skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić tortille z twarogiem i serem na patelni? Przygotuj wszystkie składniki. Weź mąkę najwyższej jakości. Weź rafinowany olej roślinny. Twaróg nadaje się naturalny, nie ziarnisty, ser - dowolnej twardej lub półstałej odmiany. Z ziół użyj zielonej cebuli, pietruszki, kolendry, kopru lub tak jak ja, trochę wszystkiego.
Krok 2:
Zacznij od zrobienia ciasta. W głębokiej misce z zaokrąglonym dnem, w której wygodnie będzie zagnieść ciasto, rozpuść sól w wodzie.
Krok 3:
Dodaj olej roślinny i mieszaj, aż będzie gładki. Przesiej mąkę. Jest to konieczne, aby usunąć małe zanieczyszczenia z jego obecności i sprawić, że ciasto będzie bardziej przewiewne. Dodając mąkę do ciasta w małych porcjach, zagnieść ciasto.
Krok 4:
Dodaj mąkę aż uzyskasz odpowiednią konsystencję. Ciasto powinno być miękkie i delikatne, lekko przyklejone do dłoni. Zbierz ciasto w grudkę, przykryj ręcznikiem, aby się nie zwietrzało. Pozostaw ciasto do zaparzenia, aby gluten się rozproszył i łatwiej było z nim pracować.
Krok 5:
Gdy ciasto jest zaparzone, przygotuj nadzienie. Zetrzyj twaróg widelcem w osobnym pojemniku, aby nie pozostały duże grudki i stał się kruchy.
Krok 6:
Zetrzyj ser na grubej tarce do twarogu.
Krok 7:
Usuń twarde łodygi i wiotkie liście z zieleni, spłucz i osusz. Posiekaj nożem i dodaj do nadzienia.
Krok 8:
Sól, pieprz i wymieszaj nadzienie, aż będzie gładkie. Nie zapominaj, że słoność nadzienia zależy od słoności sera. Sól delikatnie.
Krok 9:
Podziel ciasto i nadzienie na 4 równe części. Rozwałkuj jedną część ciasta na posypanej mąką powierzchni roboczej w okrągłą warstwę o średnicy około 15 cm. Ręce i wałek do ciasta posyp mąką, aby ciasto się nie przykleiło.
Krok 10:
Podnieś krawędzie ciasta i dobrze uszczypnij je na wierzchu, aby nie pozostały żadne dziury.
Krok 11:
Odwróć szew w dół. I ponownie ostrożnie, aby nie rozerwać ciasta, rozwałkuj, tworząc ciasto o grubości 0,7-1 cm, zrób średnicę ciasta tak, aby zmieściło się na patelni i pozostaw małą szczelinę na krawędziach. W ten sposób wygodnie będzie się obracać.
Krok 12:
Smaż tortille w temperaturze powyżej średniej (moja to 7 na 10) na rozgrzanej suchej patelni przez 4-5 minut z każdej strony na złoty kolor. Połóż masło na gorącym jeszcze cieście i posmaruj pędzlem całą powierzchnię roztopionym masłem.
podawaj takie tortille jako samodzielne danie lub zamiast chleba do mięs i zup.
Przyjmij sobie zasadę, że ilość mąki nigdy nie jest ustalana z góry podczas przygotowywania mąki i pieczywa! Wskaźnik ten zawsze będzie się wahał, ponieważ mąka może mieć różną Wilgotność, różnić się stopniem mielenia i poziomem glutenu oraz innymi wskaźnikami, co nieuchronnie wpływa na jej zdolność do wiązania się z płynną mieszaniną w cieście. Ponieważ w domu nie można wykonać testu laboratoryjnego w celu określenia wszystkich parametrów i wskaźników mąki, zalecamy działanie zgodnie z zasadą "mąka do wody", to znaczy wziąć płyn dokładnie zgodnie z przepisem i dodać mąkę do składnika płynnego nie wszystkie naraz, ale w częściach, osiągając pożądaną konsystencję (podczas gdy mąka może odejść trochę więcej lub, przeciwnie, mniej niż w przepisie). Dzięki tej technice proporcje składników są dokładniej zachowane, a jakość ciasta nie jest tracona.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Ser "Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester o zawartości tłuszczu 50 % - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g