skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak usmażyć filety z uda na patelni? Bardzo proste. Najpierw przygotuj niezbędne składniki. Ocet jabłkowy można zastąpić zwykłym stołowym 6-9%. Mieszankę przypraw można zastąpić gotowym sklepem do dań z indyka lub kurczaka.
Krok 2:
Filety z indyka umyć, osuszyć i pokroić na porcje. Pokroiłam na duże kawałki, które później trzeba pokroić w porze lunchu, ale można pokroić mięso na małe kawałki.
Krok 3:
W misce połącz oliwę z oliwek, ocet jabłkowy, cukier, sól, paprykę, czarną i ostrą paprykę oraz gałkę muszkatołową. Wszystko dokładnie ubij widelcem lub trzepaczką.
Krok 4:
Ułóż przygotowane mięso z indyka w szerokiej misce lub formie, w której będzie marynowane.
Krok 5:
Napełnij indyka marynatą, wymieszaj, aby każdy kawałek był pokryty sosem. Pozostaw mięso do marynowania przez 30 minut, od czasu do czasu mieszając, aby marynata rozprowadziła się i równomiernie wchłonęła.
Krok 6:
Rozgrzej patelnię na dużym ogniu. Użyłem żeliwnej patelni grillowej, aby uzyskać ładną ulgę na mięsie. To prawda, że podczas smażenia po dodaniu sosu ten rysunek stał się słabo widoczny. Dlatego można było smażyć na zwykłej patelni z grubym dnem. Nie dodałem oleju na patelnię. Umieść kawałki indyka na patelni i smaż z jednej strony, aż uzyskasz złoty kolor.
Krok 7:
Odwróć mięso na drugą stronę i smaż również na złoty kolor.
Krok 8:
Gdy kawałki ptaka nabiorą złotego koloru, wlej resztki marynaty z indyka na patelnię. Smażyć, od czasu do czasu obracając kawałki, aż nadmiar wilgoci całkowicie się zagotuje. Marynata zapobiegnie przesuszeniu mięsa. Podczas gdy marynata się zagotuje, Indyk osiągnie gotowość, ale nie stanie się suchy i sztywny.
Krok 9:
Podawaj soczystego pieczonego indyka ze świeżymi ziołami i warzywami i podawaj. Smacznego!
filet z podudzia z indyka można zastąpić filetem z piersi, ale należy pamiętać, że pierś jest bardziej sucha, więc aby nie wysuszyć mięsa podczas smażenia, okresowo przekłuwaj je nożem i sprawdzaj gotowość.
w ten sam sposób możesz ugotować bezkostne uda kurczaka.
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Brązowy cukier - 394 kcal/100g
- Pieprz cayenne - 318 kcal/100g
- Gałka muszkatołowa - 556 kcal/100g
- Udo indyka - 144 kcal/100g