tortille z twarogiem i serem na patelni

proste, szybkie, apetyczne! Na patelni, bez piekarnika! Ciasto na te tortille z twarogiem i serem jest najprostsze, jakie może być. Jest mało, a nadzienia wręcz przeciwnie, dużo. I posmarowany roztopionym masłem okazuje się bardziej delikatny i bardzo smaczny.
RopotushkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 26 % 12 g
tłuszcze 23 % 11 g
węglowodany 51 % 24 g
243 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić tortille z twarogiem i serem na patelni? Przygotuj wszystkie składniki. Weź mąkę najwyższej jakości. Weź rafinowany olej roślinny. Twaróg nadaje się naturalny, nie ziarnisty, ser - dowolnej twardej lub półstałej odmiany. Z ziół użyj zielonej cebuli, pietruszki, kolendry, kopru lub tak jak ja, trochę wszystkiego.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zacznij od zrobienia ciasta. W głębokiej misce z zaokrąglonym dnem, w której wygodnie będzie zagnieść ciasto, rozpuść sól w wodzie.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj olej roślinny i mieszaj, aż będzie gładki. Przesiej mąkę. Jest to konieczne, aby usunąć małe zanieczyszczenia z jego obecności i sprawić, że ciasto będzie bardziej przewiewne. Dodając mąkę do ciasta w małych porcjach, zagnieść ciasto.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj mąkę aż uzyskasz odpowiednią konsystencję. Ciasto powinno być miękkie i delikatne, lekko przyklejone do dłoni. Zbierz ciasto w grudkę, przykryj ręcznikiem, aby się nie zwietrzało. Pozostaw ciasto do zaparzenia, aby gluten się rozproszył i łatwiej było z nim pracować.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Gdy ciasto jest zaparzone, przygotuj nadzienie. Zetrzyj twaróg widelcem w osobnym pojemniku, aby nie pozostały duże grudki i stał się kruchy.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zetrzyj ser na grubej tarce do twarogu.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Usuń twarde łodygi i wiotkie liście z zieleni, spłucz i osusz. Posiekaj nożem i dodaj do nadzienia.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Sól, pieprz i wymieszaj nadzienie, aż będzie gładkie. Nie zapominaj, że słoność nadzienia zależy od słoności sera. Sól delikatnie.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Podziel ciasto i nadzienie na 4 równe części. Rozwałkuj jedną część ciasta na posypanej mąką powierzchni roboczej w okrągłą warstwę o średnicy około 15 cm. Ręce i wałek do ciasta posyp mąką, aby ciasto się nie przykleiło.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Podnieś krawędzie ciasta i dobrze uszczypnij je na wierzchu, aby nie pozostały żadne dziury.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Odwróć szew w dół. I ponownie ostrożnie, aby nie rozerwać ciasta, rozwałkuj, tworząc ciasto o grubości 0,7-1 cm, zrób średnicę ciasta tak, aby zmieściło się na patelni i pozostaw małą szczelinę na krawędziach. W ten sposób wygodnie będzie się obracać.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Smaż tortille w temperaturze powyżej średniej (moja to 7 na 10) na rozgrzanej suchej patelni przez 4-5 minut z każdej strony na złoty kolor. Połóż masło na gorącym jeszcze cieście i posmaruj pędzlem całą powierzchnię roztopionym masłem.

podawaj takie tortille jako samodzielne danie lub zamiast chleba do mięs i zup.

Przyjmij sobie zasadę, że ilość mąki nigdy nie jest ustalana z góry podczas przygotowywania mąki i pieczywa! Wskaźnik ten zawsze będzie się wahał, ponieważ mąka może mieć różną Wilgotność, różnić się stopniem mielenia i poziomem glutenu oraz innymi wskaźnikami, co nieuchronnie wpływa na jej zdolność do wiązania się z płynną mieszaniną w cieście. Ponieważ w domu nie można wykonać testu laboratoryjnego w celu określenia wszystkich parametrów i wskaźników mąki, zalecamy działanie zgodnie z zasadą "mąka do wody", to znaczy wziąć płyn dokładnie zgodnie z przepisem i dodać mąkę do składnika płynnego nie wszystkie naraz, ale w częściach, osiągając pożądaną konsystencję (podczas gdy mąka może odejść trochę więcej lub, przeciwnie, mniej niż w przepisie). Dzięki tej technice proporcje składników są dokładniej zachowane, a jakość ciasta nie jest tracona.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Ser "Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester o zawartości tłuszczu 50 % - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy