Śniadanie z jajkiem i serem na patelni

najszybszy, w pośpiechu, pyszny i apetyczny! Śniadanie z jajek i sera na patelni doskonale urozmaica twoje zwykłe menu. Przygotowany ze zwykłych produktów, ten przepis jest oryginalny-białko jest smażone osobno w formie naleśnika, a żółtko wylewa się na stopiony ser na wierzchu.
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 39 % 11 g
tłuszcze 43 % 12 g
węglowodany 18 % 5 g
176 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić śniadanie z jajek i sera na patelni? Przygotuj jedzenie. Ten przepis jest przeznaczony na jedną porcję. Kilka osób będzie musiało gotować na zmianę. Chociaż wcale nie jest to długie, zwłaszcza jeśli wszystkie składniki są wcześniej przygotowane. Mleko nadaje się do dowolnej zawartości tłuszczu. Skrobia jest również Dowolna, weź dwa razy więcej kukurydzy niż ziemniaków.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ostrożnie podziel jajko na białko i żółtko. Staraj się, aby żółtko pozostało nienaruszone i nie dostało się do białka-dzięki temu danie będzie smaczniejsze i bardziej estetyczne. Pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Białko lekko ubij widelcem i wlej do niego mleko. Następnie weź trzepaczkę i bez przerywania ubijania dodaj skrobię. Mieszaj, aż będzie gładka, powinno być coś w rodzaju mieszanki omletów.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zetrzyj ser na grubej tarce. Lub na płytko, to nie jest krytyczne.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Na małym ogniu rozgrzej patelnię. Wygodniej jest, jeśli jest mały, na porcję i z powłoką nieprzywierającą. Upuść niewielką ilość oleju roślinnego, posmaruj pędzlem-do tego dania nie potrzebujesz dużo oleju. Wlej mieszankę jajeczno-mleczną na patelnię. Sól do smaku.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Gdy naleśnik całkowicie wyschnie na górze i lekko zarumieni się na dole, posyp go startym serem. Natychmiast zawiń krawędzie naleśnika z czterech stron, tworząc z niego kopertę. Wlej żółtko do środka. Smaż naczynie jeszcze przez kilka minut na małym ogniu. Ser powinien się całkowicie stopić, a żółtko tylko trochę związać, ale pozostać płynne w środku. Możesz nawet przykryć patelnię pokrywką. Ale upewnij się, że żółtko nie stwardniało.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wyjmij gotowe danie z patelni i natychmiast podawaj — takie śniadanie jest dobre na gorąco. Posyp świeżo zmielonym czarnym pieprzem na wierzchu. Smacznego!

skąd wiesz, czy jajko jest świeże? Rozbij go do osobnego pojemnika. Przede wszystkim nie powinno być nieprzyjemnego zapachu. Białko świeżych jaj będzie czyste i czyste. Żółtko nie powinno się rozprzestrzeniać i będzie błyszczące, wypukłe, jednolite.

ser do tego dania nadaje się każdy-twardy, półtwardy, miękki, jak mozzarella. Najważniejsze jest to, że jest smaczny, wysokiej jakości, bez substytutów tłuszczów mlecznych i dobrze się topi.

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Skrobia - 320   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy