krewetki tempura

pyszne smażone w głębokim tłuszczu krewetki. Krewetki tempura to tradycyjne japońskie danie, które składa się z smażonych krewetek, które są chrupiące na zewnątrz i soczyste w środku. Sekret uzyskania pysznego produktu zależy od użytych produktów i przestrzegania technologii.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 26 % 10 g
tłuszcze 45 % 17 g
węglowodany 29 % 11 g
228 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki według listy. Do tego dania można użyć dowolnych krewetek, ale wygodniej jest oczywiście dużych, na przykład krewetek królewskich lub tygrysich. Mięczaki są dokładnie myte i suszone.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Jeśli krewetki są nieobrane, należy usunąć głowę, ogon i zdjąć skorupę. Wygodniej jest to zrobić, jeśli zamrożone krewetki trzymasz trochę w ciepłej wodzie.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przygotowujemy ciasto, którego głównym składnikiem jest specjalna mąka tempura. Teraz łatwo go znaleźć w wyspecjalizowanych działach centrów handlowych. Ale jeśli taki produkt jest trudny do zdobycia, możesz go przygotować samodzielnie z mieszanki pszenicy, ryżu, mąki kukurydzianej, skrobi i soli morskiej. Wbij jajko kurze do miski, dodaj wodę, sól, czarny pieprz do smaku.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Można wlać kilka kropli sosu sojowego, aby uzyskać wyjątkowy smak. Ubij składniki trzepaczką, aż uzyskasz jednorodną mieszaninę. Wlej mąkę tempurową do miski z płynem w małych porcjach, jednocześnie mieszając mieszaninę drugą ręką trzepaczką, aby nie powstały skrzepy. Gdy mieszanina stanie się gęsta jak płynna śmietana, przestań dodawać mąkę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej olej roślinny na patelnię z grubym dnem i wysokimi ścianami, dobrze go rozgrzej. Zanurz krewetki w cieście. Jeśli krewetki są duże, można je nakładać na drewniane szaszłyki i zanurzać pojedynczo w cieście. Mam małe krewetki, więc zanurzyłem je partiami w cieście i rozłożyłem widelcem we wrzącym oleju.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Krewetki zostawiamy na oleju na patelni dosłownie na kilka minut, aż skorupa na dole nabierze złotego koloru, najważniejsze jest, aby nie prześwietlać ich ogniem. Łyżką cedzakową usuwamy krewetki z patelni, układamy je najpierw na ręczniku papierowym, aby nadmiar oleju wchłonął się w papier. Przenieś krewetki do naczynia do podania i podawaj z sosem według uznania. Smacznego!

historia mówi, że krewetki tempura pierwotnie nie pochodzi z Japonii, ale z Portugalii, po hiszpańsku słowo "tempura" oznacza "czasy", ponieważ danie przygotowywano w okresie postu, kiedy nie można było jeść mięsa, drobiu i nabiału, a owoce morza i warzywa były dozwolone.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Krewetki w puszkach - 81   kcal/100g
  • Krewetki gotowane - 95   kcal/100g
  • Krewetki obrane mrożone - 60   kcal/100g
  • Krewetki świeże - 97   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy