skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Dla tych, którzy bardzo lubią ser, odpowiednia jest wspaniała przekąska-kulki serowe na patelni. Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Twardy ser jest podstawą tego dania. Dlatego wybierz wysokiej jakości i smaczny produkt. Włóż ser na godzinę przed gotowaniem do lodówki, aby ułatwić tarcie. Weź mąkę najwyższej jakości, jajka-C0. Wybierz olej roślinny bez zapachu.
Krok 2:
Przed rozpoczęciem robienia kulek serowych schłodzić twardy ser, aby się nie stopił i łatwiej było go zmielić. Zetrzyj ser na grubej tarce. Wygodniej jest pracować z ciastem, w którym większe kawałki sera.
Krok 3:
Aby wyrobić ciasto, weź głęboką miskę, aby wygodnie wymieszać wszystkie składniki. Ubij w nim widelcem jajka. Nie musisz ubijać, aż pojawi się piana.
Krok 4:
Dodaj starty twardy ser do jajek. Trochę soli. Jeśli ser jest zbyt słony, możesz nie solić ciasta. Wszystko wymieszaj.
Krok 5:
W misce do masy serowo-jajecznej dodaj 3 łyżki mąki. Konsystencja ciasta zależy od wszystkich składników, produkty różnych producentów mają różne właściwości. Dlatego dodawaj mąkę w małych porcjach. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie, to znaczy podczas mieszania nie musisz wywierać siły, dodaj więcej mąki.
Krok 6:
Z powstałego ciasta uformuj kulki wielkości jajka przepiórczego. Możesz zrobić większy, ale wtedy będziesz musiał użyć więcej oleju roślinnego. Ciasto jest dość lepkie, zwłaszcza że ser w ciepłych dłoniach zaczyna się topić. Aby wygodniej było pracować z ciastem, spróbuj uformować kulki opuszkami palców. Gdy dużo ciasta przyklei się do rąk, umyj je i wysusz, a następnie kontynuuj rzeźbienie. Dostałem 20 kulek serowych.
Krok 7:
Weź okrągłe, szerokie naczynie z płaskim dnem. Posyp dno bułką tartą. Umieść tam powstałe kulki. Zwiń je ze wszystkich stron w bułkę tartą. Aby to zrobić, obracając i przechylając naczynia, kulki będą toczyć się po dnie i równomiernie pokryte bułką tartą. Zamiast bułki tartej możesz wziąć mąkę, ale bułka tarta daje bardziej chrupiącą skórkę. Weź patelnię z wysokimi bokami i około 20 cm średnicy.
Krok 8:
Bez względu na to, jaką patelnię weźmiesz, wlej tyle oleju, aby kulki zatopiły się w nim do połowy. Rozgrzej olej na średnim ogniu, ponieważ praca z gorącym olejem jest niebezpieczna i może się poparzyć. Aby zapobiec rozpryskiwaniu się oleju, możesz dodać do niego szczyptę soli, wchłonie wilgoć, jeśli taka istnieje. Sprawdź wymaganą temperaturę oleju, upuszczając kilka krakersów. Powinien się zagotować. Delikatnie zanurz kulki w oleju.
Krok 9:
Wymieszaj je łyżką lub łyżką cedzakową, aby równomiernie się upiekły i nie przykleiły się do dna patelni. Jeśli zauważysz, że kulki ciemnieją zbyt szybko, zmniejsz ogień. Łatwiej będzie Ci poradzić sobie z smażeniem kulek - niektóre nie spalą się, gdy wyjmiesz inne. Smażyć na złoty kolor i obrócić na drugą stronę. Zajęło mi to około 2 minut z każdej strony. Czas zależy od wielu czynników: bułki tartej, oleju i kuchenki.
Krok 10:
Wyjmij kulki serowe dobrze usmażone ze wszystkich stron z patelni i rozłóż na ręcznikach papierowych, aby usunąć nadmiar oleju. Aby nie zepsuć zaokrąglonego kształtu kulek, po ugotowaniu nie trzymaj gorących kulek przez długi czas, ponieważ są miękkie i mogą się wzajemnie dociskać.
po spróbowaniu sera wydawało mi się, że nie jest zbyt słony. Dlatego posoliłem ciasto. Ale kulki, jak na mój gust, okazały się solone. Weź to pod uwagę podczas gotowania.
podawaj kulki serowe na gorąco lub na ciepło. Świetnie komponują się z sosami czosnkowymi i warzywami.
osobiście uwielbiam kulki serowe bez niczego. A dzieci za uszy nie mogą odciągnąć od tego przysmaku.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Bułka tarta - 347 kcal/100g