skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki. Ryż do potrawy lepiej jest używać długoziarnistego lub gotowanego na parze, aby podczas obróbki cieplnej nie zamienił się w owsiankę. Zestaw przypraw i przypraw można dostosować do własnych upodobań.
Krok 2:
Obierz cebulę i pokrój w kostkę.
Krok 3:
Umyj marchewki, obierz i zetrzyj. Ryż dokładnie spłukujemy, wielokrotnie zmieniając wodę, aż woda stanie się czysta. Pomoże to nie tylko pozbyć się kurzu i brudu, ale także usunie nadmiar skrobi i glutenu.
Krok 4:
Na patelni (lepiej jest użyć głębokiej patelni do gotowania tego dania z grubym dnem lub patelni) wlej oliwę z oliwek. Rozgrzewamy go. Na oleju kładziemy gotowane warzywa: marchewkę i cebulę. Smaż warzywa na średnim ogniu, aż będą lekko rumiane.
Krok 5:
Do warzyw na patelni wysyłamy umyty ryż. Dodaj sól, czarny pieprz, kurkumę, inne przyprawy, jeśli chcesz, ale musisz wziąć pod uwagę, że zostanie dodany sos sojowy, aby nie przesolić naczynia. Umieść ząbki czosnku na patelni, nadadzą potrawie aromat. Napełnij zawartość patelni wodą, aby zakryła wszystko o kilka centymetrów wyżej. Zagotuj bulion, zmniejsz ogień do minimum. Przykryj patelnię pokrywką i gotuj na wolnym ogniu przez około 20 minut.
Krok 6:
Następnie zdejmij pokrywkę z patelni, usuń ząbki czosnku. Wlej sos sojowy, wymieszaj i trzymaj naczynie w ogniu przez około 5 minut. Wyłącz ogień. Odstawiamy naczynie pod przykryciem na kilka minut i podajemy do stołu, posypując je świeżymi ziołami, jeśli chcesz.
Krok 7:
Pikantny, pikantny i aromatyczny ryż z marchewką i cebulą jest pyszny jako samodzielne danie, ale doskonale uzupełnia go również kawałek gotowanego lub smażonego mięsa. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Kurkuma - 325 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ryż na parze - 123 kcal/100g