skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić śniadanie z jajek i sera na patelni? Przygotuj jedzenie. Ten przepis jest przeznaczony na jedną porcję. Kilka osób będzie musiało gotować na zmianę. Chociaż wcale nie jest to długie, zwłaszcza jeśli wszystkie składniki są wcześniej przygotowane. Mleko nadaje się do dowolnej zawartości tłuszczu. Skrobia jest również Dowolna, weź dwa razy więcej kukurydzy niż ziemniaków.
Krok 2:
Ostrożnie podziel jajko na białko i żółtko. Staraj się, aby żółtko pozostało nienaruszone i nie dostało się do białka-dzięki temu danie będzie smaczniejsze i bardziej estetyczne. Pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
Krok 3:
Białko lekko ubij widelcem i wlej do niego mleko. Następnie weź trzepaczkę i bez przerywania ubijania dodaj skrobię. Mieszaj, aż będzie gładka, powinno być coś w rodzaju mieszanki omletów.
Krok 4:
Zetrzyj ser na grubej tarce. Lub na płytko, to nie jest krytyczne.
Krok 5:
Na małym ogniu rozgrzej patelnię. Wygodniej jest, jeśli jest mały, na porcję i z powłoką nieprzywierającą. Upuść niewielką ilość oleju roślinnego, posmaruj pędzlem-do tego dania nie potrzebujesz dużo oleju. Wlej mieszankę jajeczno-mleczną na patelnię. Sól do smaku.
Krok 6:
Gdy naleśnik całkowicie wyschnie na górze i lekko zarumieni się na dole, posyp go startym serem. Natychmiast zawiń krawędzie naleśnika z czterech stron, tworząc z niego kopertę. Wlej żółtko do środka. Smaż naczynie jeszcze przez kilka minut na małym ogniu. Ser powinien się całkowicie stopić, a żółtko tylko trochę związać, ale pozostać płynne w środku. Możesz nawet przykryć patelnię pokrywką. Ale upewnij się, że żółtko nie stwardniało.
Krok 7:
Wyjmij gotowe danie z patelni i natychmiast podawaj — takie śniadanie jest dobre na gorąco. Posyp świeżo zmielonym czarnym pieprzem na wierzchu. Smacznego!
skąd wiesz, czy jajko jest świeże? Rozbij go do osobnego pojemnika. Przede wszystkim nie powinno być nieprzyjemnego zapachu. Białko świeżych jaj będzie czyste i czyste. Żółtko nie powinno się rozprzestrzeniać i będzie błyszczące, wypukłe, jednolite.
ser do tego dania nadaje się każdy-twardy, półtwardy, miękki, jak mozzarella. Najważniejsze jest to, że jest smaczny, wysokiej jakości, bez substytutów tłuszczów mlecznych i dobrze się topi.
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Skrobia - 320 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g