risotto w kremowym sosie z krewetkami

Włoska Kolacja - kremowy ryż z krewetkami. Aby urozmaicić codzienne kolacje, możesz przygotować danie z innej kuchni narodowej. Na przykład włoskie risotto z krewetkami. Jest przygotowywany po prostu i wystarczająco szybko. Ale rezultatem jest bardzo aromatyczny, pyszny obiad.
AnnaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 29 % 10 g
tłuszcze 15 % 5 g
węglowodany 56 % 19 g
168 kcal
IG: 5 / 95 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić risotto w kremowym sosie z krewetkami? Przygotuj wskazane produkty do przygotowania risotto. Ryż potrzebuje specjalnego risotto-Arborio lub innego odpowiedniego do tego dania, mam Arborio w połowie sezonu. Krewetki są wstępnie ugotowane. Bulion rybny jest gorący, w przypadku braku można go zastąpić gorącą wodą. Krem wziąłem 10 %. Ser jest twardy, na przykład" parmezan & quot;.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Aby zrobić risotto, weź głęboką patelnię lub garnek / patelnię z grubym dnem. Na patelnię wlej oliwę z oliwek i podgrzej. Obierz cebulę i drobno posiekaj. Podsmaż posiekaną cebulę na oleju, aż będzie przezroczysta. Nie rób silnego ognia, aby nie zaczął się palić.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Do cebuli wsyp ryż do risotto na patelnię i smaż wszystko razem przez około 2 minuty na średnim ogniu, ciągle mieszając.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej wytrawne białe wino na patelnię do ryżu i pozwól alkoholowi odparować przez 2-3 minuty.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnie wlej chochlę bulionu rybnego na patelnię i gotuj ryż, aż płyn całkowicie odparuje. Jeśli bulion jest już słony, nie musisz solić ryżu (do smaku),a jeśli bulion nie jest słony lub używasz gorącej wody, możesz dodać ryż. Gdy bulion wyparuje, dodaj kolejną chochlę. A także przed odparowaniem.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Gdy ryż jest prawie gotowy - lekko twardy na zewnątrz, ale nie twardy i miękki w środku dodaj obrane krewetki (krewetki są obrane ze skorupy, głowy i ogona, a wieńce jelitowe na ogonie są usunięte) i kontynuuj gotowanie przez około 2 minuty. Nie zapomnij wymieszać ryżu.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej śmietanę do risotto, wymieszaj i podgrzej ryż ze śmietaną przez 1-2 minuty. Również na tym etapie możesz dodać część sera, pocierając go na drobnej tarce. Ryż i ser wymieszać.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Gotowe risotto podawaj natychmiast po ugotowaniu. Na każdym talerzu ułóż ryż z krewetkami i posyp startym serem. To samodzielne danie. Do włoskiego risotto można podać kieliszek białego wytrawnego wina.

ważne! Aby dania z ryżem były niezmiennie smaczne, przeczytaj artykuł o zawiłościach wyboru ryżu i sekretach jego przygotowania .

sekrety, życiowe hacki i wszystkie najbardziej przydatne wskazówki przeczytaj w artykule: "śmietana i śmietana w sosie śmietanowym: co zrobić, aby się nie zwijać?" 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Krewetki w puszkach - 81   kcal/100g
  • Krewetki gotowane - 95   kcal/100g
  • Krewetki obrane mrożone - 60   kcal/100g
  • Krewetki świeże - 97   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal / 100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Ser "Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal / 100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal / 100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal / 100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal / 100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Białe wino - 78   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal / 100g
  • Rosół rybny - 49   kcal/100g

Podobne przepisy