omlet z pieczarkami i serem na patelni śniadaniowej

szybki, pyszny, jasny, piękny i bardzo satysfakcjonujący! Omlet z grzybami i serem na patelni można przygotować zarówno na śniadanie, jak i jako popołudniową przekąskę. Proste składniki i minimalny wysiłek! Spróbuj!
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 37 % 7 g
tłuszcze 53 % 10 g
węglowodany 11 % 2 g
124 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić omlet z grzybami i serem na patelni na śniadanie? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Możesz użyć dowolnych grzybów. Będę gotować z pieczarek. Można użyć dowolnego sera, najważniejsze jest to, że można go dobrze zetrzeć.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj pieczarki z brudu i osusz ręcznikiem papierowym. Następnie pokrój pieczarki w plastry.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W osobnej misce połącz jajka z mlekiem. Do smaku dodaj trochę soli i mielonego pieprzu. Wymieszaj wszystkie składniki za pomocą trzepaczki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zetrzyj twardy ser i dodaj do miski do jajek. Wymieszaj ser z masą jajeczną.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Rozgrzej patelnię do omletów, aż będzie gorąca i wlej trochę oleju roślinnego. Ułóż pokrojone pieczarki i smaż je ze wszystkich stron, aż się zrumienią. Zajmie to 5 minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następnie polej smażone grzyby masą jajeczno-serową. Połóż pomidory pokrojone w plastry na powierzchni omletu. Przykryj patelnię pokrywką i gotuj omlet na minimalnym ogniu przez 7-10 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    W tym czasie będzie miał czas na pełne przygotowanie. Pomidory będą pieczone i miękkie. Gotowy omlet podawaj na gorąco! Smacznego!

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

zamiast świeżych możesz wziąć mrożone lub suszone grzyby (suszone będą potrzebne 5-6 razy mniej niż świeże). Mrożone grzyby można rozmrozić w dowolny dogodny sposób (na przykład w kuchence mikrofalowej w odpowiednim trybie - patrz instrukcje dotyczące techniki) i spuścić płyn. Lub, jeśli ilość płynu w przepisie nie jest krytyczna, użyj bez rozmrażania. Suszone grzyby należy dobrze umyć, ponieważ nie są myte przed suszeniem, a następnie moczyć w zimnej wodzie przez co najmniej 2-3 godziny.

pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla. 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser "stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy