skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie potrzebne produkty. Moim zdaniem wieprzowina najlepiej łączy się z kaszą gryczaną. Weź mięso wieprzowe, najlepiej z smugami tłuszczu. Oczywiście najlepiej będzie Schłodzone mięso, ale jeśli masz tylko mrożone, możesz go również użyć. Ale najważniejsze jest, aby móc prawidłowo rozmrozić: natychmiast po zamrażarce przenieś mięso do lodówki, gdzie temperatura wynosi około 5 stopni. I dopiero po 5-7 godzinach całkowicie rozmrozić w pomieszczeniu.
Krok 2:
Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
Krok 3:
Na patelni rozgrzej dowolny olej roślinny: może to być zwykły słonecznik i oliwka. Aby olej nie przypalił się na patelni, musi być rafinowany. Podsmaż cebulę na złoty kolor. Zwykle zajmuje to około 5-7 minut.
Krok 4:
Podczas smażenia cebuli dobrze umyj mięso i pokrój je na małe kawałki. W razie potrzeby usuń filmy i ścięgna.
Krok 5:
Dodaj mięso na patelnię do cebuli.
Krok 6:
Smaż wszystko przez około 7-10 minut. Nie solić-w przeciwnym razie mięso będzie suche.
Krok 7:
Aby przygotować danie, potrzebujemy żaroodpornego garnka lub małych garnków do porcji. Połóż smażone mięso z cebulą na dnie garnka.
Krok 8:
Posortuj kaszę gryczaną, dobrze spłucz. Wlać do garnka.
Krok 9:
Napełnij wodą, aby znajdowała się 1 cm powyżej poziomu gryki. Sól i przykryj. Nie ma znaczenia, jeśli masz garnek bez pokrywki. Całkiem możliwe jest szczelne przykrycie go folią. Umieść garnek w piekarniku nagrzanym do 180 stopni i gotuj przez około 40 minut. Woda powinna zostać całkowicie wchłonięta przez kaszę gryczaną.
Krok 10:
Podawaj danie od razu. Chociaż garnki zwykle utrzymują ciepło przez długi czas, a danie można podać po kilku godzinach. Smacznego!
jak miło i pięknie jest podać taki garnek na stole, gdy cała rodzina zbiera się na lunch lub kolację. Dużą łyżką włożyć taką pieczeń do talerza i zjeść z apetytem!
bardzo smaczne i oryginalne!
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Kasza gryczana (całe ziarno) - 335 kcal/100g
- Ciemna mąka gryczana - 333 kcal/100g
- Jasna mąka gryczana - 347 kcal/100g
- Kasza gryczana gotowana - 163 kcal/100g
- Gryka - 313 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g