jajecznica w chlebie pita na patelni z serem

w pośpiechu, z produktów budżetowych, pyszne i proste! Jajecznica w chlebie pita na patelni z serem gotuje się w 15 minut. To idealne śniadanie jajeczne, które można podawać przynajmniej codziennie, nieznacznie zmieniając produkty do nadzienia. Jest bardzo smaczny, szybki, piękny, wygodny, a co najważniejsze - sycący!
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 31 % 11 g
tłuszcze 31 % 11 g
węglowodany 39 % 14 g
206 kcal
IG: 13 / 0 / 87

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić jajecznicę w chlebie pita na patelni z serem? Pyszne śniadanie nie jest trudne do przygotowania. Aby to zrobić, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Lepiej zacząć od przygotowania nadzienia. Weź duże wybrane jajka. Jeśli jajka są małe, możesz wziąć 5-6 sztuk.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zetrzyj ser na grubej tarce.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umyj, osusz i drobno posiekaj warzywa. Mam pietruszkę, trochę kopru i kilka łodyg zielonej cebuli. Możesz także dodać swoje ulubione warzywa: kolendrę, szpinak, Młody dziki czosnek itp.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Teraz przygotuj bazę pita. Lepiej jest wziąć chleb pita grubszy i gęstszy, aby nie czołgał się z wilgotnych jaj. Możesz również użyć bułki pszennej. Wytnij 2 koła z chleba pita.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pierwsza powinna być równa średnicy patelni, a druga nieco większa. Chleb pita należy przygotować jako ostatni, ponieważ bardzo szybko wysycha i pęka, szczególnie na krawędziach.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Posmaruj spód i boki patelni olejem roślinnym. Rozłóż największy okrągły liść pita,aby zrobić boki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Na chleb pita ostrożnie rozbij po kolei wszystkie jajka, uważając, aby żółtko było nienaruszone.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Jajka posolić i pieprzyć i posypać większością startego sera na wierzchu.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Posyp jajecznicę większą ilością posiekanych warzyw, pozostawiając trochę do dekoracji gotowego dania.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Połóż drugi arkusz chleba pita na wierzchu, dociskając go krawędziami dolnego chleba pita.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Umieść patelnię na średnim ogniu i gotuj pod przykryciem przez około 5 minut. Spód chleba pita powinien się zrumienić, jajka chwycić, a ser stopić.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Ostrożnie odwróć chleb pita na drugą stronę. Posyp zarumieniony wierzch pozostałym serem.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Ponownie przykryj patelnię pokrywką, wyłącz ogrzewanie i pozostaw jajecznicę na 5 minut, aby ser się stopił.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Przenieś gotowe jajecznicę w pita na talerz, posyp posiekanymi ziołami i natychmiast podawaj, krojąc na kawałki. Smacznego!

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

jak wybrać odpowiedni chleb pita? Przede wszystkim spójrz na datę produkcji na opakowaniu. Nie bierz przeterminowanych wypieków. Świeży chleb pita powinien mieć przyjemny zapach. Przyjrzyj się uważnie, aby nie było na nim plam i śladów pleśni.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser "Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Lawasz ormiański - 236   kcal/100g
  • Pita - 277   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy