filet z pangi na patelni

pyszna, delikatna, najbardziej soczysta ryba z warzywami na obiad! Pyszne filety pangacius gotowane na patelni grillowej można podawać z porcją pieczonych lub gotowanych ziemniaków. Zaoferuj mu sos warzywny, rybny lub czosnkowy, okaże się bardzo smaczny!
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 52 % 11 g
tłuszcze 43 % 9 g
węglowodany 5 % 1 g
131 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak usmażyć pangasius na patelni grillowej? Na początek wyjmij rybę z zamrażarki i pozostaw do rozmrożenia w temperaturze pokojowej.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Rozmrożoną rybę osusz papierowymi serwetkami ze wszystkich stron, aby pozbyć się nadmiaru wilgoci.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pangasius połóż na dużym płaskim talerzu lub tacy. Posmaruj rybę silikonową szczotką po obu stronach olejem, a następnie posyp suchymi przyprawami. Użyłam czosnku w proszku, przyprawy do ryb i zmielonej czerwonej papryki. Sól do smaku.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Podczas marynowania ryby przygotuj wszystkie inne produkty. Umyj cytrynę, pieprz i zioła w zimnej wodzie. Obierz czosnek i cebulę i spłucz. Paprykę przekrój na pół, usuń rdzeń i nasiona. Jeśli to możliwe, użyj papryki w jasnych kolorach, aby gotowe danie wyglądało bardziej apetycznie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pokrój cytrynę na dwie połówki, pokrój cebulę w półkola, posiekaj paprykę, natkę pietruszki i czosnek tak drobno, jak to możliwe.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Umieść patelnię grillową na kuchence i podgrzej. Filet można smażyć w całości, ale będzie wygodniej, jeśli pokroisz go na dwie części. Połóż więc rybę na patelni, zmniejsz płomień do średniego i gotuj, aż pojawi się apetyczny złoty kolor (zajmie to około dwóch minut lub trochę więcej).

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ostrożnie odwróć kawałki pangi, posyp odrobiną czosnku, papryki i natki pietruszki.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Lekko dociśnij rybę łopatką, przytrzymaj przez kilka sekund. Następnie smaż do miękkości.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Skrop każdy kawałek ryby sokiem z połowy świeżo wyciśniętej cytryny.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Opłucz rukolę i osusz papierowymi serwetkami. Możesz użyć liści zielonej sałaty, sałaty polnej, góry lodowej i tak dalej. Dodaj kilka krążków cebuli. Ułóż filety z pangi na zieleni, udekoruj plasterkami cytryny i podawaj.

ryba ugotowana w ten sposób jest bardzo smaczna zarówno na ciepło, jak i na zimno.

smacznego!

jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Pieprz mielony czerwony - 318   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Rukola - 25   kcal/100g
  • Czosnek w proszku - 331   kcal/100g
  • Pangasius - 89   kcal/100g

Podobne przepisy