ryba z majonezem w cieście

bardzo smaczne danie na lunch, kolację lub świąteczny stół! Ciasto z dodatkiem majonezu do smażonej ryby okazuje się przewiewne, delikatne, a ryba w takim "futrze" jest miękka, soczysta i smaczna w smaku. Takie ciasto można wykorzystać do smażenia dowolnej ryby: morskiej, rzecznej, tłustej lub suchej.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 34 % 13 g
tłuszcze 53 % 20 g
węglowodany 13 % 5 g
240 kcal
IG: 0 / 17 / 83

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki według listy. Możesz użyć dowolnej ryby według smaku i dostępności, mam karpia. Dokładnie umyj rybę, wypatrosz, oczyść, odetnij głowę, ogon, płetwy, pokrój miąższ na małe kawałki, ponownie spłucz i pozwól wodzie spłynąć. W razie potrzeby z miąższu można usunąć kość grzbietową i pokroić miąższ na kawałki polędwicy, ale ryba jest dobrze smażona w cieście nawet w całych kawałkach.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Robienie ciasta na ryby. Wbijamy jaja kurze do miski, liczba użytych jaj zależy od wagi ryby, dodajemy majonez, sól, czarny pieprz do smaku, w razie potrzeby inne przyprawy. Należy jednak pamiętać, że majonez zawiera już sól i inne dodatki smakowe, aby ciasto nie okazało się zbyt słone.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Za pomocą ręcznej trzepaczki lub miksera wymieszaj składniki, aby mieszanina stała się jednorodna w konsystencji, jeśli mieszanina okazała się gęsta, wlej trochę wody i ponownie wymieszaj. Wlej przesianą mąkę pszenną w małych porcjach.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wymieszaj ręczną trzepaczką lub mikserem, aby nie pozostały suche grudki, mąka rozeszła się w cieście i nie zebrała się w grudki. Ciasto powinno być gęste jak śmietana i podobne w konsystencji do ciasta na naleśniki. Zanurz przygotowane półfabrykaty ryb w cieście, aby całkowicie pokrył kawałek ryby ze wszystkich stron.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej bezwonny olej roślinny na patelnię, dobrze go podgrzej i połóż rybę w cieście na oleju, pozwól ciastu związać się z kawałkiem ryby, zmniejsz ogień do średniego. Smażyć na złoty kolor z jednej strony, następnie odwrócić kawałki ryby, a także smażyć na złoty kolor z drugiej strony. Następnie przykryj patelnię pokrywką, trzymaj rybę na patelni przez kilka minut, aby mięso było dobrze usmażone w środku.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Usuń kawałki ryby z patelni, połóż na ręczniku papierowym, aby nadmiar tłuszczu wchłonął się w papier. Przenosimy rybę na półmisek do podania i podajemy do stołu, w razie potrzeby z dodatkami lub bez. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Tołpyga - 86   kcal/100g

Podobne przepisy