kasza gryczana z mięsem w garnkach w piekarniku

kasza gryczana z mięsem w garnku gotowanym w piekarniku! Naczynia w doniczkach mają szczególny urok i moim zdaniem nawet smakują lepiej niż zwykle. Dodatek kaszy gryczanej i mięso w jednym naczyniu to świetny pomysł na rodzinny obiad lub kolację. Przygotowanie jest bardzo proste!
Natalia CybulskaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 26 % 11 g
tłuszcze 43 % 18 g
węglowodany 31 % 13 g
252 kcal
IG: 21 / 79 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie potrzebne produkty. Moim zdaniem wieprzowina najlepiej łączy się z kaszą gryczaną. Weź mięso wieprzowe, najlepiej z smugami tłuszczu. Oczywiście najlepiej będzie Schłodzone mięso, ale jeśli masz tylko mrożone, możesz go również użyć. Ale najważniejsze jest, aby móc prawidłowo rozmrozić: natychmiast po zamrażarce przenieś mięso do lodówki, gdzie temperatura wynosi około 5 stopni. I dopiero po 5-7 godzinach całkowicie rozmrozić w pomieszczeniu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Cebulę obrać i pokroić w kostkę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Na patelni rozgrzej dowolny olej roślinny: może to być zwykły słonecznik i oliwka. Aby olej nie przypalił się na patelni, musi być rafinowany. Podsmaż cebulę na złoty kolor. Zwykle zajmuje to około 5-7 minut.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Podczas smażenia cebuli dobrze umyj mięso i pokrój je na małe kawałki. W razie potrzeby usuń filmy i ścięgna.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj mięso na patelnię do cebuli.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Smaż wszystko przez około 7-10 minut. Nie solić-w przeciwnym razie mięso będzie suche.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Aby przygotować danie, potrzebujemy żaroodpornego garnka lub małych garnków do porcji. Połóż smażone mięso z cebulą na dnie garnka.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Posortuj kaszę gryczaną, dobrze spłucz. Wlać do garnka.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Napełnij wodą, aby znajdowała się 1 cm powyżej poziomu gryki. Sól i przykryj. Nie ma znaczenia, jeśli masz garnek bez pokrywki. Całkiem możliwe jest szczelne przykrycie go folią. Umieść garnek w piekarniku nagrzanym do 180 stopni i gotuj przez około 40 minut. Woda powinna zostać całkowicie wchłonięta przez kaszę gryczaną.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Podawaj danie od razu. Chociaż garnki zwykle utrzymują ciepło przez długi czas, a danie można podać po kilku godzinach. Smacznego!

jak miło i pięknie jest podać taki garnek na stole, gdy cała rodzina zbiera się na lunch lub kolację. Dużą łyżką włożyć taką pieczeń do talerza i zjeść z apetytem!
bardzo smaczne i oryginalne!
smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Kasza gryczana (całe ziarno) - 335   kcal/100g
  • Ciemna mąka gryczana - 333   kcal/100g
  • Jasna mąka gryczana - 347   kcal/100g
  • Kasza gryczana gotowana - 163   kcal/100g
  • Gryka - 313   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g

Podobne przepisy