skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić mititei po mołdawsku? Przygotuj jedzenie. Mięso mielone jest zwykle mieszane, wieprzowe i wołowe 1: 1. Ale możesz użyć według własnych upodobań, z dowolnego rodzaju mięsa. Mięso mielone nadaje się zarówno do zakupu, jak i do samodzielnego wykonania. Lepiej jest wziąć skrobię kukurydzianą, z nią mititei są delikatniejsze.
Krok 2:
Włóż mięso mielone do miski i dodaj do niego skrobię kukurydzianą, sól, sodę i zmielony czarny pieprz.
Krok 3:
Obierz i posiekaj czosnek, dodaj do miski z mielonym mięsem. Czosnek można posiekać w dowolny dogodny sposób: za pomocą noża, tarki lub prasy do czosnku. Mieszaj masę, aż produkty zostaną równomiernie rozłożone.
Krok 4:
Wlej mleko do mielonego mięsa i jeszcze raz dobrze wymieszaj. Mleko może wynosić od 60 do 100 ml, w zależności od wilgotności samego mięsa mielonego. Lepiej jest dodać mleko do mielonego mięsa w częściach i spojrzeć na konsystencję: czy nadal jest to wymagane.
Krok 5:
Aby mięso mielone stało się gęste, należy je dobrze pokonać. Aby to zrobić, weź kulkę mięsa mielonego w dłonie, podnieś ją nad miskę i rzuć z powrotem. Zrób to mniej więcej raz 15. To ważny punkt! Dzięki takiemu ubijaniu mięso mielone zostanie usmażone gęstymi kiełbaskami i nie rozpadnie się. Przykryj pojemnik mięsem mielonym pokrywką lub dokręć folią i wstaw do lodówki na co najmniej 3 godziny.
Krok 6:
Podziel przygotowane mięso mielone na identyczne części i uformuj kiełbaski o długości około 7 centymetrów i grubości 2-3 centymetrów. Aby farsz nie przykleił się do rąk, okresowo zwilżaj je zimną wodą.
Krok 7:
Wlej olej roślinny na patelnię i podgrzej na średnim ogniu. Przenieś mititei na patelnię i usmaż je ze wszystkich stron na złoty kolor. Zdejmij patelnię z ognia. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
Krok 8:
Obierz cebulę, pokrój w półpierścienie. Umieść cebulę w naczyniu do pieczenia, rozprowadzając ją na całej powierzchni. Połóż smażone mititei na cebuli.
Krok 9:
Dodaj do formy czarne ziarna pieprzu i liście laurowe.
Krok 10:
Wlej wodę do formy tak, aby sięgała do środka kiełbasek.
Krok 11:
Umieść formę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni i piecz przez 30 minut. Czas i temperatura są podane w przybliżeniu-skup się na swojej technice. Mititei powinny być dobrze zrumienione z góry.
Krok 12:
Wyjmij je z piekarnika, ułóż razem z cebulą na talerzach i podawaj.
Krok 13:
Smacznego!
takie kiełbaski mititei można podawać z dowolnym dodatkiem lub po prostu ze świeżymi warzywami. Idealny na drugi lunch lub na obfity obiad.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal / 100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Skrobia - 320 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Mielona wieprzowina wołowina - 236 kcal/100g