ciasto bez jajek na mleku

szybko, łatwo, przynajmniej na co dzień. Bardzo dobrze łączy się z suszonym kompotem owocowym.
olenikaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 6 g
tłuszcze 15 % 8 g
węglowodany 74 % 39 g
247 kcal
IG: 36 / 0 / 64

metoda gotowania

czas gotowania: 40 min

ciasto bez jajek na mleku wcale nie oznacza, że nie jest smaczne, ale wręcz przeciwnie, w pewnym sensie smakuje jeszcze przyjemniej, szczególnie dla tych, którzy nie lubią zapachu jajek w wypiekach. W tym przepisie składniki są tak proste, że nawet uczeń może je ugotować, w wyniku czego ciasto jest przewiewne i bardzo lekkie, nawet nieważkie i nie obciążone gęstymi białkami i żółtkami, a wewnątrz jest przyjemna Wilgotność.

najlepsze jest to, że nie musisz się z nim bawić przez długi czas, co oznacza znaczną oszczędność czasu i wysiłku. Bez jaj-nie ma problemu). A szczególnie ta opcja spodoba się miłośnikom cynamonowego aromatu.

zaczynamy:

1. Najpierw musisz wlać mleko i śmietanę do głębokiego naczynia, dobrze wymieszać i dodać syrop. W tym przypadku spuściłem płyn z suszonego dżemu owocowego. Jest też kwas cytrynowy lub sok z cytryny, który jest.

2. Oddzielnie wymieszaj mąkę, cynamon i sodę. Następnie włącz piekarnik.

3. Teraz musisz dodać mąkę do płynnej kompozycji w małych partiach, starając się natychmiast równomiernie wymieszać, aż będzie gładka.

4. Wlać do formy, biorąc pod uwagę, że ciasto dobrze wyrośnie (2 razy) i odstawić na 3 minuty, aby rozpocząć rozluźnienie, będzie to natychmiast zauważalne. A potem możesz włożyć do piekarnika. Po 30 minutach ciasto jest gotowe. Ale musisz uważać, piekarniki są różne.

ten przepis jest najprostszy, ale przyzwoity, zarówno pod względem wyglądu, jak i smaku. A jeśli chcesz, zawsze możesz dodać coś innego z ulubionych preferencji smakowych. Myślę, że ci się spodoba.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Kwas cytrynowy - 0   kcal/100g
  • Śmietana 35% - 337   kcal/100g
  • 40% - 362   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Syrop - 300   kcal/100g
  • Mielony cynamon - 247   kcal / 100g

Podobne przepisy