mititei po mołdawsku

oryginalne, pachnące, pikantne, pyszne! Mititei w języku mołdawskim to małe kiełbasy mięsne, które są podobne do kotletów, ale różnią się składem mięsa mielonego i procesem gotowania. Okazują się bardziej soczyste i delikatne w smaku, są tradycyjnie grillowane, aw domu — na patelni.
LaliczAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 32 % 11 g
tłuszcze 50 % 17 g
węglowodany 18 % 6 g
218 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 4 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić mititei po mołdawsku? Przygotuj jedzenie. Mięso mielone jest zwykle mieszane, wieprzowe i wołowe 1: 1. Ale możesz użyć według własnych upodobań, z dowolnego rodzaju mięsa. Mięso mielone nadaje się zarówno do zakupu, jak i do samodzielnego wykonania. Lepiej jest wziąć skrobię kukurydzianą, z nią mititei są delikatniejsze.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Włóż mięso mielone do miski i dodaj do niego skrobię kukurydzianą, sól, sodę i zmielony czarny pieprz.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz i posiekaj czosnek, dodaj do miski z mielonym mięsem. Czosnek można posiekać w dowolny dogodny sposób: za pomocą noża, tarki lub prasy do czosnku. Mieszaj masę, aż produkty zostaną równomiernie rozłożone.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej mleko do mielonego mięsa i jeszcze raz dobrze wymieszaj. Mleko może wynosić od 60 do 100 ml, w zależności od wilgotności samego mięsa mielonego. Lepiej jest dodać mleko do mielonego mięsa w częściach i spojrzeć na konsystencję: czy nadal jest to wymagane.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Aby mięso mielone stało się gęste, należy je dobrze pokonać. Aby to zrobić, weź kulkę mięsa mielonego w dłonie, podnieś ją nad miskę i rzuć z powrotem. Zrób to mniej więcej raz 15. To ważny punkt! Dzięki takiemu ubijaniu mięso mielone zostanie usmażone gęstymi kiełbaskami i nie rozpadnie się. Przykryj pojemnik mięsem mielonym pokrywką lub dokręć folią i wstaw do lodówki na co najmniej 3 godziny.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Podziel przygotowane mięso mielone na identyczne części i uformuj kiełbaski o długości około 7 centymetrów i grubości 2-3 centymetrów. Aby farsz nie przykleił się do rąk, okresowo zwilżaj je zimną wodą.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej olej roślinny na patelnię i podgrzej na średnim ogniu. Przenieś mititei na patelnię i usmaż je ze wszystkich stron na złoty kolor. Zdejmij patelnię z ognia. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Obierz cebulę, pokrój w półpierścienie. Umieść cebulę w naczyniu do pieczenia, rozprowadzając ją na całej powierzchni. Połóż smażone mititei na cebuli.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj do formy czarne ziarna pieprzu i liście laurowe.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wlej wodę do formy tak, aby sięgała do środka kiełbasek.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Umieść formę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni i piecz przez 30 minut. Czas i temperatura są podane w przybliżeniu-skup się na swojej technice. Mititei powinny być dobrze zrumienione z góry.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Wyjmij je z piekarnika, ułóż razem z cebulą na talerzach i podawaj.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Smacznego!

takie kiełbaski mititei można podawać z dowolnym dodatkiem lub po prostu ze świeżymi warzywami. Idealny na drugi lunch lub na obfity obiad.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal / 100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Skrobia - 320   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Mielona wieprzowina wołowina - 236   kcal/100g

Podobne przepisy