do naczynia do podania i podawaj z sosem według uznania. Smacznego!
historia mówi, że krewetki tempura pierwotnie nie pochodzi z Japonii, ale z Portugalii, po hiszpańsku słowo "tempura" oznacza "czasy", ponieważ danie przygotowywano w okresie postu, kiedy nie można było jeść mięsa, drobiu i nabiału, a owoce morza i warzywa były dozwolone.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Krewetki w puszkach - 81 kcal/100g
- Krewetki gotowane - 95 kcal/100g
- Krewetki obrane mrożone - 60 kcal/100g
- Krewetki świeże - 97 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g